clear

zoeken

search

Gniffelen om gniffelende ambtenaren

21 juli 2008


Het is merkwaardig nieuws. In Leiderdorp storen raadsleden van de gemeente zich tijdens gemeenteraadsvergaderingen aan het gegniffel en de wegwerpgebaren van ambtenaren die zich op de tribune bevinden. In een brief aan het gemeentebestuur hebben ze daarom gevraagd om een gniffelverbod.

Zo’n komkommerbericht doet me meteen nadenken over de werkelijke betekenis van het woord ‘gniffelen’. Wanneer wordt grinniken nu gniffelen en hoe vervelend is dat eigenlijk? Ik weet nog wel dat leraren op de middelbare school zich ook behoorlijk konden ergeren als er werd gegniffeld in de klas.

De etymologie van het woord gniffelen brengt ons bij het vergeten woord ‘gnuiven’: besmuikt lachen. Dat is weer te herleiden tot ‘gnuve’, wat zoveel als ‘loeren of gluren’ betekent.

Ik had eerlijk gezegd verwacht een verwijzing naar uitlachen aan te treffen, maar daar is helemaal geen sprake van. Volgens mij zie je het ook maar zelden dat iemand gniffelt tijdens het maken van een wegwerpgebaar. Toch?

Wat kan taal toch interessant zijn. Zouden Duitsers dit uitspreken als ‘gnoiven’?

Ik gnuif nog even verder.

@

4 Reacties

  1. Er zit inderdaad een hele geschiedenis achter elk woord. Van tijd tot tijd sta ik er ook wel is bij stil. Sommige woorden zijn zo bijna exact hetzelfde in een andere taal op een letter na.

    Maar om ff op het persbericht terug te komen … 😉
    De titel slaat de spijker op de kop. Het lijkt me al raar dat die raadsleden niet voldoende inzicht en adviserend personeel hebben om iets aan de wortel van het probleem te doen ipv. met zo’n gniffelverbod (leuk woord trouwens) af te komen.

    Een mooi voorbeeld om tijdens een cursus communicatie aan te tonen hoe het niet moet.

  2. boesje schreef:

    Hé ouwe dibbes, heb je gisteren nog goed gesmikkeld? Gniffel de gniffel, ik wel.

  3. astrid schreef:

    Maar Duitsers weten het altijd wel heel mooi te verwoorden. Zeg nou zelf, een ‘Schmunzelverbod’ bekt toch al veel beter!

  4. @ Benoit:

    Dat is zeker. Zeker als je leest dat de relatie met de ambtenaren net belangrijk was in deze periode. En nu staat dit in alle kranten. Het zal bij de pr-afdeling ongetwijfeld tot tandenknarsen hebben geleid.

    @ Boes: Mmm, lekkere hapjes. Dat wordt weer smikkelen en smullen met een portie beukenoten en een glaasje grenadine!Hatsjikiedeeeeee!

    @ Astrid. Schmunzeln klinkt op de een of andere manier ook weer heel raar 🙂

Reageer