clear

zoeken

search

Ongevraagd verbonden: een offline alternatief

17 februari 2007


Hoeveel mensen in je directe omgeving zijn nog niet -of niet meer- onder invloed van informatie- en communicatietechnologie? Ik doel daarmee op lieden die nooit een computer aanraken, die niet in het bezit zijn van een GSM-toestel en die weigeren gebruik te maken van bonuskaarten, telebankieren en andere vormen van technologie die in staat zijn het persoonlijke leven te koppelen aan databases of andere computersystemen.

Ik kan zo snel niemand bedenken.

Op de website van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) staat een interessant artikel van Howard Rheingold en Eric Kluitenberg: Mindful Disconnection: Counterpowering the Panopticon from the Inside.

Wacht. Een correctie. Je kunt de site ook in het Nederlands bekijken 🙂

Op de website van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) staat een interessant artikel van Howard Rheingold en Eric Kluitenberg: Welbewust afhaken. Over de vorming van tegenmacht van binnen uit het panopticon.

Een eigenaardige vertaling maar beslist de moeite van het lezen waard. Zelf ben ik ook continu verbonden en heb me daar ook bij neergelegd. Maar het is goed om te beseffen dat het ook anders kan. Ziehier een tegenbeweging. Het doet me denken aan Culture Jamming. Heerlijke materie! Genieten van adbusters en Sniggle, om maar eens wat te noemen.

Check ook de puike links in dit artikel. Zie waar de camera’s hangen in Mokum of onderzoek hoe je RFID kunt de-activeren.

Een fijn artikel op een fijne site. Neem ook eens een kijkje in de andere edities van het cahier Open en blader eens door de overige publicaties, zoals Mister Motley.

Ik zelf ga nu ook even welbewust afhaken. Maar alleen digitaal dan toch. Ik ga mij in de zaterdagkranten verdiepen aan de stamtafel een stukje verderop…

@

Reageer