clear

zoeken

search

Categorie klein leed: de ondoordachte foutmeldingen van Blogger

13 januari 2007

Hoe mooi ik de dienstverlenging van Google’s Blogger ook vind, de software heeft ook veel beperkingen. Ik speel al maanden met het idee om de lay-out en navigatie te verfraaien en te verbeteren maar liet me daar van weerhouden omdat ik wist dat er een nieuwe versie van de software in het verschiet lag.
Veel gebruikers kregen in de afgelopen maanden al een uitnodiging om over te stappen naar de nieuwe versie (in beta) maar mijn geduld werd behoorlijk op de proef gesteld. Ondertussen flirtte ik wat met concurrent WordPress, en zwichtte bijna voor de verleiding maar zag af van een overstap omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan vindbaarheid, redirects, en wat dies meer zij.

Maar vandaag, na al die maanden, krijg ik dan eindelijk ook een melding van Blogger, dat ik mag overschakelen naar de nieuwe versie. Ik wist niet hoe snel ik moest doorklikken. Ik sloot alle firefox-tabs, nam nog eens een koffie en draaide een sigaretje. Ik ging er eens goed voor zitten, kortom. Ik maakte snel nog een kopie van mijn template, en klikte op ‘switch to new version’….

…om vervolgens een foutmelding te krijgen: “could not switch you to the new blogger”.

‘Een van mijn blogs’ kan schijnbaar niet verplaatst worden.

Toen ik via de helpfunctie zocht naar opheldering, kreeg ik dezelfde toelichting die ik al maanden kan lezen, over de beta-versie en het feit dat sommige grotere blogs problemen opleveren. En ik word niet beschouwd als een groot blog, met mijn 700 posts. Zoeken in fora, websites en andere blogs leert mij alleen dat heel veel andere gebruikers dit ook mee hebben gemaakt. Niemand schijnt de exacte oorzaak te kennen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat een service met miljoenen gebruikers, als onderdeel van een van de grootste internetbedrijven ter wereld, er niet in slaagt om transparant over een conversie te communiceren met de gebruikers. Al helemaal niet in de eigen taal. Het vervelende is nu dat ik de komende weken waarschijnlijk dagelijks op die switch-knop zal gaan klikken om te kijken of het inmiddels wel lukt. Zo zit ik in elkaar. In de loop der jaren heb ik toch een merkwaardig soort engelengeduld ontwikkeld als het gaat om software.

Maar de frustratie is best groot. Behoort iets nog niet tot de mogelijkheden? Meldt dan in ieder geval het tegendeel ook niet. En ga je er vanuit dat iets wel kan maar gaat dat mis? Schrijf dan een foutmelding en helpmenu die een bevredigende toelichting bieden…en kom niet aan met een verouderd script dat de gebruiker van de regen in de drup helpt.

Zo. Uitgemokt 🙂

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Mokken mag. Daar zou ik ook stevig van balen. Hopelijk is het snel opgelost. Wat dat betreft ben ik nog steeds tevreden met de nieuwe web-log, de omschakeling naar type-pad is redelijk soepel verlopen. Maar je zou toch verwachten dat blogger dit ook onder controle heeft? Succes ermee. Dat engelengeduld heb ik dus niet…

    D.

  2. Je zou het verwachten inderdaad :-/

  3. Boesje schreef:

    Misschien had je eerst een blik op de kalender kunnen werpen! Jawel het is de 13e ouwe Bloggert.

  4. Gelukkig maar geen vrijdag dan 🙂

  5. Henk schreef:

    Bij ging de overstap zonder problemen. Ik heb ook eens in WordPress verdiept, maar daar snapte ik helemaal niets van.

Reageer