clear

zoeken

search

De DIY-ethiek en de meerwaarde van OCR

23 mei 2007

Het is fijn als je kunt zoeken in gedigitaliseerde documenten. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat je alle gedigitaliseerde kranten van de KB een voor een zou moeten doorworstelen als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp. Optische tekenherkenning (OCR) zorgt ervoor dat de zoektechnieken voor gescande documenten steeds beter worden.

Je beseft de meerwaarde van OCR pas goed als je de vergelijking maakt met minder professionele bronnen.

Neem nu bijvoorbeeld Operation Phoenix Records. Een liefhebber heeft de moeite genomen om een digitaal archief aan te leggen van legendarische punkmagazines uit de jaren zeventig en tachtig. Met toestemming van de oorspronkelijke uitgevers. Van obscure magazines als Flipside en Maximum Rocknroll vond je voorheen alleen inhoudsopgaven en verwijzingen.

Dat soort magazines bevatten voor de liefhebbers van punkmuziek en aanverwante stromingen een schat aan informatie. Het waren de ultieme voorbeelden van magazines die gemaakt werden volgens de ‘Do it Yourself-ethiek‘ (DIY). Het initiatief van Operation Phoenix Record is eigenlijk ook een voorbeeld van DIY: een individu scant en publiceert oude uitgaven, zonder tussenkomst van commerciĆ«le partijen. Belangeloos, uit passie, om derden van dienst te zijn. Zulke mensen verdienen respect, net zoals de vele bandjes uit die tijd die zelf kleine labels oprichtten om hun muziek uit te kunnen brengen.

Maar Do It Yourself heeft ook zo zijn keerzijden. Het archief is leesbaar maar niet doorzoekbaar. Je moet een document eerst openen alvorens erin te kunnen zoeken m.b.v. de zoekfunctie van Acrobat Reader. Aangezien dit soort magazines zijn volgepropt met tekst is dat geen pretje. Er doorheen bladeren gaat sneller. Kijk maar eens naar dit voorbeeld (PDF).

Het is mooi, DIY, maar het toont wel aan dat het maar goed is dat de digitalisering van ons cultureel erfgoed in de meeste gevallen wordt uitgevoerd door professionele bedrijven. Soms wint gebruiksgemak het van charme en nostalgie.

Het is trouwens wel grappig dat eigentijdse DIY zich soms juist baseert op commercie en bedrijven. Een goed voorbeeld daarvan is het populaire weblog Ikea Hacker. Op dat blog worden allerlei tips gegeven hoe je zelf IKEA-meubilair kunt ombouwen tot iets persoonlijks. Het schijnt dat ze bij IKEA bijzonder blij zijn met dat initiatief. Met de DIY van de punkbeweging heeft het allemaal weinig meer te maken, maar toch: het heeft wel wat.

@

2 Reacties

  1. In het laatste nummer van Pictogram staat een interessant artikel over OCR, door vakreferent wijsbegeerte Jacob van Sluis:
    //www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/2007-2/OCR.pdf (zelf kiezen hoe je het PDF-bestand wilt inzien)

  2. bedankt voor de tip!

    Edwin

Reageer