clear

zoeken

search

Muziek YouTube het zwijgen opgelegd

14 januari 2009


Het is grappig hoe selectief het begrip van kinderen is. Nu ik weer eens een middagje toezicht houd op de gamende kids hoor ik de meest gekke dingen. Zo had ik net twee jongetjes die alleen maar een beetje nieuwe muziek op hun mp3-spelers wilde hebben. Toen ik uitlegde dat dat eigenlijk niet mag keken ze me aan alsof ik gek ben. “Je kunt toch overal downloaden? Wij weten alleen niet hoe dat moet.”
Als je dan vervolgens informeert of War Rock, het spel dat hier nu veel gespeeld wordt, gratis is, weten ze precies in hoeverre dat inderdaad het geval is. Je kunt ook lid worden en dan betere wapens kopen. Dat concept begrijpen ze maar al te goed en lijken ze ook aanvaardbaar te vinden.

In dat licht bezien is het een krankzinnige move van YouTube om muziekvideo’s waar copyright op zit wel te blijven aanbieden, maar dan zonder geluid. Ik begrijp daar werkelijk niets van. En zowel jongere als oudere gebruikers zullen dat ook niet doen. TechCrunch schrijft dan ook:

Thankfully the music industry is always there to do something a little more stupid than they did before to entertain us all.

Juist ja.

Hetzelfde TechCrunch schrijft ook over een nieuw businessmodel voor het aloude spel Quake. Niks geen maandelijkse abonnementskosten meer, maar ingame reclame en sponsors. Zo kan het ook.

@

Foto

13 Reacties

  1. Net toen je dacht dat het niet zotter kon …
    Misschien kan het nog inspireren om er een omgekeerde karaoke beweging mee te doen. Je zingt een zelf gemaakte tekst op basis van wat je denkt dat de beelden je vertellen.

  2. Jouke schreef:

    Muziekvideo’s zonder geluid.

    Dat wordt (naast Poken) de hype van 2009 weet ik nu al.

    En dan komt er iets met de WII dat je er zelf geluid bij kan maken.

    Waauw!

  3. haha,

    Ik weet nog dat ik van Doe Maar’s Doris Day en andere stukken de verkeerde versie kreeg ooit. Kon ik ook alles meezingen. Retro is altijd hot ^^

  4. Remco schreef:

    He daar ben ik al een poos naar op zoek. Kan ik die eens van je kopi…., euhh ik bedoel lenen?

  5. Dat zou ik graag doen, ware het niet dat ik in een heeeeele domme bui een keer al mijn elpees met nederpop aan een lieftallig meisje weggaf. Ik ging voor Rock en rokken :-/

  6. Remco schreef:

    oh, bummer. Nou ja voor mij dan 🙂

  7. Daan schreef:

    Je hebt ze toch wel uitgelegd?

  8. Wat bedoel je met ‘uitgelegd’Daan?

  9. Daan schreef:

    Het downloaden? Uit je stukje blijkt dat ze niets wisten hoe ze dat moesten doen. Of lees ik verkeerd?

  10. Uhm, ik heb wel wat laten zien inderdaad, natuurlijk met de woorden ‘don’t try this at home’ 🙂

  11. Martin Wisse schreef:

    Trouwens, downloading is toch volkomen legaal hier in Nederland, dus die koters doen toch niks verkeerd?

    Ze hebben het alleen veel te gemakkelijk, die pubers. Vroeger moest je moeilijk doen met 51/4 inch floppies en gekopieerde handleidingen voor je computer spelletjes en proberen elpees van de grammotheek over te zetten op cassettebandjes en zo. Nu is het even googelen en hup, bittorrentje, usenetje en klaar is Kees.

  12. Martin Wisse schreef:

    Over Quakelive gesproken, als je gratis online Quake3 wil spelen zonder reclame is er altijd nog OpenArena, open source Quake 3.

  13. @ Martin: Ik had het er vorige week nog over inderdaad, dat nostalgische gebeuren van lp’s kopen en uitwisselen via teepjes. Dat had toch altijd wel wat. Allemaal 5 lp’s kopen en meteen 30 albums rijker zijn 🙂

Reageer