clear

zoeken

search

Heldere hulp bij beveiligen en back-up van je pc

15 oktober 2006


Ik word nog zeer regelmatig gebeld door vriendjes en vriendinnetjes die problemen hebben met hun pc. Nu weet ik daar ook niet al te veel van maar omdat ik best lekker kan zoeken slaag ik er doorgaans wel weer in om de boel aan de praat te krijgen.

Ik denk dat misschien wel 90 % van de problemen wordt veroorzaakt door slecht onderhoud en een minimale beveiliging van de pc en bijbehorende software. En eerlijk is eerlijk: dat kan ik best begrijpen want het aanbod online is gigantisch en juist daardoor weinig transparant voor de beginnende gebruiker. Zo kan het zelfs gebeuren dat mensen software installeren die te boek staat als beveiligingssoftware maar in de praktijk juist het tegenovergestelde doet van beveiligen: namelijk de poorten van de pc wagenwijd open zetten of een wazige worm in de krochten van de pc achterlaten. Bij mannen wordt het probleem vaak ook veroorzaakt door het bezoeken van websites die floreren door vleeszucht. En dan heb ik het niet over de Keurslager.

Het is sowieso wel eens goed om af en toe eens even de combinatie ctrl-alt-del in te drukken op het toetsenbord (een keer slechts, anders start de pc opnieuw op!) en eens een kijkje te nemen onder het tabblad ‘processen’. Je ziet dan een hele lijst programma’s die op dat moment actief zijn. En het komt vaak voor dat daar processen tussen staan die er niet thuishoren. Een veelgehoorde opmerking van mensen is dat zij niet weten waar al die processen voor staan. Maar als je het proces letterlijk intikt in Google kom je er vaak veel over te weten. Tik maar eens ‘smss.exe’ in bijvoorbeeld en via de eerste treffer leer je meteen een hoop meer.

De letters achter de laatste punt worden extensies genoemd en ook daar kun je overzichten van vinden. Verder is een goede virusscanner van belang en het regelmatig opschonen van je pc met behulp van software als CrapCleaner en Hitman Pro. Het eerste programma is klein en zeer effectief als het gaat om de verwijdering van tijdelijke programma’s en rommel. Het tweede is een zwaardere applicatie die meerder anti-spywareprogramma’s in zich verenigt maar wel prima werkt na installatie.

Maar ik geeft toe dat het lastig is om de bomen nog te ontwaren in het grote online beveiligbos. Vandaag stuitte ik echter op de twee prima sites van Arian Visser: backupuwpc en beveiliguwpc. Twee websites zonder franje en irritante reclames die door een duidelijk stappenplan op een normale manier uitleggen hoe je je pc beter kunt beveiligen en hoe je de gegevens op je pc veilig kunt stellen.

Het kost je een keer wat meer moeite maar dat betaalt zich altijd terug omdat je jezelf een hoop ellende bespaart in een later stadium. Of mij ^^

Doe er je voordeel mee!

@

3 Reacties

  1. Danniƫlle schreef:

    Dacht ik nog dat ik dit als Apple gebruiker niet nodig te hebben… Hup, crasht de harde schijf. Gelukkig geen echte belangrijke gegevens gewist maar toch… šŸ™ Gelukkig hoef ik met die beveiligingstrends (nog) niet mee!

    D.

  2. Michal schreef:

    Hallo, interessante informatie over de bestandsextensies staan op de website file-extensions.org. Web site process-info.org heeft veel informatie over het systeem verwerkt.

Reageer