clear

zoeken

search

Stealth IT: bedrijfsinformatie op de vlucht

25 april 2012

Met het verschijnsel Bring Your Own Device (BYOD) was ik bekend, maar van Stealth IT had ik nog niet gehoord. Die heimelijke vorm van datagebruik is ook in opmars, in het bedrijfsleven. Steeds vaker exporteren medewerkers de data waar ze mee willen werken naar goedkope, externe servers, omdat zij zich op de werkvloer geconfronteerd zien met allerlei beperkingen.

Het wordt medewerkers dan ook steeds gemakkelijker gemaakt. In Gmail c.s. konden we al Gigabytes aan informatie kwijt, maar we werkten natuurlijk ook allemaal met plezier met Dropbox. Het is tenslotte ideaal dat je documenten die je op je werk hebt opgeslagen ook meteen thuis kunt bekijken. Of op je telefoon. Op op je iPad. Dat die manier van werken gepaard gaat met veiligheidsrisico’s neem je als gebruiker voor lief. Gebruiksgemak slaat de klok. We zijn de fase van ingewikkelde inlogprocedures en van dag in dag uit toestemming vragen voorbij.

En Dropbox krijgt steeds meer concurrentie. Google Drive wordt gelanceerd. Skydrive van Microsoft is volwassen aan het worden. Het aantal datacenters groeit gestaag. Externe opslag wordt nu écht de gewoonste zaak ter wereld. Dat heeft veel consquenties voor bedrijfsinformatie. IT-afdelingen kunnen het zich niet langer permitteren achterover te leunen, die moeten aan de slag.

@

Reageer