clear

zoeken

search

Blijven boekencommunities overeind in een Facebookwereld?

14 augustus 2012

Het gaat goed met Goodreads. De boekencommunity heeft inmiddels meer dan tien miljoen leden. Toch vraag ik me bij zo’n nieuwsbericht meteen af welk percentage van die leden ook echt actief is. Ik was ook enthousiast, in januari, maar heb sindsdien nooit meer omgekeken naar die site. Dat zegt natuurlijk ook iets over mij. Het lezen van boeken staat op een tamelijk laag pitje. Dat heeft ook gevolgen voor mijn belangstelling voor alles wat om boeken heen gebeurt. Afgezien daarvan heb ik echter ook de indruk dat ik veel minder lees en hoor over boekencommunities dan een paar jaar geleden. Ik hoor eigenlijk nooit meer iemand meer over Library Thing, Shelfari, Boekenliefde, De Boekensalon, Boeklezers.nl, Dizzie.nl of welke site dan ook. De liefde voor boeken wordt door het grote publiek vooral gedeeld op Facebook, zo lijkt het.

Of vergis ik me?

@

4 Reacties

  1. Andries Mooij schreef:

    Hoi Edwin,

    Ik heb weleens gekeken of communities bestaan op Facebook voor boeken, maar er is eigenlijk helemaal niets, wat er is, is klein, of inactief. Wel delen mensen met hun eigen vrienden, al dan niet via Boeklezers.nl, welke boeken ze lezen.
    //Boeklezers.nl loopt nog altijd, alleen heb ik er zelf wegens een lange reis weinig tijd voor gehad, de leden zijn rustig doorgegaan met recenseren en lezen.

    Groeten,

    Andries

  2. Dank Andries! Zulke communities op Facebook ben ik eigenlijk ook nog niet tegengekomen tot dusver (maar ook nog niet echt naar gezocht), maar ik bedoel vooral dat veel mensen dat wat ze kijken, lezen en luisteren nu ook vaak gewoon met de eigen vrienden- en kennissenkring uitwisselen, en niet speciaal met gelijkgestemden. Volgens mij bestaan de meeste communities inderdaad nog wel, ik ben zelf ook van een paar lid, van Library Thing zelfs voor het leven met een betaalde account die ik ooit kreeg, maar hoeveel mensen zoals mij zouden er zijn, die er gewoon niet meer aan toekomen, en ook wel genoeg hebben aan dat wat ze oppikken via sociale netwerken zonder specifiek thema?

  3. scharco schreef:

    Met Goodreads kan je je gelezen boeken direct op facebook posten. Stel je toch eens voor dat ik een boek lees zonder dat ik dat mijn vrienden laat weten.

  4. @89f8b08524f6d2779d48885896f46e72:disqus dat is natuurlijk ook zo. Zal eens kijken of ik ergens vinden of die veel gebruikt wordt. En over de deelcultuur: daar zit wel een tsja-factor in ja, maar zelf lees ik toch liever iets over een gelezen boek dan over hoe warm het wel niet is dit weekend. Of hoe koud. Om maar eens een afslag te noemen…

Reageer