clear

zoeken

search

De toekomst is mobiel, ook in bibliotheken

26 juni 2006


De mogelijkheden van een telefoon doen je nadenken over de toekomst. En de toekomst is mobiel. Het gebruik van diensten via PDA’s, GSM’s en andere mobiele/draadloze apparaten is nu nog geen gemeengoed, maar dat zal niet lang meer duren. Ik las daar al veel over in het boek Smart Mobs, van Rheingold (zie librarything en zijn site) en dat boek kan ik iedereen aanraden.

Op de website van Megan Fox vind je een aantal interessante presentaties en rapporten over dit onderwerp, binnen het perspectief van de bibliotheek. Zoals deze presentatie (PDF) van Fox zelf en een presentatie uit 2004.

De mogelijkheden worden in rap tempo uitgebreid. Misschien maar goed ook want op de site van Automatiseringsgids lees ik net dat maar liefst een derde (!) van de bevolking van de Europese Unie de basisvaardigheden om met een computer te werken mist. Dat is veel, heel erg veel.
Toch is het ook wel herkenbaar. Als ik zie waar ze op hebben getest (onder meer ‘knippen en plakken’) moet ik meteen weer denken aan mijn onderzoek naar de ‘digitale competenties’ van inlichtingenmedewerkers, van twee jaar geleden. De basisvaardigheden waren op zich wel voldoende maar er waren toch nog een aantal medewerkers die niet wisten wat je allemaal kunt met ctrl-c/ctrl-v. En ik stel me zo voor dat het voor mensen die niet dagelijks met computers werken nog anders ligt.
Het is in ieder geval goed om te beseffen dat de vaardigheden niet vanzelfsprekend zijn.

Op Salon vind je daar nog een leuk artikel over, uit het jaar 2000:

Something funny happened on the road to the digital library of the future, though. Far from becoming keepers of the keys to the Grand Database of Universal Knowledge, today’s librarians are increasingly finding themselves in an unexpected, overloaded role: They have become the general public’s last-resort providers of tech support.

@

Reageer