clear

zoeken

search

Een ontmoeting met Beeld en Geluid

16 oktober 2008

Een paar weken geleden ontving ik een mail van Johan Oomen, manager innovatie binnen de projectgroep Beelden voor de Toekomst. Hij wilde graag eens van gedachten wisselen over het project Betabiblitoheek, waar hij over had gelezen op Livre.

Ik was zeer verheugd met zijn mail want om eerlijk te zijn had ik nog helemaal niet gedacht aan Beeld en Geluid als mogelijke samenwerkingspartner binnen het project, om de doodeenvoudige reden dat ik veronderstelde dat B & G ‘een maatje te groot’ zou zijn. Maar het motto van Betafactor.nl is ‘denken in mogelijkheden’ en Johan leerde mij (en collega Enno) dat er inderdaad altijd mogelijkheden zijn, ook als het gaat om organisaties die zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol spelen.

Vorige week spraken we af in Den Haag, waar Johan ons de bovenstaande slides presenteerde. Mijn mond viel open toen ik zag bij hoeveel projecten B & G betrokken is. Johan benadrukte dat Europeana een belangrijke rol kan gaan spelen en ook vanuit de Betabibliotheek aandacht verdient. Hij wees ook op de mogelijkheden van Academia, maar daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over. Via Betafactor wil ik in de eerste twee lagen alleen toegang bieden tot open bronnen, die vrij zijn van drempels. Ik wil kost wat kost voorkomen dat klanten stuiten op meldingen als ‘ ga naar uw lokale bibliotheek om dit bestand te raadplegen’. Dat is tenslotte precies waar ik altijd over mopper. Academia is een prachtige, rijke bron maar niet vrij toegankelijk. In die zin gaat mijn belangstelling eerder uit naar initiatieven als Open Beelden en de Open Content Business Models.

Tot concrete afspraken heeft de ontmoeting dus nog niet geleid maar Johan heeft me wel de ogen geopend. Er gebeurt ontzettend veel op multimediaal vlak. Veel meer dan een bezoek aan de Media Experience deed vermoeden. Veel meer dan de restauratie van de film Twee Vrouwen. Veel meer dan ik besefte, kortom.

En daar blijft het niet bij. Gisteren maakte ik kennis met Michael van der Meer, van Nemo. Die opende me dan weer de ogen als het gaat om alle Nederlandse spelers op het gebied van Wetenschap en Techniek. Daarover later meer. Je moet niet overdrijven tenslotte.

Een ding weet ik wel: het denken in mogelijkheden is gerechtvaardigd. Een mooi gegeven.

@

Reageer