clear

zoeken

search

Kleur geven aan een community

06 mei 2007


Het is leuk om te zien dat het aantal leden van de community ‘bibliotheek 2.0’ nog steeds groeit. Vandaag mochten we het tachtigste lid begroeten.

Maar we zijn er nog lang niet. Het is fijn dat zoveel collega’s belangstelling tonen voor dit thema maar ik heb wel de hoop dat deze gemeenschap uiteindelijk interactiever zal worden en daarmee uitnodigt tot regelmatige bezoeken van zowel leden als niet-leden.

Dat is nog niet zo eenvoudig. Een discussie is niet zomaar aangewakkerd, een filmpje heb je na een keer wel gezien en daarnaast zijn er nog een heleboel andere zaken die je bij moet houden, of dat nu in de privé-sfeer ligt of niet.

Maar wanneer verwordt een website tot bron met een toegevoegde waarde? Als je er nuttige informatie kunt halen? Als er veel te beleven is?

Voor wat betreft de informatie is mijn hoop gevestigd op de bijbehorende Wiki. Daar moet iets moois van te maken zijn. Een aanzet voor een nationale voorbeeldsite misschien wel zelfs.

Persoonlijk vind ik een Amerikaans biblio-wiki als ‘Library Success: A Best Practices Wiki’ ook zeer interessant. Het is een bron die rijk is aan goede verwijzingen naar voorbeeldbibliotheken.
Daarom heb ik de inhoud van die Wiki even gekopiëerd en in de bibliotheek 2.0-wiki geplakt. Ik hoop dat het een aanzet kan zijn tot een variant in Nederlandse vertaling, met Nederlandse links. Als iedereen een klein stukje doet is dat zo gepiept.

Maar zoals gezegd zijn we er nog lang niet. Ik houd me aanbevolen voor goede voorstellen of voorbeelden!

@

5 Reacties

  1. boekendingen schreef:

    Overigens weet je wel vaak bijzondere foto’s te vinden.

  2. Het heeft altijd wel wat vind ik, een gekke, mooie of illustratieve afbeelding.

  3. Henk schreef:

    Ik vind het nog steeds een mooi initiatief, maar merk dat ‘t me nauwelijks lukt om het te blijven volgen, laat staan er iets aan toe te voegen. Maar misschien is er gewoon nog geen onderwerp aangesneden waar ik op wilde reageren.

    Wat ‘t voor mij ook lastig maakt is dat sommige discussies op meerdere plaatsen worden gevoerd. Bijv. weblog van Jan 2.0 en deze community.

    Maar leuk dat de groep alleen maar groter wordt!

  4. Daan schreef:

    Mag ik er een kanttekening bij plaatsen? Sowieso vind ik het jammer dat er op de wiki Openbare Bibliotheek (ok, openbare staat tussen haakjes maar toch) staat terwijl bibliotheek 2.0 ook open staat voor informatie specialisten (of hoe je ze ook noemt) uit andere bibliotheken. Over die haakjes had ik eerst heen gelezen en ik vroeg me meteen af of hoe het nu zit met andere bibliotheken.

    En zoals je weet hebben we bij Fontys al een weblog maar ook een wiki. Ik heb zelf soms al moeite om te bepalen wat ik op de mediatheek blog moet plaatsen en wat op mijn eigen blog? Datzelfde geldt straks ook voor de wiki. Welke informatie kan bruikbaar zijn voor Bibliotheek 2.0 en plaats ik dus op die wiki en niet op onze eigen wiki. Het is vaak een kwestie van afweging en niet een kwestie van niet willen of zo!

    Verder vind ik het nog steeds een leuk initiatief en ik blijf het ook promoten.

    Daan

  5. Natuurlijk mag dat!

    Op de titels moet je jezelf niet te veel blindstaren. Ik heb Ning ook bibliotheek 2.0 genoemd maar kan niet genoeg benadrukken dat iedereeen welkom is. Je moet het alleen ergens afbakenen. Toen ik gisteren een custom machine maakte voor google heb ik mezelf ook beperkt tot de grotere ob’s maar daar kan natuurlijk nog veel meer bij.

    Wat mij betreft kennen ob’ers, infospecialisten, mediathecarissen, wb’ers (infobemiddelaars kortom) allemaal dezelfe kansen en bedreigingen.

    Maar het mooie van Wiki’s is dat je alles kunt wijzigen. Voel je dus vrij. De Wiki die Rob aanmaakte kwam voort uit de idee dat er wel eens een voorbeeldsite zou moeten komen en kan dan als achtergrond dienen. Als die ook van pas komt buiten de ob-wereld is dat alleen maar mooi!

    Maar het is kiezen steeds inderdaad. Op Picnic 06 ging het ook een paar keer over aggregators: unieke sites die al je sociale netwerken en blogs etc verenigen in een enkele pagina. Komt er ook wel aan hoor. je schrijft iets en met behulp van een keuzemenu bepaal je waar je publiceert. En de attendering vanuit al die bronnen komt dan ook op een plek terecht.
    je hele digitale leven via een account.

    Wordt wel tijd inderdaad!

    Edwin

Reageer