clear

zoeken

search

Boek: Social Networks Around The World

23 april 2008


De mens is een sociaal dier. Sociale Netwerken zijn van alle tijden. Onze massale aanwezigheid op internet heeft ertoe geleid dat het aantal websites voor sociale netwerken explosief is gegroeid.

Nu dacht ik aanvankelijk heel wat van die netwerken te kennen. In de loop van twee jaar struinen over het ‘sociale web’ kwam ik er namelijk veel tegen, en daar wijdde ik menig blogpost aan bovendien. Als je dan echter de overzichten ziet op sites als Mashable, besef je dat er nog vele zijn die je niet kent….en ook nooit zal leren kennen. Het zijn er simpelweg te veel.

Dat besef werd gisteren nog eens versterkt toen het boek van An De Jonghe eindelijk op mijn bureau lag: Social Networks Around The World. Dik 500 pagina’s, afgeladen met wereldwijde sociale netwerken. Toen ik het boek bestelde dacht ik eigenlijk dat het een studie zou zijn naar het fenomeen maar dat blijkt niet het geval te zijn. Een adressengids is eigenlijk een betere omschrijving. Kijk maar eens naar de inhoudsopgave op Amazon.

Zulke boeken lees je dus niet in een keer. Die koester je als naslagwerk. Het laatste hoofdstuk heb ik wel even gelezen. Dat gaat in op nieuwe ontwikkelingen als ‘The Coop‘, een project van Mozilla waar ik nog nooit van had gehoord.

Social Networks Around The World bevat ruim duizend verschillende Sociale Netwerken. Veel daarvan lijken sprekend op elkaar maar er zijn er ook die compleet nieuwe invalshoeken hebben.

Is dit boek ook interessant voor bibliothecarissen? Ik vind van wel. Want ook al zitten jongeren niet te wachten op bemoeienissen van ouderen in hun online werelden, er zijn heus wel samenwerkingsverbanden te organiseren die wel gewaardeerd worden, als je er maar voorzichtig mee omgaat en niets ongevraagd doet.

Laat ik een voorbeeld geven. De Zeeuwse Bibliotheek fungeert al een paar jaar als universiteitsbibliotheek voor de studenten van de Roosevelt Academy. Voor een goed introductieprogramma is echter weinig tijd beschikbaar. Nu krijgen die studenten bij de aanvang van hun studie allemaal een gratis account voor Picarta, met een klein tegoed. Wij communiceren daarover per e-mail maar merken keer op keer dat die mails nauwelijks worden gelezen wat natuurlijk gevolgen heeft voor het gebruik van die accounts.

Deze week vertelde iemand mij dat zij met een student had gesproken die erkende dat e-mails vrijwel zonder uitzondering worden weggemieterd maar dat er wel veel online communicatie plaatsvindt op Facebook, daar hebben veel studenten zich verenigd in een eigen netwerk. En zij zijn zeker niet de enigen.

Je kunt daar als organisatie niet zomaar tussen kruipen maar in goed overleg is er misschien best iets mogelijk. Voor facebook zijn er ook al een aantal interessante bibliotheekwidgets beschikbaar.

Het is iets om over na te denken, het is iets om mee aan de slag te gaan. Het boek van An De Jonghe kan daarbij goed van pas komen.

Check ook het bijbehorende weblog en het platform op Ning.

@

7 Reacties

  1. Interessant zo’n adressen gids. Ik denk dat dit vooral voor informatie specialisten van HBO instellingen en universiteiten interessant kan zijn. Door lid te worden van een communitie en deze communitie actief te volgen en eventueel te participeren kun je een hoop informatie over een vakgebied op doen.

    Ik merk zelf dat ik ook regelmatig nog voor mij nieuwe sociale netwerken tegenkom die al lang bestaan, maar waar ik geen weet van had.

  2. Aanschaffen maar dan 🙂

  3. Anoniem schreef:

    Hoi Edwin

    Dat zou mooi zijn om een betere ingang te krijgen bij de RA studenten!!! Echt triest om te horen dat heel veel studenten hun Picarta account niet gebruiken of niet weten wat het is !!!
    Ben benieuwd !!!

    gr
    kees

  4. Dappere schreef:

    op zich interessant. alleen kun je dat natuurlijk nooit bijhouden. Ook niet als HBO bibliothecaris.

    En eigenlijk vind ik ook dat dat niet hoeft. Email per definitie wegsodemieteren omdat je alleen maar digitaal wil communiceren via Facebook. JA HALLO! Doe je dat ook met alle briefen/rekening/berichten die in je brievenbus vallen? Als onderwijs instelling moet je nu ook weer niet te veel meegaan in de wispelturige/tijdelijke favorieten van een gedeelte van de jongeren.
    (een gedeelte want ik genoeg jongeren die nog nooit van Facebook gehoord hebben)
    Soms heb ik het gevoel dat we te hijgerig achter de jongeren aanlopen.

    Wanneer je je mail niet checked dan heb je maar niet de ingang naar Picarta. Jammer dan, had je maar op moeten letten.

  5. Daan schreef:

    Ik ben het voor een gedeelte wel eens met Dappere Bas. Bij ons lezen alle studenten nu wel hun studentenmail omdat instituten alleen nog maar communiceren via dat adres. Dus nee, wij sturen geen e-mailtjes naar hotmail of gmail adressen en dat is geen enkel probleem (meer). Neemt niet weg dat een sms alert of iets dergelijks best handig kan zijn en die mogelijkheden moeten zeker onderzocbt worden.

    Hetzelfde geldt voor communiceren via Hyves of een willekeurig ander sociaal netwerk. Studenten kunnen bij ons gebruik maken van een opleidingsportal en daar kunnen ze alle informatie terugvinden. Het is iets dat alle studenten moeten en kunnen gebruiken omdat het standaard beschikbaar wordt gesteld voor alle Fontys mensen. Dat je daarnaast nog probeert om iets via een sociaal netwerk te bewerkstelligen is prima maar ga dat vooral niet als vervanging gebruiken.

    Maar he, dat is mijn bescheiden mening 🙂

  6. Dat er ook een verantwoording ligt bij de studenten vind ik ook maar dat van dat hijgerige vind ik dan weer niet.

    We doen er helemaal niks mee.
    Geloof me maar dat je daar niet van gaat hijgen.

    Gewoon een beetje om je heen kijken en mogelijkheden onderzoeken. Dat is verdacht weinig moeite als je er tijd voor vrij maakt.

    Maar da’s dan weer mijn bescheiden mening 🙂

  7. Anoniem schreef:

    found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

Reageer