clear

zoeken

search

Zo maak je vrienden: Google maakt inkomende links openbaar

06 februari 2007


Zoals ik laatst al eens liet doorschemeren vind ik het heerlijk om te kijken waar de bezoekers van dit blog vandaan komen en hoe bepaalde posts later opduiken in de zoekresultaten van Google.

Google geeft niet al te veel informatie prijs over de ranking van websites maar het gebruikte algoritme houdt rekening met vele factoren, zoals de frequentie van updates van content, het aantal sites dat naar jouw site of blog verwijst en vooral: hoeveel sites weer verwijzen naar die verwijzende sites.
Het achterhalen van die verwijzingen is nog niet zo eenvoudig: via de bezoekersstatistieken krijg je slechts beperkt inzicht. Een site als Technorati kijkt alleen naar verwijzende weblogs. Via de link:-operator in Google zelf krijg je -bewust- ook maar het topje van de ijsberg te zien.

Maar ik las zojuist een bericht op Marketingfacts:

“Uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Google maakt voor webbeheerders de inkomende links openbaar. Op het officiële weblog van het Google Webmaster Central meldt het team dat ze een feature online hebben gezet die meer dan ooit inzicht geeft in het aantal inkomende links naar je site.”

Auteur André Scholten baseert zich weer op een post op het officiële Google Webmaster Central Blog.

Ik heb me dus direct naar de site Webmasterhulpprogramma’s van Google gerept en heb de gegevens, na inloggen, opgevraagd en ook maar meteen als Excel-bestand gedownload.

Ik ben meteen net zo enthousiast als André. Een supermove van Google!

De gegevens roepen wel weer meteen allemaal vragen bij me op. Ooit las ik wel eens dat het goed is om vermeld te worden in webindexen en startpagina’s en ik heb me dan ook bij verschillende aangemeld. Bij Dmoz.org bijvoorbeeld.
Wat ik nu zo raar vind is dat een aanzienlijk deel van de meer dan 4000 inkomende links afkomstig is van websites die letterlijk de inhoud van DMOZ hebben gekopiëerd, zoals bijvoorbeeld adanoo.
Het zal wel een geautomatiseerde vorm van leentjebuur zijn, maar helemaal begrijpen doe ik het niet. Als je van de URL www.bibliotheken.nl.adanoo.com het deel na ‘.nl’ weghaalt, kom je uit op de site van KB.
Is dat een vorm van zoekmachine-spam ofzo? Iemand die daar het fijne van weet?

Maar wat zou het. Google stelt hier een leerzame tool beschikbaar en daar ben ik ze zeer erkentelijk voor. Ik slaag er maar niet in om de oppermachtige zoekgigant onsympathiek te gaan vinden. Ze blijven me verbazen, bijna maandelijks.

@

8 Reacties

  1. André Scholten schreef:

    Dat trucje wat adanoo uithaalt is een tijd lang een populaire manier geweest om interessante content op je site te krijgen. Met een simpel stukje software wordt dan een deel (of alles) van de DMOZ binnengehaald en op de eigen site geplaatst.

    Google vind (vond) de DMOZ zeer belangrijk en relevant, en aangezien je bijna dezelfde content had als het DMOZ werd je ook relevant gevonden.

    Inmiddels heeft Google hier wel wat voor bedacht en werkt het niet meer, maar er blijft dus wel ‘rommel’ in je inkomende links staan.

  2. Henk schreef:

    Blijkbaar zijn er toch mensen die anders over de zoekgigant denken, zie //www.ontgoogle.nl.

    Ander nieuws: g-mail is opengesteld voor iedereen: //www.pzc.nl/internationaal/economie/article1087558.ece.

  3. Bedankt voor de aanvullingen!

  4. Wow!ter schreef:

    Om het aantal inlinks naar je site te bekijken geeft Yahoo! al jaren een veel betrouwbaarder beeld. Yahoo! laat alles zien. Voor jou vinden ze 5300, toch net wat meer dan Google rapporteert (Ga jij ze trouwens allemaal wel even snel controleren 😉

    //siteexplorer.search.yahoo.com/search?p=http%3A%2F%2Fzbdigitaal.blogspot.com&bwm=i&bwms=p&bwmf=u&fr=sfp&fr2=seo-rd-se

  5. Kijk uit, ik ben al onderweg 🙂

    Bedankt voor de tip. Wat me dan weer fascineert is dat verschil…

    Joepie

  6. Anoniem schreef:

    I am Webmaster of Adanoo.com Sorry I can’t write in Ductch .
    I am writing just to tell you we are not spamer we are just trying to make a web site with dmoz combined with wikipedia .
    Now we are in beta version we hope to finish our final version soon.
    Thanks

    //www.adanoo.xom
    contact@adanoo.com

  7. Hi

    I just wondered what it was because I saw a lot of incoming links in Google Webmaster Central, with origins in DMOZ. It looked a bit automated.
    Good to hear it’s not a robot. The link counts then 🙂

    Thanks to u 2 and good luck with your site!

    Edwin

  8. Ik ben vooral benieuwd hoe vaak ze dit gaan updaten. Iedere maand? Iedere 3 maanden? Ik heb nog geen idee, ik hoop in ieder geval regelmatig!

Reageer