clear

zoeken

search

Rushkoff: programmeren of geprogrammeerd worden

31 maart 2010

Dat ik na een half jaar nog steeds niet verder ben gegaan in Douglas Rushkoff’s Life Inc.doet niets af aan het feit dat ik de schrijver beschouw als een interessante denker. Zojuist keek ik een deel van zijn presentatie op SXSW: Program or be Programmed: Ten Commands for a Digital Age.

Het bezinkt nog niet helemaal, wat Rushkoff daar in zes minuten zegt, maar hij heeft een goed punt als hij zegt dat de de maatschappij altijd een stap achterloopt als het gaat om technologie die ontwikkeld wordt. Toen tekst werd ‘uitgevonden’ gingen we aanvankelijk vooral luisteren, niet schrijven, toen de boekdrukkunst werd uitgevonden gingen de meeste mensen lezen, niet publiceren, toen de computer ten tonele verscheen gingen we ‘gebruiken’, in plaats van programmeren. ‘Maar’, zo waarschuwt Rushkoff, ‘als je niet programmeert zul je geprogrammeerd worden’. Velen van ons komen niet verder dan schrijven in ‘het vakje dat Google ons geeft’, terwijl er volgens hem wel manieren zijn om daar iets tegen te doen.

Op WorkBook Project worden de tien voorschriften van Rushkoff toegelicht. Van Thou shalt not be always on tot Thou shalt not be anonymous. Op geboden zit niemand te wachten, maar deze zijn een overpeinzing wel waard vind ik. Als je daar geen zin in hebt zou je ook nog kunnen overwegen om op 7 april naar de VPRO te kijken. Zij besteden dan aandacht aan SXSW en Rushkoff. Meer informatie op Dutch Cowgirls.

Gerelateerd:
Technologies of persuasion: online college van Douglas Rushkoff
Aanraders: The Virtual Revolution en Digital Nation

@

Afbeelding: Gustave Doré

4 Reacties

  1. Bas schreef:

    Ik denk dat het wel belangrijke opmerkingen zijn van Rushkoff, maar of ze echt heel revolutionair zijn, weet ik nog niet.
    Een programmeur bepaalt de kaders waarbinnen de gebruiker kan werken. Het is goed dat hij benadrukt dat we zoveel mogelijk moeten weten van de programmeurs en hun belangen en vooroordelen, zoals we bijv. moeten weten hoe reclame op onze psyche invloed heeft.
    Het is echter teveel gevraagd om iedereen tot programmeur te willen maken. We zijn wel gelijkwaardig maar niet gelijk. De één heeft nu eenmaal wat meer talent dan de ander en dat geldt op elk gebied.
    De beste manier om de kans op gemanipuleerd worden te voorkomen is de werking van manipulatiemechanismen publiekelijk uit de doeken te doen. Als we weten hoe de beïnvloeding werkt en welke ideeën erachter schuil gaan trappen we er iets minder met open ogen in.

  2. Ha Bas,

    Ik weet nog niet zeker of Rushkoff het zo bedoelt, maar ik denk eerder dat hij wil zeggen dat we geen klakkeloze gebruikers moeten zijn en moeten proberen te lezen wat de grotere lijnen zijn, welke structuren en bedoelingen er achter liggen.

    Wat je zegt in de laatste alinea eigenlijk 🙂

  3. Bas schreef:

    @Edwin, ook na twee keer luisteren is mij nog niet helemaal helder wat Rushkoff precies bedoelt, maar wat me wel duidelijk is dat hij zegt dat het gros van de mensheid een bepaald medium pas een beetje door begint te krijgen de techniek al weer een stap verder is. In de tijd van het schrift waren we vooral lezers i.p.v. schrijvers. Nu zijn we vooral schrijvers i.p.v. programmeurs.
    En als waarschuwing zegt ie geloof ik twee dingen: Niet klakkeloos gebruiken, zoals jij al zegt, maar de essentie van nieuwe media proberen te doorgronden en je realiseren dat degenen die heel goed weten hoe zij de nieuwe middelen kunnen inzetten, niet belangeloos zijn. Kortom, blijf je bewust van de mogelijke consequenties van nieuwe ontwikkelingen en de bedoelingen van degenen achter de knoppen, zodat je niet het gevaar loopt vooral slachtoffer te worden.
    Overigens weer bedankt voor het opsporen van dit soort informatie. Jij bent daar wel erg goed in, vind ik. Dat lijkt me wel weer genoeg complimenten voorlopig want je bent de afgelopen weken toch al de hemel in geprezen en ik wil je nog wel een tijdje hier beneden houden 🙂

  4. @Bas: dat vind ik wel een heel aardige samenvatting voor dit moment. Thx!

    En tja, dat opsporen is vaak niet meer dan er op stuiten in de rss-feeds en het weer een beetje koppelen aan eerder of ander nieuws…op een gegeven moment passen dingen steeds beter in elkaar. Op die manier krijg je er zelf ook steeds een beetje meer kennis van.

    Maar met de lof is het wel weer even mooi geweest. Het is fijn om te krijgen natuurlijk, maar uiteindelijk moet je ook zo gewoon mogelijk verder. Ben de rare weken alweer een beetje beu…maar dat zal er wel bij horen, bij het hele proces 😉

Reageer