clear

zoeken

search

Een app in ontwikkeling: Bieb

28 augustus 2010

Het komt wel eens voor dat er opeens een verrassende tweet binnenrolt. Zo ook deze week: “hey! ik maak een app (iPhone) waarmee je boeken kunt verlengen en zoeken in OB’s van Nederland. Interesse om te beta testen?” Was getekend: Hans Pinckaers. Nu had ik geen flauw idee wie Hans is, maar ik leerde al snel dat deze jongen nog maar 19 is en studeert voor huisarts. Programmeren voor de iPhone doet hij er voor de lol bij, zo lijkt het.

Vanavond kreeg ik het beloofde mailtje, voorzien van een instructie om deze app in ontwikkeling (met de werknaam Bieb) op de iPhone te installeren. Als een applicatie nog in ontwikkeling is moet dat namelijk buiten de App Store om gebeuren.

Hoewel ik met Bieb nog geen boeken kan zoeken of verlengen via Zeeuwse bibliotheekcatalogi heb ik wel al een aardige eerste indruk gekregen van de toepassing. Als je je lenerspas eenmaal hebt toegevoegd kun je een aantal bibliotheken naar keuze activeren, waarna je vrij kunt zoeken op titel en meteen kunt zien of het boek ergens aanwezig is. Als Bieb af is kun je er ook boeken mee verlengen of reserveren.

Het mag geen verrassing heten dat ik nu al enthousiast ben over deze app. Ik mekker vaak over het geringe aanbod van mobiele toepassingen voor bibliotheken. Als er dan aan gewerkt wordt, kan ik alleen maar juichen. Dat het initiatief dan wordt genomen door iemand als Hans maakt het alleen nog maar mooier. De achtergrond van het project ken ik niet, maar ik krijg niet de indruk dat het een opdracht vanuit de sector zelf is.

In de mail liet Hans weten op zoek te zijn naar extra testers van deze vroege versie. Meld je dus aan, als je belangstelling hebt.

Aanvullende informatie uit de mail:

Known issues:
– namen van bibliotheken zijn inclusief stad, zonder is overzichtelijker
– namen van bibliotheken worden binnen sectie niet gesorteerd
– namen van bibliotheken met rare karakters worden verkeerd gerendered

Features die nog komen voor v1.0
– ondersteuning van heel nederland op het gebied van zoeken en beschikbaarheidsinformatie
– notificaties als je boeken verlopen
– groot gedeelte van nederland kan zodirect ook boeken verlengen (ZONES, BICAT en Vubis komt sowieso in versie 1)
– je kan boeken opslaan voor later
– een notificatie als een boek dat je graag wilt lenen “misschien” (dit is nooit zeker, iemand kan het boek weer verlengd hebben) beschikbaar komt

Schoonheid
– de indicator onderaan krijgt een vergrootglas op de zoekscherm pagina en een plusje op de “voeg pasje toe” pagina
– er is nog geen mooi ladertje voor de cover images (even wachten ze worden wel geladen)
– user interface reageert soms schokkerig
– nog geen icoon

@

11 Reacties

  1. Aline schreef:

    Goh, dat lijkt geweldig! Heerlijk dat er mensen zijn die dit soort dingen kunnen (en willen) ontwikkelen, want bibliotheken moeten hoognodig mobiel. Nou nog een android versie 😉

  2. Hoi Edwin, voor de Bibliotheken in Noord Brabant zijn wij oook bezig met een App voor bibliotheken die precies deze fucntionaliteiten moet hebben.

    Voor het verlengen en reserveren zijn wij nog bezig om connectie te maken met Vubis en Bicat servers.
    De app zou dan ook voor zowel de iPhons als de Android beschikbaar komen.

    Ook vanuit de sector is men hier dus mee bezig 🙂

  3. @Aline: ja, het is dat deze man arts wil worden, anders zou ik zeggen: inlijven met een vorstelijk salaris!

    @Jeroen: dat is ook interessant! Hebben jullie daar iemand voor ingehuurd? Is dat van vernieuwingsgelden en dus ook overdraagbaar en opschaalbaar etc?

    Goed om te lezen hoe dan ook (maar ook even opletten dat er straks niet op verschillende plekken aan hetzelfde wordt gewerkt: daar zijn we ook goed in, als branche)

  4. Robert schreef:

    Kudo's voor Hans!

