clear

zoeken

search

Klussen en verbouwen, aangejaagd door vrouwen

12 mei 2008


Soms twijfel ik of dingen die ik veel in mijn omgeving zie beschouwd kunnen worden als trends of dat het slechts trends lijken te zijn omdat ik er ooit op ben gaan letten. Zo heb ik een tijdje het gevoel gehad dat er sprake was van een heuse babyboom omdat er zoveel mensen die ik ken kinderen kregen. Later werd me duidelijk dat dit vooral heeft te maken met mijn leeftijd. Ik ken nu eenmaal veel dertigers en juist dertigers baren er lustig op los. Op zich een logisch verhaal.

Nu heb ik het ook weer met het verbouwen van (koop-)woningen. Het lijkt wel of de hele wereld aan het zagen en timmeren is. Ik woon tegenover een kapitaal pand waar men nu al bijna een jaar aan het verbouwen is. Twee huizen verder zijn twee luidruchtige lieden al meer dan een jaar bezig met schilderen en slopen. Mijn achterburen zijn al weken aan het zagen en timmeren op hun zolder. Zij maken wat extra ramen in het dak. Het huis van mijn diagonale overburen staat sinds 4 dagen ook in de steigers. Zij wekken mij dagelijks met een gezellige schuurmachine.

Over alle klussende vrinden en bekenden zal ik hier niet al te veel uitwijden. Laat ik het erop houden dat velen van hen leuk in de weer zijn of recentelijk zijn geweest, vaak maanden lang.

Investeren in je stenen: daar is helemaal niets mis mee natuurlijk. Voor iemand met twee linkerhanden en minimale belangstelling voor het fenomeen ‘klussen’ is het echter lastig te begrijpen dat er zo veel tijd in wordt geïnvesteerd. Ik denk dat ik er al snel ongelukkig van zou worden.

Maar is er nu sprake van een trend of niet? Als je af zou gaan op het aantal klusprogramma’s op televisie zou je het haast gaan denken.

En jawel: er blijkt inderdaad sprake te zijn van een populair fenomeen. Mensen leven zich vooral graag uit op hun badkamers of laten iemand anders zich uitleven. De vraag naar handige klussers, op sites als Werkspot en Wonen Online, is groter dan het aanbod.

Het opvallendste nieuws dat ik vond tijdens mijn kleine speurtocht heeft betrekking op de invloed van vrouwen op de omzet van bouwmarkten. Er wordt geschat dat zij invloed hebben op 80 tot 90 procent van de koopbeslissingen. Bouwmarkten houden daar inmiddels sterk rekening mee.

Dat roept bij mij meteen de vraag op of al die sites en programma´s ertoe hebben geleid dat vrouwen zo geïnteresseerd zijn geraakt in klussen en verbouwen of dat die interesse er juist toe heeft geleid dat al die sites en programma´s zijn ontstaan. Dat blijft onduidelijk.

Dat er sprake is van een trend moge duidelijk zijn. Eerst trouwen, dan klussen!

@

16 Reacties

  1. boesje schreef:

    Twee linker handen, en dat voor iemand die in Groningen gaat bijklussen?

  2. nou ja, klussen…het is meer van gedachten wisselen eigenlijk

  3. Daan schreef:

    Ooooh, daarom hou ik niet van klussen, ik moet eerst trouwen… Van baren hou ik trouwens ook niet maar ik herken beide trends wel uit mijn omgeving, dat is gewoon onze leeftijd 🙂

  4. Mirjam schreef:

    Ik voldoe helemaal aan het profiel…. getrouwd, gebaard en nu aan het klussen…. Alleen dol op klussen zijn wij niet, maar wel op het eindresultaat 😉

    Altijd wel gedacht dat vrouwen uiteindelijk bepalen (wat er gekocht wordt).

  5. Ook ik herken het fenomeen in mijn omgeving. Het ‘trouwen-klussen-baren’-fenomeen (volgorde mag je aanpassen) doet zich dus niet alleen voor in Nederland!
    Al moet ik wel toegeven dat ik op dat vlak ook een buitenbeentje (?) ben. Maar wat is de norm, natuurlijk?

    gr,
    Karolien

  6. boesje schreef:

    Van gedachten wisselen? De reis alleen is al een hele klus makker……..

  7. Hans schreef:

    Ik ben de afgelopen weken ook helemaal horendol geworden van buren, die schuren.
    Volgens mij is het allemaal een groot complot tussen de commerciële omroep en de bouwmarkten.

  8. @ Daan: bedankt voor de bevestiging, nu voel ik me zeker oud 🙂

    @ Karolien: en ook de Ikea en Kwantum vieren hoogtij bij jullie, of hebben jullie een andere variant?

    @ Boezerd: en of dat een klus was, na 8,5 uur zitten zonder koek en zopie wordt je wel een beetje brak idd :-/

    @ Hehehe, leve de complotten 🙂

  9. Annie Maessen schreef:

    Mijn ( leeftijds) trend? Iedereen in mijn omgeving is 25 jaar getrouwd, wordt 50 en mag straks tot 66 werken.

  10. @Annie: Als ze maar wel lief zijn dan 🙂

  11. Danielle schreef:

    Ja hoor! Helemaal herkenbaar. alleen zijn wij eerst begonnen met verbouwen. Toen zwanger, toen trouwen, baren (jaja, ik weet het niet helemaaal de nette volgorde), weer baren en toen weer verbouwen. We zijn er maar druk mee geweest. Maar nu leggen we het verbouwbijltje er lekker bij neer. Evenals het baar-bijltje. Wij zijn klaar. Ik wil geen praxis of prénatal meer van binnen zien!

  12. Haha, dat is duidelijke taal, Danielle 🙂

  13. Sjooissss schreef:

    Maar Mijns, jij bent nu toch ook genoodzaakt om te gaan klussen of om iemand voor je kar te spannen (Lekkage dakgoot) ? Dan mot je dus wel ff snel langs het gemeentehuis 😉

  14. Haha, niks daarvan. Inmiddels hulp gevonden in vorm van Remco. Alstie het snel doet heeft niemand in de smiezen dat ik eigenlijk had moeten trouwen 🙂

  15. Zevenster schreef:

    Beter eerst verbouwen, dan trouwen.. er is een groot scheidingspercentage door uit de hand gelopen verbouwingen…. Wat ik hoop, is dat programma's als "help mijn man is klusser" de realiteit weer even onder de aandacht brengt… dat niet alle mannen kunnen klussen, dat het niet per sé heel mannelijk is alles zelf te doen, en dat het soms beter is jezelf te kennen en een vakman te halen… Maar ja…vrouwen vallen wel op mannen die handig en concreet zijn, en feromonen werken prima in mannenzweet… dus áls je een vakman over de vloer laat komen.. wees er dan als man zelf bij…

  16. Haha, wijze woorden Zevenster 🙂

Reageer