clear

zoeken

search

Zoeknieuws vrijdag 9 maart 2007

09 maart 2007


Je hebt van die dagen dat er net iets te veel interessant nieuws voorbij komt. Vandaag is dat het geval rondom het thema zoeken. Ik beperk mezelf daarom tot een kleine opsomming.

  1. Rob Coers schrijft over een interessante zoekmachine voor het semantische web, met de naam ‘Whonu‘. Voorzien van een schitterende interface.
  2. O’Reilly, Techcrunch en Rough Type schrijven uitgebreid over nieuwkomer Freebase, een database die alle kennis van de wereld wil verzamelen (waarom klinkt dat altijd zo ambitieus?). Een project in Alfa om in de gaten te houden.
  3. Google gaat ook de boeken van de Beierse Stadbibliotheek digitaliseren en ontsluiten.
  4. Netvibes heeft de langverwachte API vandaag vrijgegeven.
  5. Google Video toont toont nu ook de video’s die populair zijn in de blogosphere. Ik zie overigens vandaag pas dat binnen Google Video ook kunt zoeken op de lengte van een film.
  6. Wikia, de commerciële broer van Wikipedia, wil vijf procent van de zoekmarkt gaan veroveren. Op onorthodoxe wijze.

En spontaan stuit je dan nog een twee hele mooie zoek-mashups.

Allereerst een zeitgeist-applicatie voor wetenschappelijk en cultureel nieuws met de naam Phylotaxis. Zie ook de afbeelding. Pure verwennerij voor de ogen. Uit de beschrijving:

Where science meets culture. The individual beads of the Phylotaxis represent an ever-changing zeitgeist of science news, populated automatically every few hours by a program that scours online news sources and blogs that focus on science.

En dan nog een schitterende mashup voor het zoeken naar muziekvideo’s en foto’s, met de naam MusicTonic. Die werkt heel mooi.

Die applicatie wil ik graag opdragen aan de delegatie van de bibliotheek Haarlem, die vandaag de Zeeuwse Bibliotheek bezocht. Een aangename kennismaking, waar ik ook nog eens veel van opstak. Zo wist ik niet dat Middelburg ook een orgelstad was bijvoorbeeld. Ik leerde ook dat Haarlem’s muziekverantwoordelijke Ian Borthwick dagelijks YouTube-video’s tot zich neemt. Maar wat mij nog het beste zal bijblijven is Jan’s korte verhandeling over de complexiteit van de muziek van Slipknot, die hij gewoon op zijn mp3-speler had staan. En ik maar denken dat Jan alleen van klassiek hield.
Jan merkte ook nog op dat hij niet veel verstaat van de teksten. Begrijpelijk. Daarom deze zoekactie voor jou Jan, in MusicTonic. Je krijgt dan, als het goed gaat, een video in beeld met de titel ‘Interpretation of Slipknot’, volgens het ‘misheard lyrics-model’ van Amiright.com.

Enjoy 🙂

@

3 Reacties

  1. Jan * schreef:

    een mooi besluit van een mooie dag:-) of is het een begin van een mooie nacht..

  2. Jan * schreef:

    @Edwin: Het genoegen was geheel wederzijds! Ook de Zeeuwse Bolus met boter was onvergetelijk:-) Op z’n Yahoo’s ligt er nu een pijpje tussen Haarlem en Middelburg. Misschien kan ik ze overtuigen om een Yahoo Organpipes te bouwen : organpipes.yahoo.com 😉

  3. Het is altijd weer bijzonder om te horen dat de bolus goede indrukken achterlaat!

    En zo’n pijpje is uitstekend inderdaad. Er zou wat mij betreft veel meer uitwisseling in dat kader moeten plaatsvinden!

    Op de een of andere manier heb ik nu een vreemde fascinatie voor de orgelgemeenschap. Ik zal er tzt eens induiken. Superniche 🙂

Reageer