clear

zoeken

search

Operatie Badeend

09 mei 2014

For the want of a nail the shoe was lost,
For the want of a shoe the horse was lost,
For the want of a horse the rider was lost,
For the want of a rider the battle was lost,
For the want of a battle the kingdom was lost,
And all for the want of a horseshoe-nail.
-Benjamin Franklin-

Wat is het toch altijd leuk om te zien hoe spontane acties een beetje -of volledig- uit de hand kunnen lopen. Wat nu weer, dan? Welnu, de afgelopen drie dagen stonden in het teken van…badeendjes. Dat dat zou gebeuren had ik maandagavond nog niet kunnen verzinnen. Dat zit zo:

Dinsdag kreeg ik op Facebook een uitnodiging van een bekende om de nieuwe Facebookpagina Buitenbad Middelburg te ‘liken’. Op die pagina stond slechts 1 foto, van een badeendje, in de gehate bouwput aan de Korte Noordstraat/Zuidsingel in Middelburg, bij ons om de hoek. De paginaomschrijving vermeldde slechts “Van de bouwput naar het Buitenbad Middelburg! Sinds dit weekend zijn enkele badeendjes de mogelijkheden aan het onderzoeken. Hopelijk volgen er snel meer!”

Ik vond het een geinige benadering van een triest fenomeen en deelde de foto daarom met plezier op de pagina van Middelburg Dronk en op mijn privépagina. Op die bijdragen kwamen zoveel reacties dat ik het al snel gepast vond om het goede voorbeeld te geven. Bij de Xenos kocht ik een dag later twee netjes badeendjes, waarvan ik er ook vijf weggaf op Ik geef weg-Walcheren, de Facebookgroep die inmiddels meer dan 12.500 leden (!) heeft. Dat leidde tot nog veel meer reacties. Bijna iedereen werd vrolijk van het idee van een lelijke bouwput vol badeendjes, zo bleek. Mensen die de loting niet wonnen zegden toe zelf eendjes te gaan kopen. Iemand ging zelfs zo ver om te beloven dat zij wel de resterende voorraad van Xenos zou opkopen, als ze de loting niet zou winnen. Hilariteit alom. Ik kreeg ook nog twee tientjes gesponsord van een makker die het ook allemaal prachtig vond. Die donderdag zou ik nog eens 8 netjes eendjes gaan kopen.

Toen belde de PZC. Ik wilde graag doorverwijzen naar de initiatiefnemers van Buitenbad Middelburg, maar na een kwartiertje berichtenverkeer werd me duidelijk dat die er niet voor voelden om naar buiten te treden. Dat bleek voor de krant verder geen bezwaar. Er kwam donderdag toch een artikel. Op de foto was helaas nog geen badeendje te zien, maar dat mocht de pret niet drukken. Gisteren doken er allerlei mensen op bij de put, met eendjes en opblaasbare krokodillen. Moeders met kinderen maakten er gewoon een gezellig uitstapje van. Wij gooiden er ook een stuk of vijftig bij. Het slechte weer bleek echter roet in het eten te gooien. Alles dreef of waaide naar een onzichtbare hoek van de -toch best wel grote- plas. Balen.

Dat vond ook de cameraploeg van Omroep Zeeland. Ook zij belden me, in de veronderstelling dat ik de initiatiefnemer was. Ik nam opnieuw contact met de makers van de pagina, maar die vonden het allang best als ik het woord zou voeren. Eenmaal bij de put leek het erop dat de opnames niet door zouden gaan, maar toen ik bij fietshandel Rens Petiet een lange hengel leende, om te proberen de eendjes uit de hoek van de bouwvijver te krijgen, kregen de heren misschien wel een beetje medelijden. Ze besloten in ieder geval alsnog een paar shoots te maken. Daar werden uiteindelijk 45 seconden van uitgezonden.

Gisteravond wemelde het op Facebook van de gedeelde foto’s en berichten én van de reacties.Cafetaria Lammers deed een eendenoproep, een professionele duiker bood zijn hulp aan, er kwamen ideeën voorbij voor grootschaliger acties en iemand repte zelfs al over petities en referenda. Over alle foto’s van eendjes hoef ik het niet eens te hebben. Wat een enthousiasme! En wat een positieve benadering van iets negatiefs!

