clear

zoeken

search

Blom, bedankt: over niet gerealiseerde bibliotheekvernieuwing

07 december 2011

Een paar jaar geleden was het een standaardkreet in de (andere) stamhut: “Ja, je lacht wel, maar je vindt het niet leuk”. Daar moest ik aan denken toen ik vanavond bovenstaande reactie van Erwin Blom kreeg op een opmerking over het maar half kunnen lezen van een bijdrage op Fast Moving Targets.

Weet je wat het is? Het is een verdomd gevoelig onderwerp geworden. M’n lief verklaart me wel eens voor gek, dat ik de hele vetzooi zo toelaat en toesta te woekeren. Ik droom bibliotheken. Ik droom informatieshite. Maar het is waar: ik draag leuke steentjes bij links en rechts, maar ik maak niet het verschil. Misschien omdat ik het gewoon niet kan, misschien omdat ik het doe zoals ik het doe.

Ga ik het verschil ooit wél maken? Als ik dat echt wil moet ik misschien wel meedoen aan het grote spel. Dat doe ik zelfs al een beetje. Maar weet je: een eeuwige jankerd als ik raakt daarvan alleen maar verder van huis.

Ik kom er gauw nog eens op terug. Misschien wel in een fokking audioteep op FMT.

@

23 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    Jouw openheid en eerlijkheid maken je ook kwetsbaar Edwin. Toch zijn het juist die kwaliteiten die ik enorm waardeer. Het niet kiezen voor een makkelijke weg, het 'grote geld', een spel waar je (ook) kritiek op hebt is logisch. Jij zoekt vanuit oprechte betrokkenheid en bevlogenheid een weg om een / het verschil te maken. En voor mij maak je dat ook. Je bent een ambassadeur voor de bibliotheken, volgens mij wel meer. Dat je, volgens mij, binnen de eigen echoput / echokamer nog niet door iedereen wordt (h)erkend zegt meer over die mensen dan over jou naar mijn mening. Zo valt het me momenteel op dat (niet bibliotheek)mensen zoals nu Bruce (soms) actiever zijn op Bibliotheek 2.0 dan mensen uit de bibliotheekwereld zelf. Toen ik actief was in de zorg heb ik al pionierend vergelijkbare ervaringen opgedaan. Mijn suggestie: blijf gewoon jouw eigen ding(en) doen. Ik heb veel respect voor de manier waarop jij jouw edelsteentjes bijdraagt. Dat niet iedereen dat op waarde weet te schatten is jammer. Als het in en voor jouw hart en lief blijft kloppen dan is het goed. Trouw blijven aan jezelf lijkt een cliché maar is dat wat mij betreft niet. Respect Edwin !

  2. Veerle Tesse schreef:

    Ik sluit me aan bij Joost !  En nog dit : juist omdat het je niet onverschillig laat maak je wel het verschil !

  3. J. Geraets Veerle Tesse Dank voor jullie aardige woorden. Soms word je weer even aan het denken gezet over de dingen die je denkt en doet, dat is wel een goede zaak. Erwin zei het met een dikke knipoog, en bedoelde het niet persoonlijk, maar ik vond het toch wel veelzeggend. Ik wil zo graag dat bibliotheken digitaal ergens in uitblinken, maar eerlijk is eerlijk: het valt gewoon nog steeds tegen. Voorwaarts maar weer. Dank voor de pep.

  4. Peter de Kock schreef:

    Als je met zoveel inspiratie, passie en creativiteit al zolang bezig bent met dit onderwerp, dan is het mathematisch uitgesloten dat je geen verschil maakt. Noem mij het woord bibliotheek en ik denk ''Edwin'. 

  5. Bruce van der Kooij schreef:

    Edwin Mijnsbergen Ik herken mijn eigen gedachten heel erg in jouw bericht.

    Ik ben zelf inmiddels 8 maanden aan het werk als vrijwilliger bij de
    lokale bibliotheek in een dorpse/kleinstedelijke gemeente (voornamelijk
    als opruimhulp en sinds enige tijd ook als baliemedewerker). Ik doe het
    werk met veel plezier. De collega's op de werkvloer zijn één voor één
    fantastisch en er heerst altijd een heerlijke sfeer. Elke dag als ik
    druk aan het werk ben in de bibliotheek met het opruimen van boeken of
    het helpen van klanten dan denk ik geen enkel moment aan de bekende
    doomscenario's. Maar zodra ik thuis op de bank neerplof en begin na te
    denken over de toekomst van de bibliotheek dan komt bij mij niet perse
    een rooskleurig beeld op.

