clear

zoeken

search

Symposium: Erfgoed in de bibliotheek via audiovisuele media

02 november 2009

Als ik een paar dagen offline ben geweest kan ik steevast rekenen op uitpuilende mailboxen. Dat is vandaag niet anders. Een van de opvallendste mails vond ik die over het symposium Erfgoed in de bibliotheek via audiovisuele media, dat op 16 december a.s. zal worden georganiseerd in  de Zeeuwse Bibliotheek.

Uit de mail:

Het symposium staat in het teken van Erfgoed in de bibliotheek via audiovisuele media en met dit symposium lanceert de Zeeuwse bibliotheek haar pilot. Speciale gast is Francisco van Jole, die in zal gaan op het belang van digitalisering voor de samenleving. Van Jole is journalist, columnist voor de VARA, Tros, Volkskrant en De Nieuwe Reporter.

Achtergrond
Steeds meer historisch film-, foto- en videomateriaal wordt in digitale vorm toegankelijk gemaakt via de bibliotheek, al dan niet via het gestaag groeiend aantal historisch informatiepunten en erfgoedpunten. In dit symposium gaan we in op verschillende nieuwe en innovatieve toepassingen die kunnen worden gebruikt om de ontmoeting tussen bibliotheek en erfgoed krachtig in de informatiesamenleving neer te zetten.

Deze dag staat ook in het teken van de lancering van de pilot van de Zeeuwse bibliotheek met als belangrijk onderdeel een geschiedenisquiz met historisch filmmateriaal, uitgevoerd op de multitouch (Surface) table. Dit is één van de vier pilots die afgelopen twee jaar in het kader van Beelden voor de Toekomst zijn uitgevoerd. Het toegankelijk maken van digitaal audiovisueel erfgoed materiaal staat alle pilots centraal, zoals in DOK’s “Agora / story of my life”, waarin bezoekers met erfgoedmateriaal van het Delfts Archief hun verhaal kunnen samenstellen) en de website www.gasinbeeld.nl met audiovisueel materiaal en persoonlijke verhalen over 50 jaar gas door Biblionet Groningen. Ook deze projecten worden toegelicht.

De nieuwste technieken voor het tonen van erfgoedmateriaal zullen tijdens dit symposium zeker niet ontbreken. De multitouch (Surface) tafel en de diverse mogelijkheden die het biedt zal dan ook een prominente rol spelen in het programma en op de uitgebreide informatiemarkt. Verder zijn er verschillende sessies waarin diverse toepassingen en gebruik van audiovisueel erfgoed worden uitgelicht.
Voor algemene informatie over het project Beelden voor de Toekomst, de deelnemende partijen en informatie  over deelprojecten, verwijzen wij u naar www.debibliotheken.nl/beeldenvoordetoekomst.

Voorlopig programma:
Het programma begint om 10.00 uur met een plenair gedeelte dat wordt ingeleid door de Ton Brandenbarg, directeur van de Zeeuwse Bibliotheek. Na de lancering van de pilot van de Zeeuwse bibliotheek en een toelichting op het project Beelden voor de Toekomst zal  Francisco van Jole in gaan op het belang van digitalisering. Het middaggedeelte bestaat uit een innovatiecarrousel en een activiteitenprogramma,  waaronder een bezoek aan de Kluis van de Zeeuwse bibliotheek en verschillende presentaties op de multitouch (Surface) tafel. Eppo van Nispen, directeur van DOK Delft, en Marco de Niet, directeur van Digitaal Erfgoed Nederland, verzorgen gezamenlijk de plenaire dagafsluiting. Het volledige (voorlopige) programma vindt u als bijlage bij deze uitnodiging.

Deelnemen
Deelname  aan deze landelijke bijeenkomst is gratis. U dient zich wel van te voren in te schrijven in verband met de planning en catering. U schrijft zich in door een e-mail te sturen aan hazinedar@debibliotheken.nl met daarin uw naam, organisatie, en contactgegevens. In de header van de e-mail vermeldt u “ inschrijving BvdT 16.12.09”. De inschrijving sluit op 1 december. U ontvangt een bevestiging van uw inschrijving per e-mail.

Ik had er geen idee van dat hier aan gewerkt werd maar een interessant evenement is het!

@

4 Reacties

  1. Bram schreef:

    Leuk! Maar… dat is toch heel ver, Middelburg?

  2. @Bram: klopt! Daar kun je alleen komen met een goede uitrusting en een vaardige gids, die dat afgelegen gebied op zijn duimpje kent 🙂

  3. wereldvansofie schreef:

    Tot hoe laat gaat dat evenement duren? Ik kan het niet vinden en misschien is het ook handig voor Bram om dat te weten.

  4. @Cis: de afsluiting vindt plaats om 16.00 uur, de borrel is om 16.30 uur.

Reageer