clear

zoeken

search

Allochtonen binnen de Nederlandse bibliotheeksector

30 juni 2008


In de Verenigde Staten werken zo’n 110.000 bibliothecarissen. Slechts 600 daarvan zijn donkere mannen.

Dat is bar weinig.

Als ik zoiets lees vraag ik mezelf meteen af hoe dat zit in Nederland. Opeens realiseer ik me dat er in de Zeeuwse Bibliotheken, bij mijn weten, ook nauwelijks donkere mannen werken. Zelfs bijna geen allochtonen. Ik denk dat dit in de Randstad anders ligt maar het zou me desondanks niet verbazen als het in Nederland net zo droevig is gesteld met de integratie als in de VS.

Ik vraag mezelf ook af wat hiervan de oorzaak is. Op basis van de conclusies van het Jaarrapport integratie 2007 kun je wel een aantal vermoedens uitspreken maar ook dan krijg je het beeld niet helemaal scherp. Heeft het te maken met opleiding? Met de werving en de selectie? Interesse vanuit een culturele achtergrond?

Heeft iemand enig idee hoe dat zit, in Nederland? Is Zeeland een uitzondering of is het een herkenbaar beeld? Ik ben opeens heel benieuwd.

@

7 Reacties

 1. Daan schreef:

  Is het niet sowieso al bijzonder als er (veel) mannen in een Openbare Bibliotheek werken? Beetje zoals in het basisonderwijs.

  Gelukkig ken ik er een paar en ook de bibliotheek die ik bezoek heeft er een aantal, yooohoooo 🙂

 2. De dames zijn wel in de meerderheid inderdaad maar toch is het wel opmerkelijk dat ik overal mannen tegenkom bij overleggen en wat dies meer zij. Dat had ik nooit verwacht, toen ik nog niet bij de bieb werkte…

 3. 1000 en 1 dingen schreef:

  Dag Edwin,

  Zulke topics spreken een hallochtoon als mijn persoon zeker aan. Wat de oorzaak is? Zoals voor veel problemen in de wereld geldt, armoede. Niet in de zin van een lege buik in het rijke westen, maar armoede in de zin van sociale uitsluiting. Dit amerikaans onderzoek bevestigd het mijn inziens.
  //www.pewinternet.org/pdfs/Pew_UI_LibrariesReport.pdf

  Nu mijn beleving uit persoonlijke ervaring. Mijn vader is zijn carriere van gastarbeider tot universitair opgeleidde in een bibliotheek (wateringen) als vrijwilliger begonnen. De bibliotheek was voor mijn vader het hulpmiddel om zich van de onderklasse naar de middenklasse op te werken.

  Armoede, is een van de oorzaken. Daarnaast speelt het feit zeker mee dat bibliothecaris niet dezelfde culturele status heeft als een agent, advocaat enz. Daar ligt in allochtone kring ook een taak om bij de elite allochtonen (midden klasse) vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen. Ik zie dat ook persoonlijk om mij heen gebeuren. Vrijwillige mentors, organisaties enz die zich bezig houden met problematische probleemjongeren van marokkaanse komaf.

  Ik denk werkelijk dat wanneer iedereen dezelfde kansen krijgt, we uiteindelijk een juiste afspiegeling krijgen, ook in bibliotheken. Uiteindelijk is o.a volgens brits dna onderzoek de gehele mensheid voortgekomen uit ten minste 2000 man die ooit in afrika vertoefden. Het is helaas mens eigen om zichzelf in hokjes te plaatsen.

  grtjes

  Farid

 4. Hoi Farid,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik moet er nog eens over nadenken maar ik denk dat je wel gelijk hebt. Met die laatste opmerking sowieso.

  Er zijn nog veel muren te slechten in ieder geval!

  Dank

 5. Infor schreef:

  Beste Edwin,

  In Amsterdam is dit inderdaad op orde – zij zitten aan een evenredigheidspercentage waar veel andere bibliotheken alleen maar van kunnen dromen. Aannemen van personeel met een andere culturele achtergrond is een begin, maar het begeleiden en het bieden van doorgroeimogelijkheden een tweede. Daar zet Amsterdam sterk op in, heb ik begrepen. Ik vind zelf dat de aanwezigheid in Dordrecht van collega’s met een Irakese, Marokkaanse, Turkse en Italiaanse achtergrond een verrijking is van het bibliotheekwerk. Het geeft het woord “openbaar” in deze tijd echt inhoud.

  Remko Jas

 6. Hoi Remko,

  Dat is goed om te lezen! Op die manier wordt een OB inderdaad een afspiegeling van de samenleving…

  Aan die doorgroei had ik nog niet eens gedacht eerlijk gezegd, maar dat is wel een logische vervolgstap eigenlijk.

  Bedankt voor de reactie!

 7. Remko schreef:

  De Amsterdamse informatie komt uit het stuk “Informatie voor iedereen” Migrantenbibliotheekwerk in Amsterdam (2004) nog steeds een heel erg goed werkstuk.

Reageer