clear

zoeken

search

Leestip: Information Trapping van Tara Calishain

30 juni 2007


Ik kan me niet herinneren dat ik het boek had aangevraagd maar van de week lag het opeens als gereserveerd exemplaar op mijn bureau: Information Trapping, van Tara Calishain. Misschien betreft het een oud verzoek tot aanschaf dat ik was vergeten, of was een collega gewoon zo attent het boek ongevraagd voor mij te reserveren. Hoe het ook zij: ik besloot het boek toch maar even mee naar huis te nemen.

Het boek is wellicht minder interessant voor mensen die al veel kennis hebben van het ‘vangen van informatie’ maar heeft veel te bieden voor (informatie-) professionals die nu nog niet veel verder komen dan Google c.s., om goed bij te blijven op hun vakgebied.

De inhoudsopgave:

1. What is Information Trapping?
2. RSS Basics
3. Page monitors
4. E-mail alerts
5. Building queries
6. Who’s linking to your site?
7. Trapping topic-based information
8. Multimedia Trapping
9. Trapping Tags and conversations
10. Filtering the Inflow
11. Case studies
12. Organizing what you find
13. Publishing your information

Het boek legt veel nadruk op RSS en dat lijkt me volkomen terecht. RSS is een krachtig instrument voor informatiemanagement. Nog steeds is het zo dat veel mensen in mijn directe omgeving geen flauw idee hebben wat RSS voor hen kan betekenen maar er lijkt een kentering te komen. Meer een meer sites gebruiken RSS en dat roept toch vragen op. Ik leg het altijd met veel plezier uit.
Information Trapping gaat ook in op andere vormen van attendering en alerts, zoals sitemonitors in combinatie met e-mail. Trackle is daar een voorbeeld van.

Daarnaast legt Calishain uit hoe je goede zoekvragen formuleert, wat de beste bronnen zijn voor bepaalde onderwerpen, hoe je online conversaties kunt bijhouden en hoe je alle vergaarde informatie efficiënt opslaat, doorzoekbaar maakt en publiceert of deelt.

Een onmisbaar naslagwerk zou ik dit boek niet durven noemen. Het is eerder een nuttige handreiking voor iedereen die worstelt met het waanzinnige informatie-aanbod en wil leren dit aanbod naar eigen hand te zetten.

Tara blogt op ResearchBuzz.

@

Reageer