clear

zoeken

search

Achteloze vernieuwing

20 juni 2009


Op Bibliotheek 2.0 las ik dat de Koninklijke Bibliotheek werkt aan de ontwikkeling van een verbeterd zoeksysteem voor de website en de collecties. Dat is goed nieuws, vind ik. Ik doorzoek de collecties van de KB zelf weliswaar niet zo vaak maar vind het wel interessant om te zien hoe zo’n grote bibliotheek omgaat met de presentatie en doorzoekbaarheid van hun bezit. En met de mening van de klant. Daar kunnen we van leren.

We kunnen ook leren van de ontwikkelingen binnen Worldcat en Library Thing, daar blijf ik tot vervelens toe op wijzen. Ik vind het jammer dat ze als catalogi nauwelijks een rol spelen in de Nederlandse Bibliotheekwereld maar ik heb me bij dat gegeven inmiddels wel neergelegd. De in gebruik zijnde systemen lijken een onneembare vesting te zijn. Het is naïef om te denken dat daar op korte termijn verandering in zal komen.
Dat Worldcat en Library Thing nauwelijks als voorbeeld worden beschouwd is echter niet te verteren. Als consortium zouden bibliotheken toch gewoon van hun vendors moeten kunnen eisen dat vergelijkbare features ook worden ingebouwd in hun systemen?

OCLC meldde gisteren in een nieuwsbrief dat Identities is gekoppeld aan Worldcat. Library Thing kwam 11 dagen geleden met deelcollecties op de proppen en meldde gisteren dat de widgets daar nu ook op zijn aangepast.

Deze partijen lanceren dit soort vernieuwingen bijna achteloos. Dat maakt me tegelijkertijd blij en boos. Blij omdat het gebeurt, omdat het kan en omdat het schijnbaar helemaal niet zo moeilijk is om te ontwikkelen. Boos omdat er geen voorbeeld aan wordt genomen.

@

Reageer