clear

zoeken

search

Searchme, een visuele zoekmachine

27 maart 2008

Gisteren ontving ik een uitnodiging om de bèta-versie van de op 11 maart gelanceerde zoekmachine Searchme te bekijken. Searchme onderscheidt zich vooral van andere zoekmachines in visuele zin: zoekresultaten worden gepresenteerd in een beeldcarrousel die je doet draaien met behulp van een schuifbalk.

Searchme wil de gebruiker doen geloven dat deze navigatietechniek een hoop onnodig klikwerk voorkomt maar mijn eerste indruk is dat je nu minstens evenveel tijd kwijt bent aan schuiven als bij andere machines aan klikken.

Wat ik wel mooi vind is de presentatie van de verschillende categorieën. Dat oogt niet alleen fraai, het lijkt ook goed aan te sluiten op de ingegeven zoektermen. Toen ik zocht op ‘Tom Wolfe Kool-Aid‘ kreeg ik onderverdeling in ‘fictie’, ‘non-fictie’, ‘literatuur’,’films’, en ‘beurskoersen’. Alleen de laatstgenoemde kon ik niet thuisbrengen.

De zoekresultaten zelf zijn nog niet echt om over naar huis te schrijven. Ze zijn wel relevant maar op Nederlandse termen krijg je vooral treffers die zijn gebaseerd op Amerikaanse indexen. Dat is vermoedelijk een kwestie van tijd.

Het bovenstaande filmpje is een demo van Searchme. Zie ook de bijdrage op Justcommerce.

@

2 Reacties

  1. Eric schreef:

    Het ziet er inderdaad uiterst gelikt uit. Maar voorlopig kan ik er nog erg weinig in vinden. Ten opzichte van Google ook naar verhouding minder dan de 1 miljard items die ze claimen geindexeerd te hebben.

  2. Hoi Eric,

    Van het zoeken moeten ze het inderdaad nog niet hebben. Dat zou in het geval van een zoekmachine wel eens een nadeel kunnen zijn 🙂

    Maar de tijd zal het leren. Ze vragen iederereen rekening te houden met het feit dat ze net van start zijn gegaan. We zullen over een paar maanden nog eens kijken. Dan zou je nu eigenlijk al een paar testen moeten doen om ze daar later dan tegen af te kunnen zetten…

Reageer