clear

zoeken

search

Mijn 2011: maart

17 december 2011

Al bladerend door Memolane en dit weblog stuit ik in de maand maart op weinig opmerkelijks. Dat ik 40 werd maakte blijkbaar niet zo veel indruk op me, want die dag was ik behoorlijk actief op het web. Omdat ik geen pieken en dalen waarneem beperk ik me tot de constatering dat ik het die hele maand wel even best vond allemaal. Dat sluit mooi aan bij het citaat dat ik vannacht aantrof in een bijdrage over ‘zitten en kijken‘:

As muddy water is best cleared by leaving it alone, it could be argued that those who sit quietly and do nothing are making one of the best possible contributions to a world in turmoil.

Maar ook wanneer ik zit en kijk leg ik vast. Ik besef dat ik het goed heb. Dat ik tevreden terug kan kijken op de eerste periode als ZZP’er. Dat ik blij ben met mijn meisje. Dat ik wellicht kansen laat liggen maar juist daardoor kan zitten en kijken.

Voor wat betreft de digitale ontwikkelingen zie ik vooral dat steeds meer mensen in mijn privé-omgeving zich overgeven aan sociale netwerken en mobiel internetgebruik. Die waarneming sluit aan bij de stapeltjes webstatistieken die we dit jaar voorbij zagen schieten op nieuwssites en weblogs. Veel mensen beseffen inmiddels dat internetgebruik leidt tot traceerbare sporen maar het blijkt wel dat er nog een wereld is te winnen als het gaat om het wissen van die sporen.

Veel organisaties worstelen op hun beurt nog met de ontwikkelingen. De belangstelling en de goede intenties zijn er, maar de dialoog krijgt vaak nog steeds niet de benodigde centrale rol. Focus op ruis en technologie blijven zorgen voor weerstand en angst. Als die focus niet wordt verlegd voelt niemand zich als een vis in het digitale water en verdwijnt de ruimte voor een goed online gesprek als sneeuw voor de zon. Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn, echt niet. Eerst loslaten, dan omhelzen.

@

Reageer