De ACTA
17 februari 2010Eerder verschenen in de column Argus Panoptes in Digitale Bibliotheek 1, 2010.
Heb je al gehoord van de ACTA ( Anti-Counterfeiting Trade Agreement)? Als dat niet het geval is ligt dat waarschijnlijk niet aan jou. Aan de ACTA wordt namelijk niet zo veel ruchtbaarheid gegeven door het Ministerie van Economische Zaken. Sterker nog, op verschillende websites kunnen we lezen dat “de onderhandelingen rondom ACTA geheim zijn en geen deel uitmaken van welke internationale organisatie dan ook”. De Europese Commissie ontkent dat de onderhandelingen geheim zijn. Zij stelt dat “ze alleen niet openbaar zijn om het onderhandelingsproces efficiënt te houden” en dat “het logisch is dat internationale onderhandelingen met een grote impact op de economie niet in het openbaar worden gevoerd”. Dat klinkt op zich best plausibel maar als je vervolgens leest dat multinationals als IBM, Merck, Time Warner, Pfizer en Oracle wél inzage hebben in de documenten, en organisaties als Electronic Frontier Foundation (EFF) niet, gaan er een paar alarmbellen rinkelen. Op zo’n moment ben je blij dat klokkenluidersites als Wikileaks en Bigwobber.nl bestaan. Daar worden de relevante documenten vroeg of laat gelekt.
Maar wat is ACTA nu precies? Kort gezegd: een akkoord tussen de EU en landen als de VS en Japan, dat het aanpakken van de internationale handel in namaakartikelen mogelijk moet maken. De strijd tegen online auteursrechtinbreuk maakt daar onderdeel van uit. Uit de gelekte documenten is gebleken dat de VS blijkt lijst met verzoeken van de entertainmentindustrie hebben ingediend die nogal ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het internetgebruik zoals we het nu kennen: beweerdelijk inbreukmakende bestanden automatisch wegfilteren, internetters die illegaal bestanden uitwisselen van het internet afsluiten, internetaanbieders aansprakelijk stellen voor het gedrag van hun klanten, linken naar inbreukmakend materiaal gelijkstellen met zelf inbreuk maken.
Nadat eerder een koepelorganisatie van Internet Service Providers al z’n zorgen over de onderhandelingen had geuit, schreven in december 2009 de belangenorganisaties Vrijschrift en Bits of Freedom een brief aan staatssecretaris Heemskerk en minister Hirsch Balllin, waarin zij uitlegden waarom zij een verbod niet noodzakelijk vinden. Stichting Brein stuurde een maand eerder juist een brief met het verzoek om internetpiraterij wél op te nemen in het verdrag.
Hoe het zal aflopen durft niemand te voorspellen. Eind januari 2010 vond in Mexico de zevende ronde van de onderhandelingen plaats. Eerder die maand verdedigde, voor het Europees Parlement, Eurocommissaris Kroes echter haar kandidatuur voor de post ‘Digitale Agenda’. Zij sprak zich uit voor een vrij internet: “Internetproviders zouden de toegang tot hun diensten of inhoud niet mogen beperken vanuit commerciële overwegingen. Het mag enkel voor de beveiliging of ter bestrijding van spam” Over ACTA zei ze alleen dat ze grondrechten van burgers belangrijker vindt en dat het akkoord nog niet is ondertekend.
Copyright is een complex onderwerp. Je gaat al snel te kort door de bocht als je er uitspraken over doet, zeker als je ook de relatie legt met economische belangen op nationaal niveau. Alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn om de ACTA-onderhandelingen openbaar te maken. Privacywaakhonden en betrokken belangenorganisaties kunnen voor de gewone burger dan uitzoeken welke belangen er nu precies op het spel staan en wie er nu eigenlijk baat bij heeft dat bepaalde maatregelen genomen worden. Niemand wil toch toe naar een samenleving waarin moeders van kinderen die digitale muziekjes uitwisselen gestraft worden, of waarin providers (dat kunnen ook bibliotheken zijn) de internetgebruikers permanent moeten monitoren? Moeten we dan straks ook in de gaten gaan houden welke boeken onze bezoekers lezen en vervolgens zien te voorkomen dat ze die op onze kopieermachines leggen?