Niemand heeft de illusie dat het allemaal veel zal helpen. Het bouwputdossier is al tien jaar dik tenslotte. Maar dat is misschien ook wel niet waar het om gaat. Dit is vooral een ludieke stem van een deel van de bewoners van Middelburg. Misschien is het zelfs wel een glimp van die burgerparticipatie waar de politiek de laatste tijd zo vol van is. Men vergeet wel eens dat sommige dingen mensen écht een doorn in het oog zijn. Dat je ook te lang kunt talmen. Dat burgers dat niet doorbreken met 1350 duimpjes moge duidelijk zijn, maar hier gebeurt toch wel iets meer, ook al is het wat ondoordacht. Mensen komen in beweging. Omdat het ludiek is…

…en vanwege badeendjes 🙂

Gerelateerd:
Dag gat! De bouwput in Middelburg gaat eindelijk verdwijnen
Middelburg: hoe een stad niet tot leven komt
Een stadspark voor Middelburg? Graag!

@

Foto: Astrid Prent

5 Reacties

 1. Michael Minneboo schreef:

  Mooie en ludieke actie. En leuk om te lezen hoe mensen samen aan de slag gaan om de locale politiek te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn.

 2. Thanks Michael. Het is nog steeds in beweging. Ben benieuwd of er ook nog reacties komen vanuit de politiek. Iemand stuurde me het werkprogramma 2014-2018 van de gemeente Middelburg. Uit de tekst:

  We gaan door met burgerparticipatie en wijkgericht werken, zoals in de vorige raadsperiode is ingezet. Het is een groeiproces: we zijn samen een traject ingegaan om onze inwoners, jong en oud,
  een actieve rol te geven in gemeentelijk beleid. Wij willen burgerinitiatieven stimuleren en omarmen.
  Uitgangspunt is loslaten in vertrouwen. Dit vraagt om een open houding van iedereen. Ons
  streven is om dit proces ons verder eigen te maken en te optimaliseren. Dit is een leerproces,
  waarbij zorgvuldig omgegaan dient te worden met gewekte verwachtingen.

  Stimuleren participatie

  Door het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid, geven we ruimte aan bewonersinitiatieven en betrokkenheid. De energie die voortkomt uit succesvolle trajecten die we samen met burgers realiseren, creëert nog meer energie, zodat het enthousiasme versterkend werkt. Succesvolle trajecten dragen we met trots uit, zodat de positieve inzet van burgers navolging krijgt. De taal die we spreken is helder en duidelijk en wij stimuleren de burger zijn eigen kracht en de kracht in zijn netwerk te mobiliseren. Wij sluiten geen enkel beleidsveld uit van burgerparticipatie, maar hebben wel extra aandacht voor borging en continuïteit op het sociaal domein. Loslaten betekent wel betrokken blijven en tijdig reageren als dat nodig is.
  Cultuurverandering
  Dit draagt bij aan een cultuuromslag voor alle geledingen: bewoners, raad, college en ambtenaren van de gemeente Middelburg. De stappen die we zetten in burgerparticipatie zijn de opmaat naar nog meer samenwerken met de civil society.

  Kortom:
  1. We willen de komende tijd nadrukkelijker aan de slag met burgerparticipatie.
  2. De ambtelijke organisatie ontwikkelt zich tot een organisatie die de participatie van bewoners
  ondersteunt.
  3. De burgerservicecode blijft het uitgangspunt van onze visie op dienstverlening.
  4. We stimuleren burgerparticipatie op elk beleidsterrein, maar hebben bijzondere zorg en
  aandacht voor het sociaal domein.

 3. Michael Minneboo schreef:

  @Edwin: Bij het lezen van zo'n werkprogramma moet ik meteen denken aan wat Peter altijd zegt, dat de macht niet bij de politiek ligt maar bij ons. Leuk dat ze 'ruimte aan bewondersinitiatieven willen geven': ze mogen blij zijn dat we ze nog op het pluche laten zitten. Ze werken voor ons, wij niet voor hen.

 4. Zo zou het wel moeten zijn Michael, maar zo werkt de democratie helaas lang niet meer altijd. Je ziet ook veel mensen op het pluche zitten door listige coalities en wat dies meer zij. Er zijn heel veel aardige politici, met heel veel goede intenties, maar er gaat veel te veel verloren in de politiek arena. Daardoor is het ook maar al te vaak geen afspiegeling (meer) van de wensen van gewone mensen.

 5. Michael Minneboo schreef:

  Ik heb ook steeds meer het idee dat het niet meer draait om de wensen van de burger, maar om de wensen van de grote coorperaties, de grote bedrijven – die maken het beleid. Het is wat dat betreft tijd voor een herziening van de 'deal' die democratie heet.

Reageer