clear

zoeken

search

Toptip: verwijderde bestanden terughalen met Recuva

22 augustus 2007


Een collega stuurde me net een mailtje waarin hij verwees naar het kleine (345 kb) programma Recuva. Recuva is gemaakt door Piriform, die ook verantwoordelijk zijn voor Crap Cleaner, een ander klein superprogramma dat ik al jaren met veel plezier gebruik.

Recuva is in staat om bestanden terug te halen nadat je ze hebt verwijderd uit de prullenbak. Ik vroeg me meteen af waar die bestanden dan vandaan worden gehaald. Aangezien ik nog steeds rommel met een harde schijf van 80 Gb verwijder ik altijd alles wat ik niet nodig heb en ruim ik (met crap cleaner dus) dagelijks netjes alle tijdelijke rommel op. Dat houdt je pc in goede staat bovendien. Maar ik ging er dus vanuit dat die bestanden dan ook definitief verwijderd worden. Daar doe je het immers voor.

Niet blijkt minder waar. Op deze site las ik zojuist wat er gebeurt met bestanden die je verwijdert. Ze worden gemarkeerd als zijnde verwijderbaar en op het moment dat de pc de ruimte op de harde schijf nodig heeft wordt het bestand pas definitief overschreven.

Zo kon het gebeuren dat ik nog zo’n 1500 muziekbestanden kon terugtoveren met Recuva, die ik weken geleden al had verwijderd. Niet dat ik dat wil natuurlijk. Maar het kan.

En zo heb ik er dus niet alleen een nieuw supertooltje bij, ik heb ook weer wat geleerd.

Arie de Meester is groot, zou hij zelf zeggen 🙂

@

5 Reacties

  1. Wow!ter schreef:

    Oei Edwin,
    Je lijkt wel een Amsterdamse officier van justitie die denkt dat door deleten het echt van je PC is verdwenen. Tipje (staat ook op //wowter.pbwiki.com/Tools+of+the+trade) is om Heidi eraser //www.heidi.ie/eraser/ te gebruiken. Prullebak leegmaken en 30 keer overschrijven. Dan werkt dat tooltje van jou echt niet meer.
    Gebruik Heidi Eraser in elk geval voor je e PC definitief weggooid.

  2. Boesje schreef:

    Kost je vast een pakje shag

  3. @ Wouter,

    Bedankt voor de tip! Lijkt me overigens best een mooie baan, Amsterdamse officier 🙂 Die verbannen ze doorgaans naar Middelburg hihi

    @ Boes:

    Ik ga er wel vanuit ja. Die floeperd krijgt ook nog een daghap van me 🙂

  4. Wow!ter schreef:

    Pas dan maar op dat je het niet mer Peter R de Vries aan de stok krijgt. Of hij jouw PC in handen krijgt. Geeft wat tumult

  5. Dat zijn inderdaad voorbeelden waar iedereen van zou moeten leren. Het is ongelooflijk wat je aantreft op pc’s soms :-/

Reageer