  5. Bas schreef:

    Mooi, nu nog een branche die dit soort ideeën verder test en uitwerkt. Krachten bundelen en aan de slag.

  6. @Edwin,
    iPhone en Android apps worden ontwikkeld vanuit de netwerkgelden van de provincie Noord-Brabant.

    Een gedeelte van het geld dat hiervan voor de digitale bibliotheek is, is gereserveerd voor de zogenaamde laboratorium projecten. Dit zijn projecten die bedoeld zijn om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en uit te testen die nog niet bewezen susccesvol zijn, maar wel potentie hebben.

    Een van de projecten is het ontwikkelen van een iPhone en Android App. Hier is voor de vakantie een eerste onderzoek naar gedaan en volgens mij is de opdracht om de app te gaan bouwen al gegeven.
    Deze app was in eerste instantie voor Brabantse bibliotheken bedoeld, maar kan natuurlijk uitgebreid worden naar heel Nederland als deze daadwerkelijk succesvol is.

    Een ander laboratorium project is overigens een project waarbij alle Brabantse basisbibliotheken een iPad in bruikleen krijgen om te experimenteren met nieuwe toepassingen binnen het bibliotheekwerk.

    Als alles mee zit komt hier volgende week ook meer informatie van op de website //www.bnbibliotheek.nl
    Hier word dan ook alle informatie en de ervaringen van dit project bijgehouden.

  7. Jouke schreef:

    Chapeau voor Hans!!
    Helaas heb ik geen iPhone, dus kan het niet testen.
    Dit had natuurlijk allang door de branche zelf ontwikkeld moeten zijn ("niet lullen maar poetsen"), maar dit terzijde.
    Hulde!!
    @Jeroen: jij/jullie zijn idd goed bezig daar! Complimenten.

  8. Jouke schreef:

    @Edwin: ja daar zijn we heul goed in als branche (op allerlei plekken aan hetzelfde werken).
    Waar is de landelijke regie denk ik weleens?
    Van de andere kant: als we op "de branche" moeten wachten en niet zelf af en toe eens wat experimenteren ja..tsja..

    Fijn weekend allen!

  9. Lidy24-1 schreef:

    @Edwin Blij verrast was ik vanmorgen met jouw tweet die verrassend kwam binnenrollen.Ik heb hetzelf al een aantal keren voorgesteld een App te ontwikkelen voor de bibliotheek (helaas…ik ben niet zo technisch)en of dat niet mogelijk was? Ik mis zoiets echt en met mij denk ik ook veel bibliotheekleden en misschien bereik je zo ook de niet-leden veel beter (en vooral sneller!!)
    Ik hoop wel dat er iets landelijks wordt ontwikkeld (VOB???? waar zijn jullie?).
    Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van @Jeroen en Hans.

  10. @Allen: dank voor de reacties. Dat er nog steeds veel versnippering is, is jammer, maar hopelijk gaat de overdraagbaarheid van al de projecten die nu lopen daar straks iets aan veranderen. Dat is wel de insteek in ieder geval. Dat veel mensen nog in het duister tasten over de voortgang is natuurlijk wel jammer: daardoor worden er misschien ook wel dingen onnodig dubbel ontwikkeld…of blijft men juist lang wachten op landelijk resultaat.

    Ik geloof nog steeds in een klein en slagvaardig innovatieteam dat op landelijk niveau, naar behoefte, dingen ontwikkeld. Met een paar echte hackers erin, een goede communicator, een designer, enz. Als iedereen een klein beetje meebetaald is zo'n team makkelijk samen te stellen en kunnen de teamleden ook 'concurrerend' betaald worden.

    Dat team zou dan ook leuke sessies kunnen organiseren. Hackathons bijvoorbeeld, of weekendjes naar het model zoals we ooit in gedachten hadden voor de eerste happe.ning.

    Maar zoiets vanaf onderen organiseren is duivels lastig.Iedereen zit toch met verplichtingen naar de werkgever, eigen belangen, enz. Daarom moeten zulke mensen ook vrijgespeeld kunnen worden….en zover is het helaas nog steeds niet.

  11. @Jeroen:

    Sorry dat jouw reactie er nog even niet tussen stond. Jij bent de eerste die met een normale reactie in de spamquarantaine van Blogger werd gezet. Zal iets met de lengte van doen hebben. Ik zag het vandaag pas.

    Heb het nu hersteld. Dank voor je aanvullingen!

Reageer