clear

zoeken

search

Ebooks, uitgevers en verdienmodellen: de bekentenis van een nieuwe mediahoer

20 december 2009

Uitgevers worstelen met het fenomeen ebooks. Marie-José Klaver meldde afgelopen dinsdag op de site van InformatieProfessional dat grote uitgevers het publiceren van titels in ebookformaat maanden uitstellen omdat ze bang zijn dat de lagere prijs van het ebook een negatieve invloed heeft op de verkoop van de gedrukte versie.

“Kom er maar in, Paul Carr.”
“Paul wie?”
Paul Carr.”

Ik weet niet veel van het werk van Paul Carr maar ik lees zijn NSFW-column op TechCrunch altijd met veel plezier. Hij schrijft net een beetje anders dan anderen, op die site. Scherp en venijnig, intelligent en grappig. Daar houd ik van. Een voorbeeld? NSFW: 1200 words absolutely, definitely not about Rupert Murdoch and Google.

Tot vandaag ging mijn waardering voor Carr niet verder dan dat. Ik wist niet dat Carr anderhalf jaar geleden een boek heeft uitgebracht en was al helemaal niet van plan om het te gaan lezen.
Tot vandaag. In zijn laatste column, Free as in “my publisher will disown me after I pirate my book on TechCrunch”, vertelt Carr waarom hij besloten heeft zijn boek als PDF weg te geven. Zijn motieven komen overeen met die van Cory Doctorow. Ze zijn niet bang voor inkomstenderving. Ze zijn op zoek naar een groter publiek. Dat grotere publiek krijgen ze ook.

Ik heb nu in ieder geval de moeite genomen om een paar reviews te lezen. Dat was aanleiding genoeg om het boek Bringing nothing to the Party inderdaad te downloaden. Dat kan via TC (PDF) en via DocStoc. Later gooi ik het boek op de ereader en zal ik het ook daadwerkelijk lezen.

De populaire auteur Covey kiest voor een andere weg: hij heeft de uitgever van zijn gedrukte boeken verdrietig gemaakt met de beslissing ebooks exclusief uit te geven voor Amazon/de Kindle. Dat is zijn goed recht maar mijn aandacht trekt hij er maar beperkt mee. Dat is mopperaandacht bovendien. Ik hoef zijn boek niet te lezen. Er zijn genoeg andere boeken die op mijn aandacht wachten. Het boek van Carr bijvoorbeeld.

@

Reageer