clear

zoeken

search

Mijn 2012: april

24 december 2012



Ondanks het feit dat ik in 2012 minder publiceerde op M.I. dan in de jaren ervoor (het totaal zal uitkomen op ca. 500 bijdragen), fungeert het blogarchief nog steeds als handig hulpmiddel voor het opfrissen van m’n geheugen. Wat hield me bezig, het afgelopen jaar? Was er sprake van stagnatie of van ontwikkeling?

Ook dit jaar volgde ik de ontwikkelingen in bibliotheekland op de voet. Bij dat volgen werd ik als vanouds heen en weer geslingerd tussen enthousiasme en afschuw. Dat ik doorgaans meer ruimte geef aan kritische geluid heeft te maken met m’n overtuiging dat het noodzakelijk is tegenwicht te bieden aan dat overdreven blije gebeuren waar Ton de Kruyff het gisteren over had. Natuurlijk is het mooi dat er overal stappen worden gezet, maar over de keerzijde van alle medailles horen we veel te weinig. Statistieken worden te vaak eenzijdig gepresenteerd, zonder verdere duiding. Je zou op een gegeven moment nog gaan denken dat je tevreden achterover kan leunen. Maar check (bijvoorbeeld met Topsy) hoe relevant de internettende mens het allemaal vindt en je weet dat je daar niet goed aan doet. Het is een begin, soms zelfs een mooi begin, maar veel verder dan dat zou ik toch niet willen gaan.

Maar er valt gelukkig nog genoeg te lachen, als de kommer en kwel eenmaal achter de rug is. De glimlach die voorbij gaat aan al die kille statistieken, die. Er is werkplezier. Er is koffie met bibliothecarissmaak. Er is tegengas voor Google. Er is zaad. Zaad? Ja, zaad. En er is de mogelijkheid van een open benadering natuurlijk. Als het dan toch gemaakt moet zijn, dan maar dromerig, in plaats van blij.

@

Reageer