clear

zoeken

search

Een eind aan geldverkwisting: Joomla en Drupal als CMS voor bibliotheken

07 juni 2007


Vorige week stuurde iemand mij een email met de vraag of ik goede software wist om een website voor een bibliotheek mee op te zetten. Ik antwoordde spontaan dat Joomla een overweging waard is. Dat zei ik niet omdat ik er zelf ervaring mee heb maar omdat ik er zoveel goede dingen over lees en hoor. Net als Moqub en Rob.

En denk er eens over na: veel bibliotheken geven bakken vol geld uit aan veel te dure software en laten het geheel beheren door veel te dure bedrijven. Als er nu geen alternatieven zouden zijn zou je dat nog kunnen rechtvaardigen maar die alternatieven zijn er wel degelijk. Zelfs voor cruciale software als die van een catalogus of een CMS (Contentmanagementsysteem).

Voor zo’n duur CMS zijn er meerdere alternatieven zelfs. Denk ook aan Drupal.

Er zullen ongetwijfeld enige haken en ogen zitten aan deze software, maar dit is nu een goed voorbeeld om het ‘beginnen met ja’, uit de vorige post, toe te passen.

Loopt het contract af? Heb je plannen voor een nieuwe website? Overweeg dan op z’n minst deze open source alternatieven. Met het geld dat je bespaart kun je iemand in dienst nemen die spannende dingen kan ontwikkelen. Het schept onafhankelijkheid bovendien.

Een paar nuttige links in deze:

Het citaat is van Lessig.

@

7 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    Wij zijn hier in Haarlem overgestapt op cms Bart van App. software, en gaan al onze websites daar naartoe migreren. Bari is een op open standaarden gebaseerd cms dat oorspronkelijk in Assen is ontwikkeld . Op datzelfde cms zijn ook de landelijke projecten ‘virtuele jeugdbibliotheek’ en ‘senioren informatiepunt’ gebaseerd. Wij bouwen ons ‘kiezenvoorjeugd.nl’ op (of is het in)Bart. Het is niet duur, er is op contractbasis in onderhoud voorzien en het biedt allerlei mogelijkheden tot contentsharing met andere op Bart draaiende sites. Bart is dacht ik ook in beeld als generiek cms in plaats van de huidige ‘sitegenerator’.

  2. Daar zei je inderdaad al iets over tijdens je bezoek maar ik had toen nog niet zo door dat Bart op open standaarden is gebaseerd.
    Maar wat is ‘niet duur’ dan. Hoe verhoudt zo’n systeem zich dan weer tot de Joomla’s en Drupals van deze wereld?

  3. Han schreef:

    Hé Edwin,

    Beetje te generaliserend vind ik dit.
    Bakken vol geld/te dure software, etc.
    iets genuanceerder mag wel hoor 🙂

  4. Hee Han,

    We hadden het er net al over IRL maar idd: mea culpa. Enerzijds wil je dingen een beetje aanzetten anderzijds is het ook gebrek aan inzicht in werkelijke kosten. Ik zie het vanaf een afstandje dat configuraties erg duur zijn en dat het ook heel goedkoop kan maar je hebt gelijk als je zegt dat informatiesystemen erg complex zijn, een geschiedenis hebben en ook met veel andere platformen moeten samenwerken.
    Mijn kennis daarvan is erg beperkt.

    Het moeilijkste hiervan vind ik dat je in zoveel aspecten van systemen niet goed inzicht hebt. Daardoor is de discussie moeilijk aan te gaan.

    In kleinere organisaties zal open source inderdaad makkelijker zijn toe te passen.

    Aan de andere kant zie je toch ook wel grotere organisaties die overstappen. Hoeveel geld dat dan weer kost wordt er dan weer niet bijgezegd.

    Maar ik sta altijd open voor nuance hoor.
    Bedankt voor je reactie hoe dan ook!

  5. De ja, maaren vliegen de comments in 🙂

    Ik denk dat de grootte van het bedrijf ook nog een factor is in de beslissing voor open of niet. Voor een eenvrouwsbedrijf is je post i.i.g nuttig! Dat (onder)vind ik ook bij open source ELO’s zoals Moodle. Ik vind het geweldig dat dit soort alternatieven er zijn, want “een klein beetje geld” kan voor de zzp-er toch nog “te veel” zijn.

  6. Jan Tweepuntnul schreef:

    @Edwin: Prijzen voor onderhoud moet ik even uitzoeken. Het gebruik van Bart is € 500 p/j ongeacht het aantal sites dat je er aan hangt.

  7. @Marina:

    Dat doet me deugd! De omvang is inderdaad een knelpunt en ook de verwevenheid van veel pakketten. In sommige gevallen zou het erop neer komen dat je echt terug moet in de tijd en opnieuw moet beginnen. Daar moet je wel goede redenen voor hebben natuurlijk.
    Maar idd. Als je toch aan de slag gaat, of nog niks hebt, enz: een mooie oplossing wellicht!

    Rob Coers heeft er ook goede ervaringen mee.

    @ Jan: bedankt!

Reageer