clear

zoeken

search

Askville, de vraagbaak van Amazon.com

09 december 2006


Dat Amazon.com een van de grootste webwinkels is behoeft hier geen betoog meer. Maandelijks bezoeken miljoenen mensen die website. Natuurlijk vanwege het aanbod maar ook omdat Amazon goed is in het betrekken van de klanten bij de beoordeling van producten, veel gebruiksgemak biedt en een goede naam heeft opgebouwd.

Amazon staat echter niet stil. Waar ze, spijtig genoeg, de stekker uit hun prachtige zoekmachine A9 hebben getrokken, zijn ze nu onder meer bezig met Wiki’s, om zo de gebruikers nog meer kennis te laten delen.

Een paar maanden geleden mocht een selecte groep mensen al kennismaken met weer een nieuwe dienst: Amazon Askville. En die site is nu officieel de lucht in gegaan. En lees het maar eens goed. Het game-aspect binnen websites, waar ik van de week over schreef, komt hier nog duidelijker in naar voren. Een soort wedstrijd in goed gegeven antwoorden. Allemaal gratis. Zo wordt het gemeenschapsgevoel nog groter.
En dat allemaal terwijl Google net de brui heeft gegeven aan Google Answers, wat overigens een betaalde dienst was.

En waarom denk ik dat dit relevant nieuws is? Omdat ik denk dat we aan de vooravond staan van nog meer integratie van diensten bij de grote spelers op de markt. En aangezien Amazon zich ook bezighoudt met boeken (zij het met de verkoop in plaats van uitleen) is het van belang om in de gaten te houden op welke wijze zij het gemeenschapsgevoel creëren of versterken. Dat doen ze nu dus ook met vraagbaken.

Nu zullen we in Nederland niet zo heel snel merken dat mensen hun wending tot Amazon nemen in plaats van tot de bibliotheek, maar Bol.com, om maar eens wat te noemen, staat ook niet stil en kijkt goed naar de grote broer.

Rob zei al eens dat Aladin eigenlijk ook opengesteld zou moeten worden. Waar de oorspronkelijke insteek van Aladin was dat onze eigen vraagbaak de meerwaarde van informatiespecialisten moest aantonen en promoten, zie je dat in de praktijk mensen meer en meer kiezen voor het delen van kennis met ‘gelijken’, en het betrekken van informatie uit de eerste tien zoekresultaten van Google.

En het onderstaande toont misschien aan dat het soms ook wel in de hand wordt gewerkt:

Laatst heb ik zelf weer eens een vraag gesteld aan Aladin, met een postcode elders in Nederland. Ik wilde alleen maar bevestigd krijgen of een bepaald soort wijn duurder was dan een andere. Ik kreeg een bedroevend antwoord. Een verwijzing naar wikipedia slechts. En ik had er bij gezet dat ik al wist dat er verder geen verschil was tussen beide wijnen, met bronvermelding. Eigenlijk was het helemaal geen antwoord. Ik heb dat nog teruggemaild maar ook de reactie daarop bood geen soelaas.

Dan kan je het dus net zo goed, of misschien nog beter, aan een gemeenschap vragen die daar punten mee verdient. En met die verdiende punten weer producten kan afnemen. Websites gebaseerd op videogames dus. Het is een uitdaging om daar de concurrentie mee aan te gaan maar dan moeten we als de sodemieter aan de slag met z’n allen. Of meteen maar goed doorpakken en massaal kijken naar de presentatie waar Usarchy naar verwijst, en met die aanwijzingen aan de slag gaan…

Askville heeft trouwens ook een blog, maar da’s logisch.

@

Ik was overigens al een tijdje op zoek naar een goede back-up van dit blog. De oplossing was erg eenvoudig. Ik heb gewoon een blog aangemaakt bij WordPress die in 20 minuten alle 650 post uit Blogger importeerde. Ik heb ‘m niet beschikbaar gemaakt voor zoekmachines omdat je anders allemaal valse verwijzingen krijgt. Maar het is duurzaam opgeslagen, daar gaat het om. En Blogger moet nu snel komen met een nieuwe versie want van de mogelijkheden in WordPress ga ik bijna kwijlen. Ik ben loyaal, maar niet tot in den treure.

10 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Hm, zo’n back up zie ik ook wel zitten. Ga ik vandaag nog eens goed voor zitten… Bedankt voor de tip! Of zal ik toch maar een eigen domeinnaam aan de Kerstman vragen? 🙂

  2. Het is een kleine moeite iig. Bij opties klik je op import en vul je je logingegevens in en de rest wordt voor je gedaan.

    Welke kerstman 😉

  3. Danniëlle schreef:

    @Edwin: Kijk, ongevraagd krijg ik zo de informatie waar ik nog naar op zoek was en niet naar durfde te vragen (om niet meteen als dummy over te komen)…

    Laat maar zitten ja, die Kerstman, het zal wel teveel moeite voor hem zijn om bij die domeinnaam meteen een ‘mannetje’ te leveren die me helpt bij het opzetten van een nieuw blog 🙂

  4. Anoniem schreef:

    Welke voordelen biedt WordPress dan? (Jij hebt ‘t blijkbaar al uitgezocht…)

  5. @ Daan. Klassiekertje: (gaaaap)’er bestaan geen domme vragen’.

    Krijg ik altijd een beetje de kriebels van, van die opmerking 🙂

  6. @ Henk:

    Vergat ik jouw vraag nog. Ik heb mezelf er niet heel goed in verdiept maar er is een import en export functie dus, je kunt je eigen foto’s in de header van je blog zetten, je kunt heel makkelijk categorieën aanmaken, en blogrolls. Je kunt kiezen uit standaard een sjabloontje of 25 maar er zijn sites waar er letterlijk duizenden op staan.
    Je kunt je lay-out gewoon tussentijds veranderen. je kunt bijlagen toevoegen en je kunt extra pagina’s maken, als op een echte site.

    En dat is wat ik in vogelvlucht zag. Als je er een keertje echt goed voor gaat zitten is dat volgens mij zwaar superieur t.o.v. blogger.

    Maar blogger bevalt me ook best hoor. Ben alleen het uiterlijk van het blog een beetje beu…en heb geen zin om het nu eens goed aan te pakken binnen blogger. Maar in redirects etc heb ik ook niet zoveel trek..

  7. henk schreef:

    Er gebeuren rare dingen hier. In IE krijg ik zbdigitaal niet geladen, en in FF opent-ie met een post van 29 oktober. Overigens kom ik via Netvibes in FF wel op nieuwere berichten .

  8. henk schreef:

    Met Opera gaat ‘t wel goed…

  9. Mmm.

    Hier gaat ook alles goed. Misschien moet je crapcleaner er een keer overheen gieren? Het klinkt als iets met cookies o.i.d.

  10. Danniëlle schreef:

    @Edwin: Oh jawel hoor, er bestaan wel degelijk domme vragen, ik krijg er genoeg aan de balie 🙂

    Website werkt trouwens prima in Safari en Flock, don’t worry.

Reageer