clear

zoeken

search

Verschil in beleving II: de definitie van succes

21 oktober 2006


Leuk om te zien dat de opening van ‘Nederland Leest’ een succes was gisteren. Het genereert veel media-aandacht en blogposts.

Ik vind het een leuke actie maar ik kan het niet laten om ook een klein beetje te mopperen. Zo begrepen veel klanten gisteren niet dat het boek pas vanaf acht uur kon worden meegenomen. Dat was ook best begrijpelijk; het item was tenslotte de hele dag te zien en horen in de media en in andere bibliotheken was men wel al begonnen. Vandaag was er ook wat onduidelijkheid. De actie richt zich op bestaande leden maar dat zij daarvoor ook een andere roman dienen te lenen was niet geheel duidelijk. Ik wist dat zelf eerlijk gezegd ook niet.
Je krijgt dan vreemde taferelen met mensen die min of meer gedwongen een roman lenen en meteen daarna weer inleveren. Dat voelt toch een beetje als die reclame waarin een zelfde ambtenaar een vraagstellende vrouw pas verder helpt als ze naar de andere balie komt. Het is goed voor de uitleencijfers maar of het bevorderlijk is voor het imago waag ik te betwijfelen.

En dan rijst meteen ook de vraag of de actie beschouwd zal worden als een succes. En als dat zo is, waar dat dan op wordt gebaseerd. Op discussielijst NEDBIB-L begon de discussie van de week al. Is het een succes als alle exemplaren zijn weggegeven? Als mensen er meer door gaan lezen? Ik denk dat we er maar niet te veel bij na moeten denken hoe een en ander gemeten wordt. Laten we deze keer maar gewoon genieten van de (media-)aandacht. Dat is nooit verkeerd!

Maar succesverhalen neem ik steeds minder vaak voor lief. Dat wel. Ik lees net iets te vaak dat iets een groot of enorm succes was, maar zelden staan er harde cijfers bij. En als dat wel zo is, is het vaak weer lastig om die ergens tegen af te zetten. Dat is natuurlijk ook best ingewikkeld.

Voorbeeld: dit is nu de derde zaterdagmiddag dat we geopend zijn en nu, rond half twee, lopen er heel wat meer klanten rond op deze verdieping dan op een doorsnee woensdagavond. Ik heb toch ook nog wel een dozijntje Roosevelt-studenten gesignaleerd. Het internet-eiland is goed bezet maar niet vol. Echt druk kan je het nu ook weer niet noemen.
Toch zou ik gevoelsmatig zeggen dat het een succes is, ook al kan ik alleen het vergelijk maken met andere dagen.
Maar wat maakt het eigenlijk ook uit allemaal? Geweldiggenoten!

@

3 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Dat wist ik dus ook niet, dat ik eerst een andere roman moest lenen. Is dat een algemene voorwaarde of kan dat per bibliotheek verschillen? Vind het maar raar!

  2. Volgens mij is het overal anders. Met landelijke campagnes kan dat idd wel tot verwarring leiden…

Reageer