clear

zoeken

search

Nogmaals Benkler: hoe sociale productie het informatielandschap transformeert

28 februari 2007


Zoals ik al eerder stelde is bloggen is voor mij meer dan vergaarde informatie herproduceren of delen: het is ook de weerslag van een digitale ontdekkingsreis.
Natuurlijk blik ik regelmatig terug, op zoek naar mijn eigen rode draad, en dan zou ik heel eenvoudig kunnen stellen dat ik die moet zoeken in de grensgebieden van ICT en traditioneel bibliotheekwerk, en binnen alles wat boeken en computers verenigt. Ergens klopt dat ook wel maar mijn interesse gaat veel verder dan dat. Ik schrijf ook veel over zaken die je niet direct zou associëren met bibliotheken of inlichtingenwerk. Vanavond kon ik dat voor mezelf opeens een plekje geven en dat is best prettig eigenlijk.

De oorzaak?
Yochai Benkler.

Mensen die dit blog al wat langer lezen herinneren zich misschien dat ik vorig jaar april al schreef over Benkler’s boek, The wealth of networks. Het boek downloadde ik inderdaad als PDF-bestand maar het was te omvangrijk om uit te printen en daarom diende ik in de zomer een ‘verzoek tot aanschaf’ in. Ik geloof dat ik het ergens in oktober leende en vervolgens ontpopte dit lijvige werk zich als boek dat ik bijzonder vaak terzijde schoof voor andere aanwinsten. De reden daarvoor laat zich raden: het is een boek dat niet zo makkelijk wegleest. Als je dan continu over alternatieven beschikt vorder je nauwelijks.

Maar nu heb ik het uit. En ik ben onder de indruk. Want ondanks het feit dat het stug lezen was, heeft Benkler mij laten zien wat mijn rode draad is. Maar die is niet in een paar zinnen samen te vatten. Het zit ‘m een beetje in de ondertitel van het boek: ‘Hoe sociale productie markten en vrijdheid transformeert’.

De bespreking van Marcel Creemers (Nyenrode/VU) geeft ook wel een aardige indruk (PDF)

Ik zou dit boek maar wat graag vertaald zien. Lag er vanavond zelfs nog even over te denken om zelf een poging te wagen voor hoofdstuk 12, het hoofdstuk met de conclusies van Benkler (PDF).

Dit boek gaat over de sociale en economische aspecten van de informatiemaatschappij en Benkler neemt dat onderwerp heel breed. Ik kom bij lange na zelfs niet in de buurt van de schaduw van deze man maar ik heb wel een ding met hem gemeen: mijn interessegebied is net zo breed als dat van hem. Over alle onderwerpen die hij aansneed wist ik toch wel al iets. Misschien vind ik het boek daarom wel zo goed. Of interessant. En vind ik daarom de reviews op Yale University Press verre van overdreven. Ik ben het ermee eens gewoon!

Maar wat belangrijker is: ik kan nu beter plaatsen waarom ik het zo leuk vind om de discussies over burgerjournalistiek te volgen op De Nieuwe Reporter, te lezen over virale marketing op Marketingfacts c.s., rapporten te lezen over peer to peer-netwerken en het gebruik van ‘sociale software’, waarom ik geloof in de toekomst van blogs, wiki’s en tags. Waarom ik er dagelijks over schrijf en lees….en daar maar geen genoeg van krijg.

Ik ben geïnteresseerd in het informatielandschap en sociologie, in onafhankelijkheid en anarchie, in vrijheden en samenwerking.
Daarom vind ik ‘the wealth of networks’ een aanrader. Ook al moet je soms even doorbijten. Probeer in ieder geval het eerder vermelde slotakkoord.

Ik denk dat het ook een nuttig document kan zijn voor bloggende collega’s. Zo heeft Wouter vanavond een interessante post over de vraag of het effect van ‘library 2.0’ gemeten en bewezen kan en moet worden, is Jan met de korte achternaam op zoek naar een list om het veranderd publiek weer aan de bibliotheek te kunnen binden en is een Vlaamse collega een zoektocht gestart naar web 2.0-sporen in de Vlaamse Bibliotheek.

Dat hebben bibliobloggers misschien wel gemeen: het zoeken naar aanknopingspunten in een informatielandschap dat helemaal op zijn kop staat. Het willen behouden van klanten die best nog van ons houden maar ons simpelweg minder vaak nodig hebben.

Soms komen we drammerig over wellicht, of lijkt het een ver-van-ons-bed-show. Ik denk echter dat het nog maar het begin is. Benkler denkt dat ook.

“We have an opportunity to change the way we create and exchange information, knowledge, and culture. By doing so, we can make the twenty-first century one that offers individuals greater autonomy, political communities greater democracy, and societies greater opportunities for cultural self-reflection and human connection. We can remove some of the transactional barriers to material opportunity, and improve the state of human development everywhere. Perhaps these changes will be the foundation of a true transformation toward more liberal and egalitarian societies.
Perhaps they will merely improve, in well-defined but smaller ways, human life along each of these dimensions. That alone is more than enough to justify an embrace of the networked information economy by anyone who values human welfare, development, and freedom
.”

Meer informatie via de wiki van Benkler. (negeer de Google-melding)

@

7 Reacties

  1. Robert schreef:

    Het beeld wat je schetst herken ik zeer bij mezelf.

    Wellicht dat informatiespecialisten gewoon aan een bepaald psychologisch profiel voldoen, namelijk dat ze overal in zijn geïnteresseerd.

    Wellicht zijn we als informatiespecialisten een soort van globalisten, we weten van alles een beetje. Het betreden van de diepte, laten we over aan onze klanten. Misschien is dit onze kracht waardoor we snel kunnen voorzien in de informatieconsumptie van onze klanten.

    Groet,

    Robert
    Wandelende encyclopedie vol ongewenste informatie (aldus collega’s)

  2. ria schreef:

    Mooi gezegd, Edwin.

  3. @ Robert:

    Ik hoop inderdaad dat dat uiteindelijk onze kracht zal blijken te zijn…maar ik durf er nog wel eens aan te twijfelen…

    @ Ria: dank je!

  4. Jan schreef:

    Zoveel professional zitten kwa denken vastgebakken aan hun eigen instituten met de daarbij behorende beelden, processen, protocollen etc. Moderne informatieprofessionals zien zo veel meer dan hun eigen instituut. Bloggende informatieprofessionals hebben nog dat beetje extra omdat ze actief communiceren over hun avonturen in informatieland en inderdaad overal aanknopingspunten zien. Het is alleen jammer dat de achterban daar wat lauw op reageert. Met zo’n blik van koeien die gestoord worden tijdens het grazen:-)

  5. ^^

    Doet me denken aan een citaatje uit de film ‘Colors’.

    De vierde op //www.imdb.com/title/tt0094894/quotes, zeg maar 🙂

  6. Jan schreef:

    tsja, welke achterban doel jij op:-)

  7. ow de derde bedoel ik. Rennen wordt lopen.
    Vul zelf maar in 🙂

Reageer