clear

zoeken

search

Red het internet: net neutraliteit

25 februari 2007

Veel Nederlanders beschikken over een breedband internetaansluiting en zijn daar inmiddels ook aan gewend. Ze kijken een avondje films op YouTube, downloaden ondertussen een paar cd’s en versturen e-mails met bijlagen die net zo groot zijn als een harde schijf 15 jaar geleden.

Maar stel je nu eens voor dat het telecombedrijf dat jouw aansluiting verzorgt opeens besluit dat jij als kleine gebruiker niet zo belangrijk bent en dat rijke bedrijven meer recht hebben op een snelle verbinding dan jij, alleen omdat ze meer betalen.
Stel je voor, kortom, dat telecombedrijven mogen bepalen wie wat te zien krijgt op internet, en met welke snelheid. Dat kun je jezelf toch bijna niet voorstellen?

Dit scenario is voor Europa nog niet zo’n hot item (wat niet is kan nog komen) maar in de Verenigde Staten is het dat wel. Al een jaar of twee. Het wordt het behoud van ‘Net Neutraliteit’ (Net Neutrality) genoemd. Aan de ene kant staan de grote telecombedrijven, met een aanzienlijke groep medestanders, aan de andere kant grote bedrijven als Google en Microsoft en de vele gebruikers.

Het is goed om je er eens in te verdiepen. Het bovenstaande filmpje illustreert de kwestie vrij aardig. De internet-vrijheid van nu is misschien minder vanzelfsprekend dan hij lijkt. En vrijheden zijn er om gekoesterd te worden, vind ik. Daarom nu toch maar eens aandacht voor ‘Save the Internet‘.

Meer informatie:

@

4 Reacties

  1. odv schreef:

    et neutraliteit / Vrije meningsuitging zijn zeer belangrijke zaken echter moet men hier rekening houden dat dit gaat over “bedrijven” die informatie zullen beheren en bepalen wie wat kan bekijken. Hier ligt het probleem in het debat “de vrije meningsuiting” en toegang er toe zijn constitutionele rechten, bedrijven moeten nog steeds de wet volgen naar mijn mening dus kunnen zij niet (zonder een nieuwe wet/ eerder grondwettelijke hervorming) deze ideeën doorvoeren. De reden waarom bij de voorgaande voorbeelden (zie film) dit wel gebeurde is simpel weg dat de wetgever dit beslist geeft. Dus zolang de overheid voelt dat de bevolking hier tegen is zal deze wetgeving niet veranderen ( veranderen= verlies stemmen = verlies postjes)

  2. gilles schreef:

    inderdaad, net neutraliteit is iets wat moet blijven. Er is geen twijfel mogelijk dat de telecombedrijven ons via het internet zullen proberen te manipuleren omdat ze toch beslissen wat we te zien krijgen..En heel veel mensen zijn daar gevoelig voor, geloof me maar..

  3. Ik geloof je Gilles!

Reageer