    Ik wil niets liever dan binnen de lokale bibliotheek een rol spelen in
    het verbeteren van de dienstverlening en dat met name vanuit een
    technologisch perspectief. Ik had gehoopt dat de bibliotheek meer
    gebruik zou maken van mijn kennis als techie. Inmiddels begin ik echter
    de motivatie te verliezen. Ik heb niet het idee dat het mij gaat lukken
    om de organisatie de kant op te duwen waar ik ze graag heen zou willen
    zien gaan. Het kost mij simpelweg teveel moeite, ook ik heb immers mijn
    gebreken en beperkingen (het is niet voor niets dat ik op dit moment geen
    echt werk heb).

    Ik heb bijna het gevoel dat ik bij een punt ben aangekomen dat de
    toekomst van de bibliotheek mij eigenlijk niks meer kan schelen. Als ik
    dat zo lees dan klinkt dat hard, maar het is op dit moment wel de
    waarheid.

    P.S.

    Zelfs als je politiek gezien de organisatie mee krijgt loop je al gauw
    tegen technische barrières aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toch
    nogal gesloten catalogussystemen. Stichting Bibliotheek.nl lijkt zich op
    dat gebied af en toe nog wel bezig te houden met nobele doelen, maar
    omdat de organisatie erg slecht naar buiten toe communiceert en de
    ontwikkeling van de infrastructuur volledig plaatsvind achter gesloten
    deuren (geen open source ontwikkelingsmodel) heb ik daar ook totaal geen
    vertrouwen in. Tel daar ook nog eens bij op dat zij in 2011 een budget
    hadden van 16 miljoen euro per jaar en dan verlies ik gelijk alle hoop.

  6. Gast schreef:

    Jij maakt niet Het verschil, maar wel een verschil in de hoofden van veel mensen. Dat is al veel.

  7. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d Dank Peter, die associatie is toch ook al heel aardig 🙂

  8. Sofie Dank je wel Cis. Uitblinken klinkt prima, alleen het vaststellen waarin dan precies is altijd vrij lastig. Maar laten we het proberen inderdaad! Bedankt voor je link (die je trouwens in disqus aan de reactie kunt toevoegen zonder codes e.d.); die is meteen aanleiding om in alle stukken op intranet te duiken. Keep it cool this december!

  9. Bruce van der Kooij Hoi Bruce, bij jouw gevoel kan ik me ook goed iets voorstellen. Ik merkte inderdaad al op dat jij voor veel onderdelen belangstelling hebt en daar dingen voor aandraagt, maar zie tegelijkertijd ook dat lang niet iedereen die daar iets mee zou kunnen daar ook op reageert. In de afgelopen jaren heb ik dat vaker gezien en ik kan je zeggen dat je niet de eerste zou zijn die daar volledig op afknapt. Dat is het tegenstrijdige van de sector. Ik houd ook echt van het vak en zou maar wat graag alle kansen benutten, en vooral ook de goede wil van de goeden links en rechts, maar het lastige is dat dat gewoon heel veel geduld vergt. Bij mij begon het ook al snel te borrelen (zie bijvoorbeeld //www.edwinmijnsbergen.nl/2007/12/ouwe-lullen-moeten-weg.html uit 2007) maar het zou nog drie jaar duren voordat ik daar -met pijn in het hart- op door zou pakken. En nu heb ik weliswaar veel meer vrijheid, maar is het probleem er nog steeds eigenlijk. Eigenlijk is het een vesting die ook nog lastig is te nemen als je eenmaal binnen bent. Zelfs als je de beheerders van de vesting kent. Zelfs als je medebeheerder bent.

    Ik kan alleen maar zeggen dat het veel doorzettingsvermogen vergt. Als je ergens in gelooft en het gewoon doorzet kom je vanzelf in beeld. Ik las gisteren veel positieve reacties op de presentatie van boekenliefde.nl, op het congres b2d11. De maker bouwde die site met liefdewerk en oud papier, naast zijn werk. Vaste voet aan de grond heeft hij misschien nog niet, maar het is niet onopgemerkt gebleven…

  10. Dank @05a70d8b5a35705b384f9e4c5ae8b70b Als dat zo is vind ik het ook al heel mooi 🙂

  11. Bruce van der Kooij schreef:

    Bedankt voor je reactie en de link naar je oudere blogpost.

