clear

zoeken

search

Eten en drinken 2.0 bij Yahoo Food

07 november 2006


Yahoo! heeft Yahoo Food gelanceerd, een site die veel te bieden heeft voor de liefhebbers van lekker eten en drinken. Het water loopt je al surfend in de mond. Je kunt er zoeken naar recepten, restaurants, topkoks en een gevonden artikel kun je direct versturen via de mail, instant messaging of naar je printer. Recepten kun je een beoordeling geven en als je doorklikt op een zoekresultaat krijg je in veel gevallen ook meteen een instructievideo te zien voor de bereiding van het gerecht. Al je zoekacties en gevonden items kun je bewaren in ‘my food‘ (als je bent ingelogd bij Yahoo).
Hoewel ik nogal een boer bent als het gaat om eten (niemand die begrijpt dat ik spruitjes uit een potje heerlijk vind) kan ik deze website wel waarderen. Een fraaie vormgeving, een soepele navigatie en rijk aan informatie. Het is wel jammer dat de site zich vooral richt op het Amerikaanse publiek. Dat is vaak het probleem met Yahoo!. De Nederlandse versie van Yahoo! steekt nogal schril af bij de Amerikaanse. Daar zouden ze wel eens iets aan mogen doen.

Ik vraag mezelf opeens af of er wel goede Nederlandse, culinaire ‘2.0-sites’ bestaan. Mijn favoriete Peper en Zout-stel, bijvoorbeeld, verwijst weliswaar naar een verzameling fraaie websites maar echt interactief zou ik die niet willen noemen. De links zijn evengoed de moeite waard. Neem nu de transcriptie van ‘De verstandige kock’, uit 1669, op Kookhistorie:

Manier om een bequaem forneys te maken Eer men begint om de kookeryen te vertoonen, dunckt het de Verstandige kock goedt aen den leser de gedaente van een bequaem forneys te beschryven. Een dingh, niet alleen noodigh maer oock seer profijtelijck in de huyshoudinge voor degeene die gelegentheyt of plaets ontrent het vyer of in de eene of andere hoeck van de haertsteê hebben, daerop men met weynigh vyer, haestigh en bequaem kan koocken en stooven.

Geinig toch?

Maar websites in de geest van Yahoo Food? Of Cork’d? Of een blog als Slashfood? Ze zijn er vast wel maar echt aan de oppervlakte komen ze nog niet. Gaatje in de markt?

Over eten gesproken. Volgens mij is de verfilming van Fast Food Nation helemaal niks. Het boek beukte mij echt van m’n sokkel maar nu hebben ze er een gewone speelfilm van gemaakt, in plaats van een documentaire. Ik ga ‘m wel kijken maar heb er weinig vertrouwen in eerlijk gezegd. Een speelfilm van zo’n boek! Ik zou het knap vinden als Linklater daar iets moois van heeft weten te maken…

@

3 Reacties

  1. henk schreef:

    Zelf kijk ik af en toe op Iens voor recensies van restaurants. Wel grappig is dat restaurants waar ik heerlijk heb gegeten en ik de bediening top vond door anderen de grond in worden geboord wegens slechte bediening & slecht eten. Andersom gebeurt trouwens ook. Smaken verschillen en je kan blijkbaar ook op ‘t verkeerde moment in het verkeerde restaurant zijn. Vanavond eet ik alleen. Ga ik koken of wordt het toch een retourtje Snackadelic? (Ramon is een vriendje van me en hij heeft heerlijke friet.)

  2. henk schreef:

    Toch maar netjes gekookt!

  3. Daar heb ik maandag nog pataten gescoord. Ik wist helemaal niet van zijn muziek joh.

    Goed werk van jou. Ik ben gisteren getrakteerd op mosselen. Ook niet verkeerd :-0

    E

Reageer