clear

zoeken

search

Mijn 2011: juni

22 december 2011

I don’t care to belong to a club that accepts people like me as members.

Aldus Groucho Marx. Het is een grappige uitspraak. Hoe belangrijk vind je het om ‘ergens bij te horen’? Soms misschien wel belangrijker dan je zou willen. Ik heb me het afgelopen jaar meerdere malen afgevraagd of het voor mij als ‘kleine zelfstandige’ niet eens tijd wordt voor nieuwe wegen en andere bezigheden, maar steeds weer moet ik concluderen dat ik vergroeid ben met de wereld van informatiedienstverlening in het algemeen, en die van bibliotheken in het bijzonder. Dat is wat ik doe, daar ligt mijn hart.

Dankzij de vrijheid weet ik nu wel wat ik binnen dat vakgebied écht leuk vind en wat niet. Ik ben het gelukkigst op dagen dat ik geen afspraken heb en gewoon ‘mijn ding’ kan doen. Dat ‘ding’ komt in feite neer op informatie slurpen en selecteren, bloggen en het onderhouden van platformen links en rechts. Ik kan uren opgaan in het onderzoek rondom Middelburg Dronk. Ik vind het heerlijk als mensen enthousiast reageren op aanwinsten. Ik geniet van korte discussies op Twitter of op andere platformen. Ik koester de mooie vondsten van anderen. Het web is als een verslavend hallucinogeen, als een oneindige put van kennis en entertainment. Toen ik van de week met een vriend over verslavingen sprak wees hij me er fijntjes op dat het web in mijn geval ook een verslaving is. Hij heeft gelijk.

Maar deze verslaving omhels ik. Deze verslaving schaadt me niet voor mijn gevoel. Misschien besteed ik er meer tijd aan dan gezond is voor een mens, maar echt: als ik een nachtje heb gewerkt aan ‘content’ denk ik achteraf nooit: “wat zonde van mijn tijd”, of: “stom dat ik weer iets heb zetten doen dat geen geld oplevert”. Op zo’n moment ben ik alleen maar blij dat het onderzoek en schrijfwerk niet gehinderd werd door verplichtingen of door dingen die toch niet opschieten. Daarnaast geldt: als je kunt opereren in de vrije ruimte  ontsnap je eenvoudiger aan de echokamer, kun je je ook daadwerkelijk ontwikkelen tot informatieknooppunt of tot een actieve deelnemer aan een lokale gemeenschap. Likes worden dan waardevoller dan die vermaledijde ROI.

Omdat ik dat al langer zo voel hoop ik nog steeds vurig op een werkzaam bestaan dat me geheel bevrijdt van alles waar ik niet (meer) in geloof. Ik ben al een beetje op weg.

Reageer