    Over de afgelopen maanden heb ik via de nlbiblioblogs feed genoten van jouw diverse bijdragen. Het doet me goed om te horen dat Kees (van boekenliefde.nl) aandacht krijgt. Ik vind boekenliefde.nl een erg interessant initiatief, maar omdat ik zelf eigenlijk geen boeken lees, heb ik moeite om boekenliefde.nl goed te beoordelen. Maar de klanten van de bibliotheek doen dit natuurlijk wel. Is het dan een idee om als bibliotheek concreet samen met boekenliefde.nl te gaan werken? Wat dacht je van grote posters in de vestigingen? Baliemedewerkers die opgeleid worden om vragen over boekenliefde.nl te kunnen beantwoorden? Diepe integratie met de bibliotheekwebsite en het catalogussysteem? Of in ieder geval dan een banner dan (misschien realistischer ;-)?Ik zou het graag hier intern willen voorstellen, maar ik ben bang voor de reactie. Als die niet positief is, dan ga ik het echt niet redden om nog gemotiveerd te blijven.Over samenwerken gesproken. Zie ik het verkeerd als ik het idee heb dat Wiki Loves Bieb compleet gefaald is? Of ben ik dan toch echt te hard? Elke keer als ik even naar de website ga (de blog zit niet in mijn aggregator) zie ik dat er nog volop wordt geblogged over Wikipedia gerelateerde zaken maar concrete samenwerking met de bibliotheek lijkt volledig te ontbreken. Is het misschien meer een communicatiekanaal geworden om mensen in bibliotheekland op de hoogte te houden van Wikipedia gerelateerde zaken dan echt concreet "dingen" te realiseren? Dan ben ik wel benieuwd naar hoeveel mensen de blog lezen (feed subscribers, website bezoekers). Commentaar wordt er namelijk eigenlijk niet achtergelaten (af en toe zie ik hier en daar een verdwaalde reactie).

  12. Bruce van der Kooij schreef:

    P.S. Deze Disqus widget is bij mij erg buggy, f*cked de hele tijd mijn layout op.

  13. Welke browser gebruik je Bruce?

  14. Bruce van der Kooij schreef:

    Firefox 8.0. Kan best zijn dat het iets te maken heeft met mijn gebruikersprofiel. Zal er even goed op gaan letten en dan kijken of het probleem te reproduceren valt met een schoon gebruikersprofiel of andere browser.

  15. Hoi Bruce,

    Hier kaart je ook weer een aantal zaken aan waar nog wel wat nuances bij horen. Boekenliefde.nl is prachtig, maar ook daar geldt dat er ook nog andere partijen zijn, zoals de Boekensalon, van NBD Biblion. Bibliotheek.nl is met beide partijen in gesprek gegaan, maar ik weet niet wat daar de uitkomsten van zijn. Zie eventueel ook //goo.gl/SPbbX

    Wiki loves bieb is als basisproject volgens mij prima verlopen: alles is verkend en uitgezet in Vlissingen (en de vrijwilligers werken nog steeds aan het project) maar je moet het wel zien als een pilot. Van al die projecten moet nog steeds bekeken worden of Bibliotheek.nl er een landelijke uitrol aan kan en wil koppelen. De subsidie voor het eerste traject liep tot mei en bibliotheek Vlissingen is genereus genoeg om het project lokaal in stand te houden en waar mogelijk over te dragen (onlangs nog kennisuitwisseling met Limburg over een wikiproject) maar voor de echte uitrol is landelijke steun nodig en daar is nog steeds geen uitsluitsel over. Daarom staat het blog (en twitter) (waar ik ook voor schrijf) op een laag pitje.  We willen dolgraag verder, maar dat moet dan wel kunnen he? Uit interviews bleek dat andere bibliotheken er ook best enthousiast voor zijn, maar het gaat allemaal om formatie in deze bezuinigingstijden. Hopen dat medewerkers het naast hun werk, in de vrije tijd doen: dat is echt nog een stap te ver.