Een democratie moet transparant zijn. Je moet in discussie kunnen gaan over alternatieven. Dat is toch een vrijheid waar we allen waarde aan zouden moeten hechten?
@
Bronnen bij deze column zijn te vinden op Delicious
Leestip: How to destroy the book (Cory Doctorow)
//thevarsity.ca/articles/23855
Afbeelding
maandag 22 februari, 19.30-21.30 uur
An Internet Bill of Rights
– Pirates and Greens for online freedom
debat met Christian Engström (Europarlementariër Zweedse Piratenpartij), Mariko Peters (Tweede-Kamerlid GroenLinks), Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks), Bits of Freedom, Vrijschrift e.a.
Downloadverbod. Filteren. Afknijpen. Three strikes out. Bewaarplicht. ACTA. Het vrije internet wordt van vele kanten bedreigd. In het Europees Parlement strijden Piraten en Groenen samen voor de rechten van internetgebruikers. Europa heeft een handvest van digitale burgerrechten nodig, vinden zij.
Wat moet er in zo’n Internet Bill of Rights komen te staan? Daarover gaat de Zweedse piratenhoofdman Christian Engström in debat met experts en met de zaal, onder leiding van Kamerlid Mariko Peters.
plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam (routebeschrijving)
voertaal: Engels
toegang gratis; aanmelding via //groenlinks.nl/piratendebat
organisatie: werkgroep Europa, werkgroep ICT en Eurodelegatie GroenLinks
Ik ga waarschijnlijk heen, horen hoe men er hier over denkt…
Met zo'n naam dacht ik eerder dat ze iets met valsmunterij te maken zouden hebben. Maar ik blijf het wel straf vinden dat zo'n organisaties er in slagen om mensen die het volk zouden moeten vertegenwoordigen er doen in slagen om hun de toegang tot het net te ontzeggen. Iets dat mij door onder meer de multifunctionele rol van het net bijzonder misplaatst lijkt.
Waarom blijven er trouwens zoveel bijkomende taksen op materialen geplaatst worden, die zogezegd als vergoeding fungeren, maar je bij gebruik toch strafbaar maken.
Het zal denk ik eenvoudigweg samen te vatten vallen als : "If freedom is outlawed, only outlaws will have freedom."
Maar als het zo blijft verder gaan vraag ik mij wel af hoe lang dit systeem van bedrijfsdemocratie nog zal blijven duren. Het moet toch mogelijk zijn om de belangen van de burgers en te bedrijven te verzoenen, zonder al die overdreven acties?
Voor het digitale tijdperk was het antwoord daarop de bib. Waarom kan een gelijkaardige vergoeding ook niet voor de burgers van toepassing zijn? Wellicht omdat ze er dan veel minder kunnen uitknijpen dan ze nu met hun processen kunnen.
-Benoît
@Zomer65: bedankt voor de attendering. Ik kwam het van de week tegen en verbaasde me over de betrokkenheid van GL.
Ik zal daar niet van de partij zijn, maar een goed initiatief is het!
@Benoit: je krijgt hele rare dingen als je controle wilt uitoefenen op een groot en vrij netwerk. Draconische maatregelen zijn misschien wel een vorm van wanhoop, wie zal het zeggen.
Maar ik denk dat de geest al veel te ver uit de fles is en dat er toch wel weer omwegen gevonden zullen worden, zelfs als ISP's tot bepaalde acties gedwongen worden. Piratenproviders bijvoorbeeld.
On verra: het maakt het in ieder geval een beetje spannender..en minder vanzelfsprekend allemaal