clear

zoeken

search

Over de Amish en de mythe van de concentratie-oase

13 februari 2009


Het boek Distracted: The Erosion of Attention and the Coming Dark Age, van Maggie Jackson kwam hier van de week ongenoemd voorbij. Inmiddels ben ik er al zoveel verschillende meningen over tegengekomen dat ik het zelf ook wil lezen.

Jackson stelt kort gezegd dat de enorme stroom digitale informatie en communicatie slecht is voor onze concentratie en creativiteit. Dat klinkt best aannemelijk vind ik, hoewel ik ook veel voorbeelden kan bedenken van digitale input die concentratie en creativiteit juist versterken.

Op Mind Hacks las ik zojuist een interessant weerwoord: in The Myth of the concentration oasis stelt Vaughan dat het onzin is, wat Jackson beweert. Hij verwijst daarbij naar het concentratieprobleem van mensen die leven in gemeenschappen met weinig technologie. Een citaat:

The past, and for most people on the planet, the present, have never been an oasis of mental calm and creativity. And anyone who thinks they have it hard because people keep emailing them should trying bringing up a room of kids with nothing but two pairs of hands and a cooking pot.

Vaughan heeft daar een goed punt, denk ik, maar dat wil nog niet zeggen dat Jackson helemaal geen gelijk heeft. De ‘waarheid’ ligt mogelijk ergens in het midden. Hopelijk helpt het boek me bij het vormen van een standpunt over dit onderwerp.

Ik moet ook denken aan de fascinerende post die Kelly gisteren schreef, Amish Hackers. In die post vertelt Kelly uitgebreid over het ‘technische leven’ van de Amish, een protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika. De Amish wijzen technologie niet af maar benaderen het anders dan gewone stervelingen. Als je het verhaal leest krijg je niet de indruk dat de Amish meer rust hebben dan ‘wij’. Creatief zijn ze echter wel. Maar komt dat nu omdat ze zoveel bezig zijn met ‘hun eigen technologie’ of omdat ze geen last hebben van ‘de onze?

Ik ga er eens rustig over nadenken, zodra ik weer geconcentreerd genoeg ben 🙂

@

Foto

Reageer