clear

zoeken

search

Boeiuh: ook Scribd krijgt een sociaal jasje

10 augustus 2009

MedicalTerminologyForDummies 1stEdition

Dik twee jaar geleden was het nog vrij spannend dat je documenten kon insluiten op een website, nu is dat heel normaal. Misschien is Scribd daarom een beetje uit beeld geraakt hier. Ik geef meestal de voorkeur aan Slideshare.

Het feit dat ik op Mashable lees dat Scribd nieuwe sociale features heeft gekregen is voor mij aanleiding de site weer eens te bekijken. Zo gaat dat in de aandachtseconomie. Ik zie dat je voortaan kunt laten weten wat je aan het lezen bent enzo, en dat je die teksten ook meteen als bijlage toevoegen aan je ‘tweet’. Heel fijn.
Het punt is alleen wel dat ik niet zit te wachten op alweer een netwerk waar ik handmatig activiteiten moet inkloppen en waar ik mijn profiel voor de honderste keer moet pimpen. Als een platform geen functionaliteit heeft voor dataportabiliteit verlies ik mijn geduld al snel. Omdat het nieuwe Scribd ook niet beschikt over importfuncties wilde ik de site eigenlijk alweer wegklikken.

Net niet dus. Ik klik nog even op ‘explore‘ en ben het haasje. Ik blijf bijna een uur lang hangen in de verkenning.

Waar het sociale deel van de nieuwe jas me niet kan boeien vangt de inhoud mijn aandacht onmiddelijk. Wat zijn er inmiddels veel full-text boeken op de website te vinden! En kranten en tijdschriften! Recepten en handleidingen! Ik kan nauwelijks geloven dat het gratis aanbod vrij is van copyright. De ‘voor dummies-titel’ hierboven kan ook gratis gedownload worden. Dat is toch een werk uit een commerciële reeks, zou je denken.

Maar ach, wie maalt er nu eigenlijk nog over copyright, in een wereld waar 5 miljard mensenlevens nog niet genoeg zijn om alles te lezen wat gratis verkrijgbaar is?

Checken dus, die interessante en maffe titels. Er is voor ieder wat wils. Een van de stijgers in het aanbod is het Nazi Germany Sourcebook. Mensen die zich liever verdiepen in de anatomie van het vrouwelijke geslachtsdeel worden ook op hun wenken bediend; zij kunnen de Pussypedia 2008 rustig doornemen.

Over de concurrentie voor bibliotheken zal ik deze keer niet veel zeggen. Voor je het weet is men murw.
Houd het er maar op dat de content van Scribd wel regelmatig opduikt in de zoekresultaten van Google. Ooit had ik het hier al over het lange leven van documenten online. Ik meldde toen dat ‘Kerncompetenties voor de informatieprofessional‘ al meer dan 2000 keer bekeken was. Twee jaar later staat de teller op 12.720 keer, en 1092 downloads. De cijfers van de scriptie ‘Linke Soep‘ zijn nog gekker: 64.842 keer bekeken en 2808 keer gedownload sinds 3 augustus 2007.

In de bibliotheek noemen we dat volgens mij sprinters of bestsellers.

@

4 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Inderdaad, bijzonder. Nog allemaal Engels natuurlijk en de verleiding om op de printknop te klikken, omdat dat toch net iets prettiger leest, is groot. Maar dat het allemaal al zo digitaal en gratis wordt aangeboden is een mooi begin. De rest zal wel niet zo lang meer op zich laten wachten…

  2. Dat ben ik met je eens hoor. Een heel boek lees je nog steeds niet van je scherm…hoewel de ereaders wel steeds beter worden natuurlijk.

    Een kwestie van tijd…

  3. @ edwin : Je neemt mij de woorden uit de mond. Wel leuk om te zien dat de ontwikkeling van de dienst niet stilstaat en zich weet te diversifiëren. Al vraag ik mij wel af of er ook nog een leven is na het sociale epos.

  4. @Benoit: Scribd zorgt er in ieder geval wel voor dat ze in beeld blijven, dat doen ze inderdaad goed.

    Ze gaan in ieder geval wel overleven. Ik schat in dat ze toch best veel bezoekers hebben…

Reageer