  16. Disqus is niet ideaal, ook niet op iOS, maar het is qua inloggen en overzicht toch wel weer beter dan het commentsysteem van Blogger zelf. Ook mooi dat je mensen direct in dialogen kunt betrekken met mentions hier. Maar er zijn wel vaker klachten over de weergave, zeker mobiel. Zit me toch niet echt lekker…

  17. Marina Noordegraaf schreef:

    Is het voor elk mens niet een te zware last om HET verschil te maken? Voor mijn gevoel neem jij meer dan een fair share van een probleem dat van velen is op je schouders. Dat kan alleen Atlas, toch? 😉 Ik denk dat de bottom line is: Voel eens of je zélf vindt dat je genoeg "je best" doet. Aan de standaarden van anderen is het lastig voldoen. Zeker aan de standaarden van álle of onbereikbare anderen … Liefs, Marina

  18. Bruce van der Kooij Ik weet lang niet alles hoor, integendeel, maar ik vind het wel bemoedigend dat boekenliefde een presentatie gaf op B2D. Mooie initiatieven die al concreet bestaan (Wikipedia dus ook) zijn namelijk niet genoeg: er moet ook altijd draagvlak voor gecreëerd worden. Ik heb me er zelf ook vaak druk over gemaakt, maar dat is echt hoe het werkt. Tenzij je het zo neer kunt zetten dat het ook al echt gebruikt kan worden, zonder technische koppelingen met andere systemen. En juist dat laatste is vaak nodig (maar ook precies de reden waarom de technische infrastructuur landelijk nu prioriteit krijgt). Wat dat betreft is het misschien het meest nuttig om de ontwikkelingen rondom de widgetstore in de gaten te houden. Bibliotheken en derden worden nadrukkelijk uitgenodigd om daar widgets voor te ontwikkelen, die bibliotheken dan desgewenst in hun websites kunnen integreren, vanaf 2012. Er wordt helaas ook alweer gesproken over verdienmodellen (omdat er ook ontwikkelkosten zijn) maar als je daar iets moois voor kunt ontwikkelen heb je mogelijk iets waar veel bibliotheken ook echt mee aan de slag gaan!

  19. Marina Noordegraaf Dat zijn wijze woorden Marina! Ik doe wel eens poging tot dat voelen, maar houd misschien, al dan niet onbewust, misschien toch te veel rekening met 'dat wat anderen mogelijk vinden of willen'. Een mooie om eens rustig te laten bezinken. Dank je wel.

  20. essen2punt0 schreef:

    Tijdens de bibliotheek2daagse heb ik een aantal voorbeelden aangehaald waarvan ik deze graag wil delen. Het werk wat we doen is veel groter dan 1 organisatie en zeker 1 persoon kan overzien. Er zijn niet alleen veel belangen, maar nog veel meer meningen en ook nog veel meer mogelijkheden. Maar voordat we het weten zijn het onze eigen stokpaardjes en werkt dat prima lokaal, voor jou als persoon of voor een kleine groep mensen. Maar ja, dat grote plaatje wat nodig is om die hele muur te bedekken…

    Ik denk dat elk vak, en dit geval ons bibliotheekvak een prachtig vak is waarvan je voor je gevoel altijd op zoek moet naar het plaatje aan de voorkant van het borduurwerk. Maar mijn conclusie is veel meer dat we nu eenmaal aan de achterkant aan het werk zijn. En daar ziet het borduurwerk er als een zootje uit. Een schattig zootje, maar toch.. Dus lijkt het alsof je maar wat steekjes zet en dat ze er niet toe doen en dan ook nog eens met lange losse draden die ogenschijnlijk zomaar ergens weer in worden gestoken
    Maar kijk dan nog heel even naar de voorkant… Dat wordt prachtig! Maar dat heeft veel tijd, detailwerk en ook overzicht nodig en soms ook gewoonweg een ontwerp.

  21. essen2punt0 Dat is een mooie metafoor Annemarie, dank je wel (moet overigens nog wel even denken aan dat kantklosontwerp waar mijn oma zo lang aan werkte en dat nooit afkwam, maar dat staat niet in verhouding tot de vele dingen die wel afkwamen 🙂 )

  22. essen2punt0 schreef:

    Wat je aandacht geeft groeit, dus aandacht voor dingen die afkomen en wel goed gaan levert je veel meer energie en plezier dan aandacht voor dingen die misschien wel eens niet afkwamen. 🙂

    Wanneer je innoveert moet je ook durven te mislukken. Wanneer je vernieuwt loop je soms voor de krachtvelden uit. Dat kan soms heel eenzaam voelen. 
    Dat zie ik bij onderwijsmensen die vooruitlopen, dat zie ik bij hardlopers op alle fronten. Dat voelt alleen, maar wanneer je kijkt naar de digitale mensen om je heen zie je ook dat dat maar een gevoel is, geen realtiteit.

    Dat is mijn mening. Gelukkig ook maar een van vele meningen 😉

Reageer