clear

zoeken

search

Over digitaal lezen en de app van British Library

10 juni 2011

Toegegeven: ik gebruik m’n ereader niet vaak. Sterker: ik gebruikte ‘m alleen intensief tijdens de zomervakantie van 2010 en twee keer tijdens een treinreis. Dat beperkte gebruik zegt voor mijn gevoel echter niets over mijn ervaringen met het apparaat; die zou ik toch als positief willen omschrijven. Dat ik er zo weinig gebruik van maak zegt vooral iets over de keuzes die ik maak. Ik lees meer dan ooit tevoren, maar aan het lezen van complete boeken kom ik steeds minder toe. Dat heeft alles te maken met de prioriteiten die ik stel, maar ook met de grote hoeveelheid leesvoer waar ik de beschikking over heb. Naast de honderden feeds van Feedly lees ik ook dagelijks de krant en wekelijks meerdere tijdschriften. De stapel (papieren) boeken waar ik in ben begonnen of in wil beginnen is inmiddels tien exemplaren hoog. Die stapel wordt al heel lang niet kleiner en eigenlijk kan ik daar best goed mee leven.

De iPad van Marleen pak ik wel steeds vaker. Dat doe ik echter vooral om relaxed liggend op de bank door Feedly te kunnen bladeren. Op de iPad is dat toch mooier dan op de iPhone. Om eerder genoemde redenen heb ik op de iPad nog nooit een volledig boek gelezen. Omdat ik de laatste tijd mensen nogal eens hoor over de vermeende slechte leeservaring die de iPad biedt, besloot ik zojuist de proef eens op de som te nemen.

Ik downloadde de nieuwe gratis app van British Library, die uiteindelijk 60.000 boeken uit de 19e eeuw zal gaan bevatten. Binnen die app ging ik op zoek naar Nederlandstalige boeken over Zeeland en Middelburg (ik vond er nog een paar ook), om die aan mijn virtuele boekenplank toe te voegen. Vervolgens las ik een paar pagina’s uit boekjes over Middelburg en Souburg. Het las heerlijk weg.
Al lezende bedacht ik nog eens hoe techniek een mens nog steeds versteld kan doen staan (liggen in dit geval). Liggend op de bank duizenden boeken binnen handbereik hebben, haarscherp en schoon. Een bladwijzer heb je niet meer nodig, dat onthoudt de iPad voor je. Het is fantastisch.

Het doet me beseffen dat digitaal lezen voor mij gelijk staat aan ‘analoog lezen’. Misschien vind ik het zelfs nog wel prettiger. Dat ik niet toekom aan eboeks hangt samen met mijn prioriteiten, niet met technologie.

De beschikbaarheid op de bank, van Nederlandstalige boeken uit een Engelse bibliotheek deed me overigens ook nog aan iets denken. In 2002 kreeg ik een verzoek van een klant voor het aanvragen van een kopie van een of andere oude handtekening, die alleen was te vinden in een oud boek dat in het bezit was van een bibliotheek in Londen. De aanvraag bleek maar liefst 65 euro te kosten. Dat was voor de aanvrager geen bezwaar. Nu die aanvraag misschien wel binnen tien seconden gedownload worden. Je hoeft er verdomme niet eens meer voor op te staan. Waanzinnig toch?

@

2 Reacties

  1. Wacht maar totdat de iPad een retina scherm heeft.

  2. Ik zie wat je bedoelt opĀ //www.onemorething.nl/2011/02/gerucht-ipad-3-krijgt-wel-een-retina-display/. Klinkt goed!

Reageer