clear

zoeken

search

Een goed boek schrijf je niet alleen: Gillin’s the new influencers

12 oktober 2006


In mei mochten we kennis maken met een interessant fenomeen: het genetwerkte boek. Vandaag stuit ik op het werk van de auteur Paul Gillin en nog afgezien van het feit dat ik het onderwerp van zijn nog te verschijnen boek The new influencers erg interessant vind, vind ik vooral de manier waarop zijn boek tot stand komt mooi.

Gillin gebruikt Blogger op zeer creatieve wijze. Als hij een hoofdstuk af heeft plaatst hij het als blogpost op zijn blog waarbij hij alle bezoekers uitnodigt een constructieve bijdrage te leveren.
Aan het begin van zo’n post tref je ook een icoontje aan waarop je kunt klikken teneinde het hele hoofdstuk als Word-document te downloaden.

Het lijkt erop dat het boek niet alleen interessant is, het is ook zeer lezenswaardig. Alle hoofdstukken zijn inmiddels gepost, alsmede een aantal profielen, van een gadget-koning tot een specialist op het gebied van guerilla-marketing.

Ik vind dit een zeer cool project. Ik word er zeer enthousiast van. Ik ga dat boek denk ik kopen als het uitkomt. Dat is nog wel het mooiste!

In een NRC Next-artikel ‘Literaire Anarchie door Internet?’, dat Robert me laatst toezond (doet hij wel vaker: heel attent!) stond een verwijzing naar essay van John Updike, ‘the end of authorship‘ (na gratis registratie ook te vinden op de site van de New York Times, en niet op NRC Next!) waarin hij zijn afkeer van digitale boeken, waaraan iedereen maar kan bijdragen, uitspreekt. Hij vreest literaire anarchie, teloorgang van het echte schrijven.
Maar kijk nu eens naar het genoemde voorbeeld: dat is toch fantastisch? En het weerhoudt mij echt niet van aanschaf, het zet me er eerder toe aan.

Je kunt inmiddels duizenden boeken downloaden, legaal of illegaal. Ik heb er vandaag nog een paar binnengetrokken, alsmede een paar Amerikaanse tijdschriften van oktober 2006. Maar het is wat dat betreft net als met muziek online: het aanbod is zo overweldigend dat het allemaal veel te veel is, zelfs na een selectie. Ik ga al die PDF-bestanden noch lezen, noch printen. Ik scan ze soms even, check de inhoud en als het echt wat is bewaar ik ze. Maar voor boeken geldt toch echt dat ik die liever in hardcover lees op de bank, in bed of waar dan ook. En ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt.
Daarom heb ik veel respect voor auteurs als Gillin, die het aandurven om nieuwe wegen in te slaan en niet verlamd raken door de vrees geld te verliezen. Die inzien dat inbreng van derden ook verrijking kan betekenen.

Gillin is zelf een ‘influencer’, wat ik je brom!

@

Reageer