clear

zoeken

search

Annoteer de planeet! Wat is het vervolg op project Aura van MS Research?

19 juni 2007


Ik kom veel interessante dingen tegen in Weinberger’s Everything is miscellaneous. Dat is wat mij betreft een boek dat heel snel vertaald moet worden en verplichte kost zou moeten zijn op elke opleiding informatiekunde, de IDM, bibliotheekopleidingen, enz. Een essentieel werk.

In het zesde hoofdstuk schrijft Weinberger onder meer over een onderzoeksproject van Microsoft Research: AURA. Dit project loopt bijna ten einde maar ik ben bijzonder benieuwd of hier meer mee gedaan zal worden. Het project had als slogan ‘Annotate the planet’. Annoteer de planeet. Er werd onderzocht hoe gebruikers de barcode van willekeurige producten kunnen fotograferen met hun mobieltje om deze te uploaden naar AURA, waarna op basis van die UPC-code digitale informatie over dat product wordt teruggestuurd.
Zoekvragen op basis van een barcode. In het boek Smart Mobs las ik daar ook al over. Zie de bijbehorende website. In Japan gebruikt men het bijvoorbeeld al om de veiligheid van voedsel te controleren.

Maar hoe gaat het nu verder? Wordt dit inderdaad een killer-application voor zoeken op het web? Het zou alles wel makkelijker maken in ieder geval.

Het feit dat miljoenen websites helemaal nog niet klaar zijn wordt ook steeds minder relevant. Frank Janssen berichtte gisteren over de nuttige tool op BareSite.com. BareSite maakt websites geschikt om te bekijken op mobieltjes. Zbdigitaal komt er dan zo uit te zien: zbdigitaal mobiel.

Ik vind het razend interessant allemaal. Liefhebbers kunnen het onderzoeksdocument van Microsoft Research desgewenst als PDF downloaden en ook eens een kijkje nemen op Thinglink, waar handgemaakte objecten worden voorzien van een unieke code, om zo de vindbaarheid ervan te verbeteren. Elke handgemaakt kunstwerk, kledingstuk of gereedschap is tenslotte uniek.

Tot slot nog een tip voor lezers die geïnteresseerd zijn in het boek van Weinberger:

R.U. Sirius heeft Weinberger geïnterviewd voor 10 Zen Monkeys: how the internet disorganizes everything. R.U. Sirius is een topper. Die gast duikt al op in mijn favorieten sinds ik op internet zit. Met Mondo 2000 bijvoorbeeld en zijn schrijfsels over cyberpunks, Timothy Leary, enz. Een Coolio zonder gezicht maar met des te meer verhalen.

Are you serious?

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Bedankt voor de link naar het interview! Moet ook nog steeds dat filmpje bekijken… Schijnt goed te zijn maar vind maar eens een uurtje tijd 🙂

    D.

  2. Het valt niet mee he? Hele avonden kun je vullen met al die zaken ^^

Reageer