clear

zoeken

search

De kwaliteit van schoolboeken: indoctrinatie in de klas?

02 september 2006


Het is jammer dat je niet kunt linken naar de artikelen die verschijnen in HP/De Tijd. Vannacht las ik het laatste nummer en het coverartikel vond ik wel interessant. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de schoolboeken die in het voortgezet onderwijs worden gebruikt voor de vakken maatschappijleer, geschiedenis en aardrijkskunde.
Op de website wordt er overigens wel aandacht aan besteed. Je kunt het editorial van week 35, met de titel ‘PC’, lezen door op ‘Editorial’ te klikken (je verzint het niet…)

Het beeld dat HP schetst is vrij ontluisterend, vind ik, en ik krijg gewoon zin om eens een paar van die boeken door te nemen om te controleren of het echt zo erg is als het artikel wil doen geloven. Ik heb zelf altijd wel sympathie gehad voor denkbeelden die doorgaans aan de linkerzijde van het politiek spectrum worden geplaatst, maar als ik dan lees dat de boeken werkelijk druipen van linkse ideeën, waarbij rechtse opvattingen over dezelfde onderwerpen niet eens worden vermeld, vind ik dat, net als auteur Bouwman, zorgwekkend. Middelbare scholen zouden inderdaad “geen musea horen te zijn waar het linkse levensgevoel uit de jaren zestig en zeventig wordt tentoongesteld.”

Maar de toon van HP/De Tijd zelf wordt m.i. ook steeds rechtser en daarom ben ik nu al benieuwd naar de ingezonden brieven die ongetwijfeld nog zullen volgen en ben ik geneigd om zelf eens een paar van die boeken te bekijken.

Heb je zelf kinderen? Lees je dan wel eens mee? Heb je wel eens kritiek? Doen scholen iets met die kritiek?

Ik heb zelf natuurlijk ook heel wat schoolboeken gelezen vroeger en herinner me vooral dat ik weliswaar een opstandig baasje was maar mezelf nog niet echt bezig hield met het kritisch vergelijken van de aangeboden lesstof met informatie uit andere bronnen. Ik had wel wat beters te doen. De gierende hormonen een beetje in bedwang houden bijvoorbeeld.
Ik herinner me eigenlijk niets van enige kritiek van wie dan ook…en zou de boeken van toen nu graag weer eens willen zien. Je weet 20 jaar later toch een hoop meer en je bent nu wèl in staat om kritisch te vergelijken.

Fascinerend dit. Het gaat altijd maar over de slechte invloeden op de jeugd van de massamedia, films, games en roesmiddelen…maar over wat ze nu eigenlijk leren lees je zelden iets.
Is er echt sprake van indoctrinatie?

Maar wat maakt het eigenlijk ook uit? Al die lieve kindertjes lezen waarschijnlijk toch niet goed.

Op het web lijkt het nu vooral te gaan over het gewicht en de prijs van de boeken. Als ik tijd over heb ga ik er wat meer over lezen. Ik weet er nu eenvoudigweg te weinig vanaf om een oordeel te kunnen geven…

@

7 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    HP/De Tijd is het enige opinieblad dat na de verhuizing (waardoor we vanwege plaatsgebrek drastisch moesten snijden in onze tijdschriftencollectie) nog te vinden is in het KLC van de Fontys Hogescholen in Sittard. Ik nam weleens een exemplaar mee naar huis maar gezien mijn (eveneens) links getinte denkbeelden ben ik me steeds meer gaan storen aan de toonzetting van sommige artikelen, het lijkt alsof dat sinds het ‘tijdperk’ Fortuyn alleen maar erger is geworden. Wat mij betreft zou een abonnement op Vrij Nederland (al was het alleen maar als tegenhanger van HP) voor het KLC dan ook geen overbodige luxe zijn…

    Het artikel zelf ken ik niet maar ik ga het zeker lezen volgende week. Ben benieuwd om welke methodes het gaat en wellicht hebben we die nog in de kast staan ook, kan ik meteen een vergelijkend onderzoekje doen.

    En als je geluk hebt staan de methodes die wij 20 jaar geleden gebruikten (Sprekend Verleden, Geo Geordend?) nog in het magazijn depot dus geef maar een gil en ik stuur met plezier een exemplaartje op zodat er jeugdherinneringen opgehaald kunnen worden 🙂

  2. Anoniem schreef:

    Een aardige scriptie over de toegevoegde waarde van weblogs voor het Wetenschappelijk onderwijs op //www.livre.nl/nieuws/onderwijs/weblogs-beschikken-over-een-unieke-toegevoegde-waarde-02092006.html

  3. Tsja, de toon vind ik ook niet altijd even geweldig maar op de een of andere manier lees ik toch altijd lieve de HP dan VN of de Groene Amsterdammer e.d.

    Wortschatz!
    Le verbe Francais!

    Letterlijk old skool 🙂

  4. Anoniem schreef:

    Ik wilde alleen maar aangeven dat ik het eigenlijk best raar vind dat in een HBO mediatheek nog maar een opinieblad op het tijdschriftenrek staat. Een waardeoordeel kan ik niet goed geven omdat ik die anderen niet meer lees sinds we er geen abo. meer op hebben. En om die tijdschriften nu te gaan kopen, nee, dat gaat me net iets te ver, al genoeg te lezen tenslotte 🙂 Maar ok, daar is deze topic niet voor bedoeld…

    Frans is helaas niet meer te vinden in Sittard, wordt daar al jaren niet meer gegeven, Wortschatz zegt mij dan weer niets, mijn schiet ineens Kenzeichen D of zoiets te binnen wat betreft Duits. Iig kan ik me ook niet herinneren dat ik me ooit druk heb gemaakt om de inhoud van de schoolboeken en de kids van tegenwoordig mogen dan wel in een hele andere tijd opgroeien, sommige dingen veranderen nooit (die gierende hormonen bv 😉

    D.

  5. Anoniem schreef:

    Zoals Yoda al zei:”Unlearn what you have learned you must..”

    Een soort van ‘connect the dots’,
    op school krijg je een tekening gepresenteerd als zijnde af,compleet. Gelukkig kom je er vroeg of laat achter dat er soms toch wel heel veel ruimte is tussen de verschillende punten. Soms zoveel dat je een geheel nieuwe tekening krijgt.
    Vooral bij sociale wetenschappen ..

    Geo geordend..ooit nog eens zo’n heel deel in 1 dag moeten leren.. bij 30 graden..en ik was het bijna vergeten..;-)

    Groeten,

    JP

  6. Danniëlle schreef:

    Oeps, de in het artikel genoemde methodes voor zowel Aardrijkskunde als Geschiedenis zijn allemaal aanwezig in Sittard. Dit betekent concreet dat deze methodes ook gebruikt worden op scholen in de buurt want studenten gebruiken deze voor hun stage. Maatschappijleer wordt niet in Sittard gegeven maar genoemde methodes zijn wel op de vestiging in Tilburg aanwezig.

    De toon van het artikel spreekt me overigens niet zo aan. Eigenlijk ben ik best benieuwd of er ook andere tegengestelde voorbeelden te vinden zijn…

    @JP: Mijn excuses dat ik door het noemen van ‘Geo Geordend’ oude herinneringen weer naar boven haal 🙂

  7. Anoniem schreef:

    Unlearn.

    Dat klinkt goed.

Reageer