clear

zoeken

search

Europees Parlement stemt tegen ACTA

10 maart 2010

Schuif het gerust op mijn onwetendheid of Paranoia, maar eerlijk gezegd dacht ik tot vandaag dat die enge ACTA er moeiteloos doorgedrukt zou gaan worden. Maar wat lees ik vandaag nu? De lieverds van het Europees Parlement hebben hard tegengestemd. Hard, dames en heren! Het Europees Parlement!

Ik zeg alleen maar: ‘joepie!’, en geef Brussel grijnzend een ovatie (en geloof me, dat is een zeldzaamheid!). Ik citeer tot slot Nu.nl:

Het Europees Parlement wil geen geheimzinnigheid bij onderhandelingen over een internationaal verdrag dat inbreuken op intellectueel eigendom moet tegengaan. Het heeft daartoe woensdag een resolutie aangenomen. Het gaat over de zogeheten ACTA-besprekingen die de EU voert met onder meer de Verenigde Staten en Japan. Die moeten ervoor zorgen dat het intellectueel eigendom beter wordt beschermd. Maar het Europarlement vreest dat er maatregelen uit de bus komen die de vrijheid van internetgebruikers aantasten. Zij zouden bijvoorbeeld van het web kunnen worden geweerd als ze een aantal malen zijn betrapt op illegaal downloaden.

Het Europees Parlement stoort zich er vooral aan dat de onderhandelingen in het diepste geheim worden gevoerd. Het eist meer transparantie. Bovendien wil het dat de besprekingen zich beperken tot het tegengaan van namaak van merkkleding en dergelijke. Copyrights en auteursrechten moeten erbuiten vallen.

Meer lezen:
Parlement EU eist volledige openheid bij Acta-akkoord (Trouw)
Copyright, piraterij en internetrechten: de messen worden geslepen
Bibliothecarissen, de originele piraten
Red Jim, de ACTA-onderhandelaar
EU Parliament votes 663-13 against ACTA’s enforcement measures (BoingBoing)

@

2 Reacties

  1. @Stefan: +2 🙂

Reageer