clear

zoeken

search

Dikke pillen voor patiënten: de bibliotheek op recept

10 september 2007


Een opmerkelijk bericht op Scotsman.com:

In Schotland zijn artsen er toe overgegaan om, in bepaalde gevallen, patiënten boeken in plaats van medicijnen voor te schrijven. Ze worden dus niet naar de apotheek gestuurd maar naar de bibliotheek. Er wordt bij aangetekend dat het vooral gaat om mensen met lichtere mentale aandoeningen, zoals depressiviteit en woede.

Een knap staaltje leesbevordering! Ik vraag me alleen een beetje af hoe de sfeer dan is nu, in die bibliotheken. Staan er opeens van die mensen met droevige ogen voor je balie, die komen vragen om relevante boeken. 606.3, fluister je dan voorzichtig, uit angst opeens een woede-aanval los te maken.

Een grafstemming tussen de kasten. Wat een vreemd idee.

Over mentale stoornissen gesproken: ik moet nu al twee dagen lachen om een verhaal dat ik op televisie voorbij hoorde/zag komen:

Een medisch onderzoeksinstituut had een online onderzoek uitgezet naar dwangneuroses (obsessief-compulsieve stoornissen) en concludeerde een week later tevreden dat maar liefst 3000 respondenten hadden deelgenomen. De teleurstelling was groot toen bleek dat het 3000 keer om één en dezelfde persoon bleek te gaan.

Ha! Dat vind ik nou mooie humor.

Een maatje reageerde er mooi op gisteren. Hij vertelde het verhaal over een aankondiging die hij ergens las: “Helaas gaat de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ vandaag niet door.”

^^

@

Afbeelding.

7 Reacties

  1. robert schreef:

    Dat is niet eens zo gek hoor 🙂 Vroeger had ik regelmatig last van lichte depressies. Nadat ik ging buurten bij de GGZ enzo, kwamen ze aanzetten met medicijnen. Medicijnen die je, als je ze gebruikte, ervoor zouden zorgen dat je zo’n 20 kilo aankwam. Daar voelde ik weinig voor…

    Omdat die pillen een bepaalde stofje bevatten, die je hersenen normaliter voldoende horen aan te maken, vroeg ik of er een methode was om die aanmaak bij mezelf te stimuleren.

    Het bleek dat wanneer je “leuke” dingen zoals wandelen, lachen, bewegen, etc. deed, de aanmaak van die stof extra werd gestimuleerd.

    Sindsdien lees ik iedere avond uit humoristische boeken en dat helpt zowaar : )

    Groet,

    Robert

  2. Ha die Robert!

    Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat humor en lachen een hele goede remedie is tegen vele kwalen en aandoeningen.

    Ik heb het altijd te doen met mensen die alles veel te serieus nemen en hun beleving laten tergen door verzuurde opvattingen.

    Het is niet altijd te vermijden natuurlijk en erg genoeg….

    maar humor is super…jouw verhaal bevestigt dat nog eens mooi!

  3. Eric Klaassen schreef:

    Leuk verhaal!

    En een serieuze reactie: ik vind het eigenlijk nog best een goed idee. Er zijn een aantal boeken geschreven die mensen heel goed uit kleine ‘dipjes’ kunnen helpen. Veel klachten zitten tussen de oren en niet in het lijf, vaker zelfs dan tot nu toe wordt aangenomen.

  4. zo vind ik de grap uit je laatste alinea nóg leuker 🙂

  5. Erna schreef:

    In Duitsland doen ze al aan ‘bibliotherapie’. Heb een tijdje geleden een krantenbericht daarover gelezen.
    Bibliotheekabonnement opnemen in het basispakket van je ziekenkostenverzekering 😉 Dat lijkt me een mooie bibliotheekvernieuwing…

  6. Ria schreef:

    In Engelse bibliotheken loopt al een aantal jaren het ‘Books on Prescription’ programma. Is een heel serieus project. Brede horizontale samenwerking met de lokale/regionale gezondheidszorg, speciale collectie, opleiding voor bibliotheekmedewerkers. Loopt als een tierelier. Zo te kopieren in Nederlandse biebs!

  7. @ Marina: ik wist dat ik ‘m wel eens ergens had gezien maar niet meer waar. Nu weer wel 🙂

    @Erna en Ria: ik had geen idee dat men daar elders al zoveel verder mee was.
    Zo zie je maar hoe belangrijk kennisuitwisseling kan zijn: voor je het weet wordt alles hier ook weer opnieuw uitgedacht, terwijl men elders allang de plannen van aanpak etc heeft liggen…

Reageer