clear

zoeken

search

Beheer en onderhoud van je pc met Sysinternals Tool Suite

01 februari 2007

Een paar weken geleden werd mij tijdens een borreluurtje een cd-rom in de hand gedrukt waar alleen ‘Winternals’ op stond geschreven. Ik vroeg de gulle gever, die mij al vaker van listige software heeft voorzien, wat het was, en hij fluisterde in mijn oor dat ‘dit echt de bom was’ en dat je er volledig uitgerangeerde pc’s weer mee aan de praat kan krijgen, er wachtwoorden mee van netwerken kan plukken en nog veel meer van dat fraais. Superspannend.
Eenmaal thuis gekomen probeerde ik het meteen uit. Het duurde even voordat ik doorhad dat ik de pc moest opstarten vanaf die cd-rom maar toen ik dat eenmaal deed werd mijn scherm meteen overgenomen door het programma en kon ik inderdaad de meest krankzinnige dingen doen. Ik besloot het schijfje nog maar even terzijde te leggen om het later eens goed te testen tijdens een pc-probleem bij die of gene.

Nu lees ik vandaag op Planet Download dat de makers van Winternals een vergelijkbaar pakket pc-tools hebben gemaakt dat gratis kan worden gedownload op de site van Microsoft: de Sysinternals Suite. Nu ziet het eenmaal gedownloade zip-bestand er nogal tropisch uit maar gelukkig verwijst Planet ook naar een blog waar je een toelichting kunt vinden op de afzonderlijke bestanden.
Op die toelichting kun je doorklikken. Dat leid je weer naar een uitgebreidere toelichting op Microsoft Technet. Zo leer je bijvoorbeeld dat je met het programma AccessEnum precies kunt zien welke lees- of schrijfrechten zijn gekoppeld aan welke gebruikers op een pc. Het komt wel eens voor dat je iets wilt wijzigen op je pc maar niet de gewenste toegang verkrijgt: dan is dit programma erg handig.

En zo bevat de suite dus nog eens 66 pc-tools! Dat is niet vet, dat is moddervet!

Meer achtergrondinformatie bij het programma vind je hier.
Informatie over de beweegredenen van Microsoft om Winternals/Sysinternals in te lijven vind je hier en hier. Microsoft heeft wel de software om wachtwoorden mee te kraken laten verwijderen, maar dat mag de pret niet drukken; dit is software van de bovenste plank waar je je voordeel mee zou moeten doen!

Planet verwijst overigens ook nog naar een leuk nieuw blog van O’Reilly: Hackszine.com. Die heb ik meteen toegevoegd aan Netvibes.

Planet bewijst me deze week weer goede diensten hoor. Merci bien.

@

Reageer