clear

zoeken

search

Hallo 2007: hoe Hussein’s hangen de nieuwswaarde van internet benadrukt

31 december 2006


30 december 2006 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop Saddam Hussein werd opgehangen. De beelden van de Iraakse staatstelevisie gingen de hele wereld over.

Ik zag die beelden samen met een makker en het is wel een beetje typerend voor mediaconsumptie anno 2006: je bent zo murw van alle schokkende beelden die je dagelijks krijgt voorgeschoteld dat je nergens meer van opkijkt en nog erger: in veel gevallen neem je alleen genoegen met de ‘full monty’. Bij het filmpje van de executie dachten we beiden hetzelfde: waarom laten ze nu niet alles zien, op televisie? En ik vroeg mezelf natuurlijk meteen af of de beelden wèl online zouden staan.

Ik heb maar een kwartiertje gezocht maar het viel nogal tegen. Een site als Youtube bood niet het gezochte en zoeken via nieuws- en blogkanalen leverde ook niet de gewenste beelden op zoektermen als ‘hanging saddam’, ‘execution hussein video’ en allerlei variaties daarop.

Hoe anders is dat zo’n twaalf uur later, na een nachtje slapen. Een aanwezige heeft ook staan filmen met een mobieltje en die beelden mogen dan niet van goede kwaliteit zijn; ze staan wel meteen online, op heel veel weblogs, torrent-sites en sites als LiveLeak, waar natuurlijk meteen naar verwezen wordt door websites als Digg.

Nu zijn er ongetwijfeld mensen die vinden dat het louter sensatiezucht is om dit soort beelden te willen zien maar geloof me maar als ik zeg dat ik er ook weer meteen klaar mee ben nu. Voor zieke beelden heb je dit soort nieuws niet nodig. Ergens eind jaren negentig was de website Rotten al een beruchte bron voor dood en verderf en sindsdien zijn er heel veel sites bijgekomen die het in beeld brengen van ongelukken en ander leed tot doel hebben verheven. Die zijn niet zo moeilijk te vinden.

Een veel interessanter aspect van het nieuwsitem over Hussein is het aanschouwen van de verspreiding ervan. Je ziet hoe de traditionele media het brengt en je ziet wat er gebeurt op internet. Het is ook fascinerend om te ontdekken hoe je het beste kunt zoeken, en in welke bronnen. Zoek je op ‘Hussein’ of ‘Hoessein’? Ga je naar nu.nl, naar Google News of Ask Blog Search? Heeft youtube wat je zoekt of moet je je wending nemen tot Purevideo? Feit is dat je ook heel veel onbetrouwbaar nieuws tegenkomt en mediabestanden die helemaal niet bevatten wat in de beschrijving wordt vermeld.

Maar het moge duidelijk zijn dat het web meer dan ooit tevoren een aanvulling is op de oude media, en steeds vaker een vervanging. Het bewuste filmpje is alleen al op LiveLeak 350.000 keer bekeken.

Ik heb de afgelopen week veel voorspellingen gelezen voor 2007, m.b.t. internet en digitale trends. Een verdere groei van online video staat bijna overal in de top 3. Het bovenstaande voorbeeld illustreert goed waar die voorspellingen vandaan komen, vind ik.

Hallo 2007!

@

5 Reacties

  1. Eerst posten en dan je rss checken…

    Mashable heeft ook een item met een vergelijkbare strekking:

    //mashable.com/2006/12/30/saddams-execution-video-makes-it-to-google-video-youtube/

  2. Anoniem schreef:

    Postitief gezien werkt dit soort berichtgeving corrigerend op de officiële nieuwskanalen. Een ontluisterend filmpje! Hoe naargeestig kun je aan je einde komen zo ergens bovenaan een schimmig en goor trapportaal! Zo ontdaan van iedere waardigheid bracht het NOS-journaal het niet. Negatief gezien is dit ” The Dark side of the Long Tail”. Waanzinnig veel terugvindbaar akelig beeldmateriaal door particulieren op het net gezet. Een dankbare bron van ellende voor pubers om met elkaar via MSN of mobieltje uit te wisselen. En wat je al schrijft: wie kijkt er nog van op?

  3. Anoniem schreef:

    Hoi Edwin,

    De beste wensen natuurlijk. Wat een prachtige illustratie weer. Deze is wel heel toepasselijk, bij die verrotte beelden die het Journal om prime time nota bene uit moest zenden. Media geilheid alom. We moesten de tv even uitzetten van wege de kinderen.
    Maar het mooiste aan dit bericht vind ik je eigen commentaar! Ik vind dat een hele bruikbare suggestie.

  4. Elke schreef:

    Ik heb niet gezocht.
    En het journaal ging naar mijn smaak veel te ver. Ze schuiven inderdaad op richting googlejournalisme.
    Ik denk dat ik de media krijg die ik verdien met mijn gezoek.
    Daarmee dateer ik mezelf als uit-de-tijd-van “de file, dat bent uzelf”.

  5. Daar zit wat in. Juist de journaals moeten beseffen dat zij broadcasten…en daarmee ook een verantwoording hebben. Mensen selecteren de beelden immers niet zelf.

    Op het web baan je veel meer zelf je weg. En het web is zoals de mensheid zelf inderdaad…

    Je wordt er niet perse vrolijk van :-/

Reageer