De laadtijd van ZB Digitaal
11 januari 2009
Marco Derksen meldt vandaag dat Uptrends de performance van 50 weblogs uit de Marcom Top 100 heeft onderzocht. Ai. ZB Digitaal staat op 36, met een laadtijd van 3,1 seconden en een omvang van 444,3 Kb. Dat de omvang niet per se van invloed is op de laadtijd blijkt uit het feit dat een blog als Bright.nl (19e plaats) een omvang van 1223,8 Kb heeft, maar slechts een laadtijd van 1,6 seconden.
Ik wist al dat sommige externe scripts in de sidebar de laadtijd van dit blog vertragen. Je hoeft alleen maar naar de statusbalk van de browser te kijken om te zien welke scripts het opstarten doen haperen. Maar nu twijfel ik toch. Zal ik het adagium ‘minder is meer’ toepassen, en de sidebar nog verder uitkleden?
Ik heb in de loop van de tijd al heel wat kermisattributen verwijderd. Enerzijds moet je je afvragen wat de toegevoegde waarde is van een tagcloud van Delicious, en een linkwidget van Ning, anderzijds wil je toch ook dat er meer te zien is dan alleen tekst. Ik voorzie elke bijdrage van een afbeelding of video. Dat doe ik al vanaf het begin en daar stap ik ook niet vanaf.
Het is in ieder geval wel iets om bij stil te staan. Hoe belangrijk zijn die drie seconden? Met AdWords heb ik niets te maken, dus dat kan me ook niets schelen. Met gebruikerservaring heb ik echter wèl te maken.
Eigenlijk moet ZB Digitaal eens helemaal op de schop.
Overigens doet Wowter het een stuk beter, met een laadtijd van 1,0 seconde. Jan komt op 10,7 seconden. Hij werkt dan ook veel met widgets. Marie-José’s blog heeft de beste performance van allemaal.
@
Van 0 naar 100 in 3,1 seconde ……. Dat is toch een hele mooie prestatie…….. Menig sportwagen doet dit je niet na……….
Ik moet toegeven dat ik weinig doe met je sidebar. Maar ik herken je dilemma. Je wilt toch iets meer meegeven dan alleen een mooie foto en post. Een tagcloud is leuk, maar zoeken op trefwoord gaat vaak wel sneller. Succes met saneren!
Ik had vroeger een collega die te pas en te onpas placht te zeggen:
‘Het duurt even, maar dan heb je ook wat!’
In dit geval zou ik het geheel te pas vinden.
Een goede blog heeft trouwens ook maar weinig nodig: berichten, zoekvenster, link naar archief en RSS feed. De rest is windowdressing.
Heb net het boek ‘Don’t make me think‘ binnen, over usability. Een mooie regel is deze: haal minstens de helft van de inhoud weg, en daarna daarvan nog eens de helft. Een tip die ik zelf ook eens ter harte zou moeten nemen trouwens 😉
Kreeg net een server foutmelding bij het laden van bovenstaand bericht. Oh ironie!
@ allen: ik denk dat het voor een groot deel je eigen voorkeuren zijn die het bepalen. Zoekfunctie, archief en library thing zijn me wel dierbaar. De rest is meer uit gewoonte.
Dat boek staat ook in de ZB Gerard, ga ik nog eens lezen.
@ Mike: dat is wel bar en boos. Maar het is wel een dingetje van blogger zelf volgens mij. Ik zie het ook wel eens, het laatste jaar.
Thxs
Zou zonde zijn als je dingen weg doet die gewoon snel zijn. Dus kleine tip. Maak een aparte pagina en kijk waar de ‘pijn’ zit door de afzonderlijke onderdelen te meten. Ga dan pas tunen.
Succes ermee,
Ron S.
@ Ron: dat is ook weer zo. Ik heb nog wel een testblogje. Ik zal een en ander eens overhevelen tzt!
Thxs
Je kan ook dit proberen, kun je zien waar er vaak op geklikt is, welke onderdelen wel gebruikt worden en welke niet.
Kun je straks mooi op je server zetten 😉
Da’s een mooi tooltje Juul. Dacht dat ik er al eens over had geblogd, maar dat was toch iets anders.
Thanks!
@Ron en Edwin:
De Firefox-extensie YSlow (gemaakt door Yahoo!) kan aangeven wat er precies zorgt voor vertraging: “If a page can be improved, YSlow lists the specific changes to be made.“
Yslow is een aanvulling op de Firebug -extensie. Die gebruiken webdevvers om HTML, CSS en Javascript te debuggen.
@Gerard: in het boek dat je aanhaalt, bedoelt Krug het halveren (en nogmaals halveren) van de tekst, maar dat laadt sowieso al snel. Het zijn meer de afbeeldingen, video’s en scripts die de laadtijd verlengen. In mijn Firebug zie ik dat het vooral de Blogger-navigatiebar, de widget-css, de del.icio.us-feeds en de LibraryThing-afbeeldingen zijn.
Bedankt Roger!
Nu ik de extensies zie heb ik het gevoel dat ik ze wel eens heb geprobeerd, maar ze zitten niet meer in FF in ieder geval. Heb ze nu weer geïnstalleerd!