clear

zoeken

search

De informatiespecialist van de toekomst?

07 juni 2010

Je moet altijd blijven nadenken over de toekomst van je vak, vind ik. Dat is de reden waarom ik veel blijf lezen over de informatiespecialist of de bibliothecaris van de toekomst. Begin mei stelde ik dat ik steeds vaker stuit op de omschrijving Digitale Curator. Ook vandaag las ik daar weer twee artikelen over, artikelen van denkers die ik vrij hoog heb zitten: Weinberger en Rangaswami.

De laatste bekijkt de digitale curator in Thinking about democratised curation vanuit het perspectief van de informatie-overvloed. Het artikel The coming data explosion  komt ook aan bod. Daar verwees ik zaterdag al naar (het tijdperk van de Exaschaal):

Like Mayer, Ranganathan compared the online data growth rate to Moore’s Law. He told me that it’s rising significantly faster than Moore’s Law. HP CEO Mark Hurd put it this way in June 2009: “more data will be created in the next four years than in the history of the planet.”
[…]
Mayer went on to say that there were 5 exabytes of data online in 2002, which had risen to 281 exabytes in 2009. That’s a growth rate of 56 times over seven years. Partly, she said, this has been the result of people uploading more data. Mayer said that the average person uploaded 15 times more data in 2009 than they did just three years ago.

281 exabyte aan informatie in 2009. Dat past nog steeds vrij aardig in het plaatje uit 2008, dat voorspelde dat we in 2011 aan 1800 exabyte zullen geraken. Volgens Rangaswami moet de informatiespecialist van de toekomst rekening houden met de volgende zaken:

  • de authenticiteit van informatie
  • het waarheidsgehalte van informatie
  • de toegang tot informatie
  • de relevantie van informatie
  • de consumeerbaarheid van informatie (verschillende platformen en apparaten)
  • de produceerbaarheid van informatie 
Dat komt behoorlijk in de buurt van de negen ‘geboden’ van Henk Blanken
Door hier nog eens over te schrijven vat ik het een en ander weer even samen, ook voor mezelf. Dit spoor wil ik verder onderzoeken omdat ik het gevoel heb dat het een belangrijk spoor is. De discussie over de vraag of internet ons nu slimmer of dommer maakt is ook een interessant spoor…en weer in volle gang (Shirky vs. Carr) maar die kwestie laat ik nu even aan me voorbij gaan. Ik vind het, voor nu, interessanter te kunnen zeggen dat er geen informatie-overvloed is dan te weten wat die overvloed precies met ons doet. Dat komt later weer wel.
@

2 Reacties

  1. Robert Gillesse schreef:

    Beetje off topic wellicht, maar hoe wordt dat eigenlijk berekent al die XB's? Er hangt toch geen opslagmetertje aan het internet? 😉

  2. Dat is een goede vraag Robert. Volgens mij kun je dat alleen maar schatten (hoewel men het zelfs over het gewicht van het web had ooit: //techworld.nl/technologie/14922/3-6-triljard-bytes-over-het-internet.html)maar je kunt wel dingen meten als aantal mensen met internetaansluiting, gemiddeld verbruik per abonnee, uitwisseling per knooppunt (//en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size) aantal domeinen, enz.

    Maar dan zit je nog met omvang van het diepe web en data die nooit verplaatst worden. Lijkt me lastig meet- en optelbaar inderdaad…

Reageer