clear

zoeken

search

Leren via Netvibes: het OpenLearn Universe

04 juli 2007


Via Del.icio.us kreeg ik een interessante link toegezonden van Steven Verjans. Hij verwijst naar Ed Techie, die zich afvraagt waarom universiteiten nog inzetten op hun eigen portals als het ook anders kan.

Hoe zou het dan anders kunnen? Door je lesmateriaal en content extern aan te bieden, zoals Learning Space dat nu doet in het Netvibes Universum OpenLearn! Zie het blog Open Air voor meer achtergrondinformatie.

Bekijk dat universum eens goed. In een paar tabbladen komen alle faculteiten duidelijk naar voren, RSS maakt dat alles up-to-date is en op maat gesneden, de zoekfuncties hebben een gepersonaliseerd karakter, studievaardigheden krijgen een eigen tabblad, studenten kunnen naar behoefte widgets toevoegen of verwijderen, enz.

Het is gewoon handiger en mooier dan de websites zelf. Dat merkte ik laatst ook op bij het universum van EénVandaag.

Erwin Blom van de VPRO (die een prachtig universum voor 3voor12 hebben gemaakt) filosofeerde onlangs over “het einde van de website” en toen ik dat de eerste keer las was mijn indruk dat hij wel erg hard van stapel liep. Daar kom ik nu van terug. Ik denk dat Erwin gelijk heeft. Websites zullen verworden tot achtergrondbron, je dagelijkse informatievoorziening wil je genieten op één plek. Die universa maken dat nu al goed mogelijk. En dit is dus nog maar de kinderschoenenfase. Er zijn nu iets meer dan 600 universa bij Netvibes.

De concurrentie zal volgen. Innovators en early adopters zullen worden opgevolgd door de early en late Majority en heel misschien zelfs wel door de laggards.

OpenLearn toont in ieder geval aan dat je veel meer kunt doen met persoonlijke startpagina’s dan entertainment en informatie alleen. Top!

@

5 Reacties

  1. Jens schreef:

    OpenLearn is werkelijk een pareltje! Niet eenvoudig om in elkaar te steken, lijkt me. Alleszins veel werk.

  2. Dag Jens,

    Ik denk dat het inderdaad niet eenvoudig is om zo’n uitgebreide op te zetten. Ik vraag me ook af wat er gebeurt als je je eenmaal hebt aangemeld bij Netvibes, voor zo’n ingang. Binnenkort krijgt Netvibes echter een nieuwe optie, waarmee je zelf universa kunt maken. Ik ben erg benieuwd of ik, als relatieve leek, daar ook mee om zal kunnen gaan.

  3. Daan schreef:

    Het ziet er allemaal prachtig uit maar ik spreek toch nog steeds heel veel mensen die niet weten hoe rss werkt en nog nooit van Netvibes hebben gehoord. Ook onder studenten (die zo web 2.0 zouden zijn) nog steeds veel onbekendheid met het fenomeen.

    Of zoals vriendje altijd zegt: “Het is dat ik al die informatie en nieuwtjes via jou hoor, anders klikte ik ook nog elke dag netjes naar allerlei interessante sites zonder te weten dat er RSS was”.

    Dus ik blijf het blije nieuws maar overal verkondigen 🙂

  4. Goed werk!

    Maar het mooie van die universa is natuurlijk dat ze helemaal zijn voorgebakken. Verwijzen naar de URL volstaat al. En in de loop van de tijd leer je ze dan hoe ze dingen toevoegen.
    Dat moet zelfs wel lukken zonder ook maar een keer de term rss te laten vallen. Als ze een feed willen toevoegen is het voldoende om bij ‘inhoud toevoegen’ een webadres in te geven.

    Maakt het toch weer laagdrempeliger.

  5. Jan Tweepuntnul schreef:

    Ik vind het prachtig. Ik merk dat de mogelijkheden van rss bij ons een klein beetje worden begrepen nu we intern ook een blog gebruiken als bedrijfsnieuwsbrief. Maar er heeft in drie maanden tijd nog maar één keer iemand gereageerd. In de geest van Pareto: 80% bij ons bestaat waarschijnlijk uit ‘laggards’.

Reageer