clear

zoeken

search

De Victor Martinez People’s Library: kraken om een bibliotheek te stichten

19 augustus 2012

Best jammer dat kraken sinds 2010 verboden is in Nederland. Ik vind weliswaar dat ieders eigendom gerespecteerd zou moeten worden, maar als ik lees dat meer dan 15% van alle kantoorruimte in Nederland leegstaat krijg ik toch een een beetje de kriebels. Wat een verspilling!

Ik krijg ook een beetje de kriebels als ik het verhaal lees over de Victor Martinez People’s Library in Oakland, een bibliotheek die door activisten werd ingericht in een verlaten pand dat ‘het leven uit de gemeenschap zoog’. Opeens zie ik een echte bibliotheekguerilla voor me, die niet alleen digitaal tegen de stroom richting waterval inzwemt, maar ook in de analoge wereld.

Wat moet het heerlijk zijn om zo’n gebouw in te richten met en voor de gemeenschap, met boeken en ander mooi spul uit die gemeenschap. Waar je dingen kunt organiseren zonder regeltjes en bemoeizucht en zonder blikken of blozen open software kunt implementeren. En bier. En literaire raves, armworstelsessies en hackercontests. Tsja, wat zou je eigenlijk niet kunnen implementeren?

Meer informatie over deze -immiddels alweer schoongeveegde- bibliotheek is te vinden op: HufPost, Flickr, Facebook en CounterPunch.

Gerelateerd:
Bibliotheken bouwen waar het nodig is: Ree Sheck in Guayabo

@

4 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    Kraken was vrij goed gereguleerd in Nederland dacht ik. Het was en is voor mij onbegrijpelijk dat het nu verboden is. Waarom niet de spelregels aangepast aan deze tijd ? Het is inderdaad zonde dat om speculatieve redenen (afwaarderen van onroerend goed is fiscaal duurder dan het leeg laten staan heb ik me laten vertellen) er zo veel leegstand is. Ook zoiets : Volgens mij zijn er ook nog steeds veel (woon)ruimten boven winkels nauwelijks of niet in gebruik !?

    Bij guerrilla denk ik spontaan aan guerrilla gardening, ook zo mooi ! Waarom zouden publieke instellingen niet in een deel van hun gebouw aan de 'guerrilla', het publiek, alle ruimte kunnen en willen geven !? Als mensen zelf koffie gaan zetten op zo'n publieke plek is dat immers geen valse concurrentie met de horeca meer 😉

    Maak plaats voor grassroots, guerrilla,… !!

  2. Geert Roumen schreef:

    We kunnen ook het FabLab in een gekraakt (industrie) pand beginnen 😛 Dat lijkt me ook wel genieten 😉

  3. Staat er nog wat leeg in De Poel I t/m IV Geert? 🙂

Reageer